αμυντικά θέματα
Υπέροχα!
lΚατά το έγκυρο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης SIPRI (1/4/08), η πτωχή, αλλά ισχυρότατη, αμυντικά, Ελλάς υπήρξε 4η στην παγκόσμια κατάταξη εισαγωγέων όπλων την περίοδο 2003-2007, με πρώτη την Κίνα!
lΤην προηγούμενη εξεταζόμενη περίοδο, 1998-2002, ήταν 6η.
lΠρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η αναφερόμενη πενταετία 2003-2007 είναι στην ουσία διετία (2002-2004), γιατί κατά την Καραμανλική διακυβέρνηση δεν αγοράστηκε τίποτα! Όλα αναφέρονται στη Σημιτική εποποιία…
lΕν τω μεταξύ, τα τουρκικά μαχητικά, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις τους, τελευταία πετάνε 150 μ. πάνω από τους Φούρνους και το Αγαθονήσι…
Ραντάρ και ενταφιασμοί
lΌταν υποστηρίζουμε ότι στα «υψηλά» του ΥΕΘΑ και των επιτελείων κυριαρχεί μια ανεξήγητη αφασία που δεν έχει προηγούμενο, δεν έχουμε άδικο.
lΤρία σύγχρονα, ακριβοπληρωμένα, άριστης επιδόσεως, όπως αναφέρουν οι εκθέσεις αποδοχής, ραντάρ αντιπυροβολικού Arthour παρελήφθησαν προ τριετίας και, αφού έγινε σχετική τελετή μεθ’ αγιασμού, εστάλησαν… επειγόντως προς εναποθήκευση! (Είναι η τρίτη φορά που το καταγγέλλουμε χωρίς να συγκινείται κανένας).
lΕκεί, πέραν της φυσιολογικής φθοράς που επιφέρει η αχρηστία, τα ελαστικά μέρη έγιναν υπέροχα γεύματα αρουραίων. Ποιος και γιατί τα έχωσε στις αποθήκες;
lΣημειώνουμε ότι το ραντάρ αντιπυροβολικού είναι βασικό όπλο μάχης.
lΕν τω μεταξύ, αν μας πληροφόρησαν καλώς, απεσύρθησαν όλα τα παλαιά TPQ-36, και από τα αμφιλεγόμενα TPQ-37, που δεν τα εμπιστεύονται ούτε οι Αμερικανοί στο Ιράκ, ένα είναι εκτός ενεργείας…
lΑπλή ερωτησούλα αφελών: Πώς θα πολεμήσετε, αν χρειαστεί, κ. αρχηγέ του ΓΕΣ; Ηλεκτρονικό πόλεμο δεν έχετε, UAV’S δεν έχετε, αντιαεροπορικά βραχέως βεληνεκούς άσ’ τα να πάνε στην ευχή, τα λίγα καλά ραντάρ αντιπυροβολικού τα φυλάτε σε αποθήκες. Ν’ αναφωνήσουμε έλεος; Μήπως υπογράφηκε συνθήκη αφοπλισμού με τους γείτονες και δεν το πήραμε χαμπάρι;
lΕάν είμαστε ανακριβείς, μια διάψευση είναι καλοδεχούμενη…
Νέα Chinook για τον
αμερικανικό στρατό
l59 νέα, υπερσύγχρονα ελικόπτερα Chinook CH-47F αγοράζει ο αμερικανικός στρατός από την Boeing («Defense News» 28/2/08). Το νέο μοντέλο, εφοδιασμένο με σύστημα ηλεκτρονικών Rockweel Collins και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης BAE, δοκιμάστηκε τελικά το 2006, αφού πέταξε πάνω από 1.000 ώρες. Ανεξάρτητα από τη δική μας φοβερή εμπειρία, τα ελικόπτερα αυτά θεωρούνται άκρως αξιόπιστα.
Το βιάγκρα στις… αναχαιτίσεις
lΌπως διαβάσαμε στην εφημερίδα «Γεντότ Αχρόνοτ» (Ιαν. ’08) του Τελ Αβίβ, το περιβόητο και θαυματουργό βιάγκρα μελετά να διαθέσει η ισραηλινή ΠΑ στους πιλότους μαχητικών, μετά τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας που δείχνει να υπάρχει σχέση μεταξύ φαρμάκων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας και βελτιωμένων επιδόσεων στα μεγάλα ύψη!
lΠροκύπτουν βέβαια και δύο ερωτήματα:
– Καλά με τους άρρενες πιλότους. Με τις γυναίκες, που είναι το 30%, τι θα κάνουν οι Ισραηλινοί;
– Οι πιλότοι θα ίπτανται μέχρι εξάντλησης της επιρροής του βιάγκρα; Γιατί άμα κατεβαίνουν νωρίτερα, θα κινδυνεύει το προσωπικό εδάφους…
lΒιάγκρα, βέβαια, δεν χρειάζονται οι πιλότοι μας, διαθέτουν άριστες επιδόσεις, που θα γίνουν καλύτερες αν τους εφοδιάσουν με τα απαιτούμενα μέσα.
lΑντιθέτως, νομίζουμε ότι απαιτείται κάποιο διεγερτικό κατά της αδράνειας και της ραστώνης για μερικούς της ΓΔΑΕ, προκειμένου να προχωρήσουν σε έργα…
Ο κ. Σαρκοζί και η Άμυνα
lΗ κυβέρνηση είναι ενθουσιασμένη με τη στάση του γάλλου Προέδρου στο Βουκουρέστι. Φημολογείται ότι πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην ανάθεση κατασκευής στους Γάλλους τριών φρεγατών που προβλέπονται στο ΕΜΠΑΕ.
lΔεν είναι κακές οι γαλλικές φρεγάτες, ίσα ίσα. Αρκεί να προηγηθούν στοιχειώδεις διαπραγματεύσεις. Θα είναι μια σωστή πολιτική απόφαση.
lΕτέρα φήμη που θέλει τον κ. Μεϊμαράκη να βιάζεται να βαφτίσει, από τώρα, την πρώτη φρεγάτα «Κάρλα Μπρούνι» δεν επιβεβαιώθηκε.