Από το Περιστύλιο…
Το αίτημα είχε υποβληθεί πριν από ενάμιση μήνα, μεσολάβησε όμως το Βουκουρέστι και το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και έτσι δεν ήταν περίεργο που ο κ. Καρατζαφέρης αν και απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία, το έριξε στα καλαμπούρια παραπάνω από όσο συνηθίζει… Είχε προχθές φόρμες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ όπως προκύπτει από τα παρακάτω σημεία της ομιλίας του:
«Κύριε πρωθυπουργέ, όσο ήσασταν στο Βουκουρέστι μου θυμίσατε τη διαφήμιση του Johnie Walker, τον Μπάτζιο, τον επιθετικό της Ιταλίας, που το 1994 στο Μουντιάλ στο πέναλτι που καθόριζε αν θα πάρει η Βραζιλία ή η Ιταλία το Κύπελλο έστειλε την μπάλα στην εξέδρα. Μετά ο Μπάτζιο δεν πλησίαζε το σημείο του πέναλτι. Είχε πάθει μια φοβία. Υπήρξαν κάποιοι φίλοι του όμως που σ’ αυτό που έλεγε “δεν γίνεται”, “δεν γίνεται”, “δεν γίνεται” του έλεγαν “γίνεται”, “γίνεται”, “γίνεται” και τον πείσανε και σουτάρισε το επόμενο πέναλτι που έγινε η διαφήμιση του Johnie Walker.
Το δικό σας “πέναλτι”, που στείλατε στην εξέδρα, ήταν στη Λουκέρνη τότε με το Σχέδιο Ανάν. Κι από τότε δεν καθόσαστε στη γραμμή του πέναλτι. Σας έπεισα να καθίσετε και να βάλετε γκολ. Το γκολ το βάλατε. Τη νίκη δεν τη φέρατε, κύριε Πρωθυπουργέ! Θα επιμένω όμως να σας βάζω στη γραμμή του πέναλτι να σουτάρετε».
«Βάλατε βέτο. Πού; Σε τι βάλατε βέτο; Στο όνομα “Μακεδονία”; Το όνομα “Μακεδονία” το έχετε χαρίσει: “Είναι δικό σας”. Η κουβέντα γίνεται για το πρόθεμα. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει αυτός ο τύπος ο οποίος εκινείτο κάποτε πολιτικά πιο αριστερά από το Συνασπισμό, αλλά η “μαύρη τρύπα” της Νέας Τάξης Πραγμάτων τον ρούφηξε -κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους, να προσέχουμε τη “μαύρη τρύπα” του αμερικανισμού- ο κ. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος είναι ό,τι θέλει ο Αμερικανός. Πότε τον κάνει γραμματέα του ΝΑΤΟ, πότε τον κάνει ύπατο αρμοστή εδώ στην Ευρώπη, πότε τον έχει και καθαρίζει, ξέρω εγώ, τις τουαλέτες, πότε τον βάζει το παιδί του ασανσέρ κ.λπ. Εν πάση περιπτώσει, αυτός ο τύπος είπε δημόσια ότι μια λέξη μας χωρίζει. Δηλαδή, αν αύριο τα Σκόπια πουν “Άνω Μακεδονία”, είμαστε καλά. Αν και βεβαίως αυτό το οποίο τώρα προτάσσεται -και το ξέρετε ότι προτάσσεται από πάρα πολλές πλευρές- είναι το πολυφορεμένο εις το παρελθόν από Πινέιρο, από Βανς “Νέα Μακεδονία”. Μιλάμε για τρία γράμματα. Αλλά και τρία γράμματα έχει, κύριε πρωθυπουργέ, η λέξη “όχι” σ’ αυτό που θέλουν να κάνουν στη Μακεδονία!».
«Και σ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε αδιάφοροι στο τι γίνεται ή μάλλον συμμετέχουμε παθητικά σ’ όλη αυτή την ιστορία, σ’ αυτό το παιχνίδι των Αμερικανών στην εξέλιξη των πραγμάτων.
Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας. Είστε νιόπαντρος και ίσως δεν τον έχετε αντιμετωπίσει ακόμα, αλλά εμείς οι παλαιότεροι τον ξέρουμε καλά. Όταν έχεις διαφορές με τη γυναίκα σου, λύσε τες μόνος σου. Αν είναι η πεθερά μέσα στο δωμάτιο, συζήτηση δεν γίνεται! Λύση δεν υπάρχει! Βγάλτε την πεθερά από το δωμάτιο και συζητήστε μόνο με τη νύφη!
