Δώστε χώρο στα… ποδήλατα

Περισσότεροι από 500 ποδηλάτες και ποδηλάτισσες όλων των ηλικιών, από 5 έως 65 χρονών, «ποδηλατοπορεύτηκαν» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παρά τις όχι και τόσο καλές καιρικές συνθήκες.
Ζήτησαν δυναμικά και ευρηματικά χώρο για το φιλικότερο και πιο ευχάριστο μέσον μεταφοράς, ενώνοντας τα πετάλια τους και τις φωνές τους με χιλιάδες άλλους σε 18 πόλεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.
Στη Θεσσαλονίκη την ποδηλατοπορεία συνδιοργάνωσαν το site www.podilatis.com, οι Streetpanthers (www.streetpanthers.gr) και η Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών (www.enosipezon.gr)
Αξίζει να υπογραμμίσω τα αιτήματα των ποδηλατών της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι:
– Δημιουργία αξόνων αποκλειστικής χρήσης για ποδήλατα και πεζούς που θα ενώσει δυτική με ανατολική Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια επέκτασή του με κάθετους άξονες. Η υλοποίηση του στόχου μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει με κατάλληλη παρέμβαση στην υπό διαμόρφωση νέα παραλία.
– Να επιτραπεί η μεταφορά ποδηλάτων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να προβλεφθούν από τώρα οι προσβάσεις για το Μετρό, να μην επαναληφθούν τα λάθη της Αθήνας.
– Να τροποποιηθεί ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ώστε να μην αγνοεί, αλλά απεναντίας να βοηθήσει την εξάπλωση της κυκλοφορίας των ποδηλάτων.
– Να απαλλαγούν από φορολογικές επιβαρύνσεις τα ποδήλατα, όπως συμβαίνει με τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία απλώς καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη από τα συμβατικά.
– Να δημιουργηθεί δίκτυο διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων τα οποία σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης να είναι δυνατό να διατίθενται για δημόσια χρήση και τα οποία να μπορούν να προμηθεύονται
ΔΩΡΕΑΝ για συγκεκριμένη ώρα οι πολίτες με τη χρήση πιστωτικής ή άλλης ειδικής κάρτας. Οι χρήστες θα «ξεχρεώνονται» τα ποδήλατα όταν τα αφήνουν στο πλησιέστερο γι’ αυτούς επόμενο σημείο διάθεσης.
Γιατί αναφέρω τα αιτήματα των φίλων του ποδηλάτου; Απλώς γιατί όλοι θα συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα αποδοχής τους, ενώ ταυτόχρονα όλοι μας δεν θα κάνουμε το παραμικρό για να προωθηθούν!


Σχολιάστε εδώ