Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η σημερινή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι υπερτιμημένη καθόσον αφορά το ευρώ και καθόλου βιώσιμη. Είναι μια άποψη που η οικονομική πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στις οικονομίες της Δύσης δεν την ενισχύει. Σήμερα έχουμε μια αιμορραγία του πλούτου από τη Δύση προς την Ανατολή, μια κάμψη της αμερικανικής οικονομίας αλλά και των οικονομιών σχεδόν όλων των δυτικών χωρών, τα εξαγώγιμα προϊόντα της Δύσης έπαυσαν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές εξαιτίας και των τιμών του πετρελαίου, η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στη Δύση κάμπτεται ενώ ανεβαίνει στις ανατολικές χώρες, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στη ρευστότητα διαπιστώνονται επικίνδυνες «αρρυθμίες», ο πληθωρισμός άρχισε να γίνεται απειλητικός όπως επίσης και η μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα. Όλες αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις ξεκίνησαν από την οικονομία των ΗΠΑ και έχουν φωλιάσει εκεί. Και σιγά σιγά αρχίζουν να μολύνουν και την ατμόσφαιρα των άλλων χωρών της Δύσης. Αυτές οι αδυναμίες δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μόνο με το «μαγικό ραβδάκι» που κρατάνε οι διοικήσεις της FED και της ΕΚΤ, δηλαδή με το ανεβοκατέβασμα των επιτοκίων; Επομένως, προσωπικά φρονούμε ότι η σημερινή υπερτιμημένη ισοτιμία του ευρώ θα διατηρηθεί όσο θα εξακολουθούν να διατηρούνται και οι ανισορροπίες της αμερικανικής οικονομίας και με την προϋπόθεση φυσικά ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι ήπια και μικρής χρονικής διάρκειας.

2Όμως ορισμένες αδυναμίες που παρουσιάζει αυτήν την εποχή η οικονομία των ΗΠΑ άρχισαν να εμφανίζονται και στην Ευρωζώνη. Το τραπεζικό σύστημα στη Γερμανία βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο. Οι γερμανικές κρατικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα κρίσης που συνεχώς βαθαίνει και ασφαλώς θα μολύνει όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας αυτής, που αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές αυτές τράπεζες ανήκουν σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας και οι διοικήσεις τους έκαναν επενδύσεις σε τίτλους -δομημένα ομόλογα κυρίως- αμερικανικών «επενδυτικών επιχειρήσεων» και τραπεζών, που αποτελούσαν τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων μειωμένης φερεγγυότητας, αλλά αυξημένου κέρδους. Οι τίτλοι αυτοί τώρα καταγράφουν τεράστιες ζημίες και λόγω της κρίσης αφερεγγυότητας των δανείων, αλλά και λόγω της υποτίμησης του αμερικανικού νομίσματος. Έτσι η μεγαλύτερη γερμανική κρατική τράπεζα (του κρατιδίου της Βαυαρίας), η Bayerische Landesbank με έδρα το Μόναχο, εξαναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να προβεί σε διαγραφές δολαριακών τίτλων «made in USA» ύψους 6,7 δισ. δολαρίων (ή 4,3 δισ. ευρώ) και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από την Κεντρική Τράπεζα για να αποφύγει την κατάρρευση. Πέρα από αυτή και τρεις άλλες κρατικές τράπεζες, η IKI, η Sachsen LB και η West L13, χρειάστηκαν τραπεζικά κεφάλαια και κυβερνητική ενίσχυση για να μη χρεοκοπήσουν. Αυτή είναι η κατάντια των τραπεζών που αγόραζαν ή πουλούσαν χαρτιά απάτης και τοκογλυφίας. Και τα κράτη (δηλαδή οι φορολογούμενοι) τώρα πληρώνουν. Ας αφήσουν να καταρρεύσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

3 Οι κεντρικές τράπεζες, η FED και η ΕΚΤ κατά δεύτερο λόγο, σπεύδουν να ενισχύσουν τις τράπεζες που ασκούσαν τοκογλυφική δραστηριότητα και έχουν ρυπάνει με τραπεζικά απόβλητα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. Ειδικά η FED, αφότου ξέσπασε η κρίση στη στεγαστική αγορά, έχει δανείσει τις αμερικανικές τράπεζες με 436 δισ. δολάρια! Η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε μέχρι τώρα το συνολικό ύψος των ενέσεων ρευστότητας που έχει κάνει στις ευρωζωνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι πληροφορίες μιλάνε για πάνω από 100 δισ. ευρώ (ή 150 δισ. δολάρια περίπου). Όμως πέραν των άλλων, οι κεντρικές τράπεζες δεν νομιμοποιούνται να χρηματοδοτούν τα ρισκαδόρικα τάχα επενδυτικά παιχνίδια (στην ουσία τοκογλυφικές πρακτικές) των τραπεζών, ιδιωτικών ή κρατικών. Δυστυχώς σήμερα το οικονομικό και πολιτικό σύστημα τους φτωχούς τους χτυπάει και τους κάνει φτωχότερους, με την εισοδηματική πολιτική, την ακρίβεια και την αύξηση της φορολογίας, ενώ τους απατεώνες και τους τοκογλύφους τους στηρίζει και τους κάνει πλουσιότερους! Οι συνασπισμένες δυνάμεις βαδίζουν πιασμένες χέρι χέρι. «Κράτα με να σε κρατώ» – αυτό εφαρμόζουν. Και οι φτωχοί πληρώνουν!


Σχολιάστε εδώ