Σας το λέω λοιπόν: Πετάξτε την πεθερά από το δωμάτιο, γιατί αυτή τη στιγμή υπηρετούνται τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή!».
«Όσον αφορά την είσοδό των Σκοπίων στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, συμφωνούμε απολύτως. Απόλυτα! Πρέπει να μπουν μέσα, να μπορέσουν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες, γιατί αν έχεις ένα φτωχό γείτονα, θα έρθει να σου κλέψει την κατσίκα και την κότα. Και βεβαίως να τους βοηθήσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο γείτονας θα μου πάρει και τη γυναίκα. Την κατσίκα και την κότα, τις θέλω. Θέλω περισσότερο όμως τη γυναίκα. Και η γυναίκα, βεβαίως, είναι η ιστορία και το όνομα, κύριε πρωθυπουργέ. Εκτός αν έχετε άλλη άποψη».
νΟ κ. Παπανδρέου προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία στο Βουκουρέστι, διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, επέμενε δε «στην κόκκινη γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ».
Τόνισε μάλιστα ότι πρώτος υπουργός Εξωτερικών που τόλμησε να πάει στα Σκόπια με ισχυρό μήνυμα ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Επί υπουργίας μου και με τον τότε πρωθυπουργό Γκεοργκέφσκι είχαμε καταλήξει σε μία αμοιβαίως αποδεκτή πρόταση τόσο που ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης είχε ζητήσει από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο να προετοιμάσει Συμβούλιο Αρχηγών, κάτι που βεβαίως εκείνος είχε δεχτεί.
Αυτά κανείς δεν δικαιούται να τα ξεχάσει. Δυστυχώς μας πρόλαβαν τότε τα γεγονότα στη γείτονα χώρα, δηλαδή ο εμφύλιος με το αλβανικό στοιχείο που ήταν και αποτέλεσμα της αστάθειας μετά τον πόλεμο στο Κόσοβο»…
νΚάτι τέτοια… εθνικολαϊκά άκουγε η Αλέκα Παπαρήγα και δεν άντεξε να μην το σχολιάσει: «Ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά και τις ομιλίες των άλλων κομμάτων, αναρωτήθηκα, όλοι έχετε κάνει τόσα πολλά και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ξέρω, η αντιπαράθεση μεταξύ μας υπάρχει, επιχειρήματα πρέπει να έχουμε, αλλά φοβάμαι μην γίνουμε και μεγαλομανείς. Η κυβέρνηση τα έχει όλα υπό έλεγχο. Όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, έφερνε τούμπα όλο τον κόσμο. Ο κύριος Καρατζαφέρης, ανακάτεψε όλο το Ευρωκοινοβούλιο και όλη την Κομισιόν και ο Συνασπισμός, επειδή ανέβασε τα ποσοστά του δημιούργησε στην Ελλάδα ένα κίνημα, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Έλεος! Δεν ξέρω, προτιμώ να απολογηθούμε στον λαό τι κάναμε. Ο δρόμος είναι δύσκολος και πολύ σκληρός για τον λαό και με λόγια μεγάλα και βερμπαλισμούς δεν βγαίνει τίποτε».
νΚαι ο Αλέκος Αλαβάνος: «Ας αποφύγουμε το «σύνδρομο της Γιουροβίζιον», το «σύνδρομο των χρυσών μεταλλίων» ή ορισμένων χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων και το «σύνδρομο της Άρσης Βαρών». Ας αποφύγουμε, δηλαδή, το σύνδρομο τού να αξιοποιούμε, να μεγεθύνουμε και να φουσκώνουμε σαν να πρόκειται για «φούσκα» του Χρηματιστηρίου ορισμένες κινήσεις στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να βλέπουμε τη συνέχεια και τη δυνατότητα τού να έχουμε πραγματικά επιτεύγματα. Ακούγοντας τη συζήτηση εδώ έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα -κι είναι, θα έλεγα, μοναδικό φαινόμενο- δυο «σκιώδεις» κυβερνήσεις. Υπάρχει η “σκιώδης” κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα και με τα βρετανικά έθιμα, λειτουργεί στην σκιά και υπάρχει και η “σκιώδης” κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κρατά σε σκιά πάρα πολλά.