εδώ Βρυξέλλες
w Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό συνεισφοράς της μισθωτής εργασίας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΑΕΠ (31,1%), μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έθεσε υπ’ όψιν του ευρωβουλευτή της ΝΔ Νίκου Βακάλη ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπίντλα. Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην όλη δομή της ελληνικής οικονομίας, η οποία διαθέτει πολύ περισσότερους αυτοαπασχολούμενους από τον μέσον όρο της ΕΕ. Το συνολικό ποσοστό αυτοαπασχόλησης στη χώρα μας (34,9%) είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (16,2%), ενώ ένας επιπλέον παράγοντας που ενδεχομένως εξηγεί αυτά τα χαμηλά ποσοστά της Ελλάδας είναι και η σχετικά χαμηλή αμοιβή ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.
w Η Κομισιόν χαρακτηρίζει «ακατάλληλο μέσο» για την προώθηση της απασχόλησης τις εναλλασσόμενες συμβάσεις Stage, τις οποίες αξιοποιούν ιδιώτες εργοδότες, αλλά και το Δημόσιο, και δηλώνει την πρόθεσή της να θέσει το ζήτημα στη συζήτηση για τα νέα προγράμματα του
ΟΑΕΔ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις Επιτρόπου κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος στη συνέχεια κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι είναι έκθετη για την πελατειακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
w Την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το ταχύτερο δυνατόν υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM κάλεσε «την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας να διανύσουν με το βλέμμα στο μέλλον την απόσταση που τους αντιστοιχεί ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, να τηρηθεί έτσι η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στην ΕΕ».
w Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο γραφειοκρατικό κόστος τόσο στην ΕΕ των 15 όσο και στην ΕΕ των 25, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον πίνακα που επισυνάπτει στην απάντησή του ο Επίτροπος, φαίνεται ότι οι διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία κατά 6,8% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ των 25 είναι 3,5% και 3% για την ΕΕ των 15.
w Τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των οικογενειακών δαπανών, μεταξύ άλλων, μέσω της καθιέρωσης μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε είδη απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών, παρουσίασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μιλώντας στο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Πολιτικές για την υποστήριξη της οικογένειας», το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Ρώμη.
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέπτυξε σειρά μέτρων, όπως η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της επιχειρηματικής δυνατότητας των γονέων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της παιδικής φτώχειας, που εξακολουθεί να απειλεί ένα στα πέντε παιδιά της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
w Στον αέρα βρίσκεται το έργο εκσυγχρονισμού και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Χούμπνερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. «Το ποσοστό απορρόφησης βρίσκεται καθηλωμένο στο 25% και επομένως η απώλεια των σχετικών κοινοτικών πόρων πρέπει να θεωρείται βέβαια», αναφέρει η κ. Χούμπνερ, προσθέτοντας ότι «ως τελική ημερομηνία επιλεξιμότητας των έργων και των δαπανών έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2008».