«Αιχμάλωτος» ο Ειρηναίος!

Ασφαλώς είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας Αρχιερέας και δη Πατριάρχης υποβάλλει σε εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης και συμπεριφέρεται απάνθρωπα σ’ έναν άλλο Πατριάρχη, μόνο και μόνο επειδή… φοβάται μην του πάρει τον Πατριαρχικό Θρόνο!

Σύμφωνα με καταγγελίες του Πατριάρχη Ειρηναίου προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, την οποία καλεί να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του, όλα αυτά που περνάει τις τελευταίες μέρες θυμίζουν φυλακές του Αλκατράζ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ειρηναίος, είναι ουσιαστικά αιχμάλωτος εντός του Πατριαρχείου, αποκομμένος από κάθε υποστηρικτή του ή απλό προσκυνητή, χωρίς χρήματα, χωρίς νερό, χωρίς τροφή και με ελάχιστες δυνατότητες επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Ειδικότερα, επί δύο συνεχόμενους μήνες, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τρέχοντος έτους, ο Ειρηναίος κρατείται ουσιαστικά εντός του χώρου του Πατριαρχείου, φοβούμενος να εξέλθει, γιατί ο Πατριάρχης Θεόφιλος του έχει διαμηνύσει πως αν εξέλθει, δεν θα του επιτραπεί στο μέλλον να ξαναμπεί!

Από τον Ιανουάριο του 2007 έχει διακοπεί από το Πατριαρχείο ο μισθός του Ειρηναίου (1.200 δολάρια μηνιαίως), ενώ από τον Μάιο του 2005 έχει διακοπεί και η παροχή της καθημερινής τροφής, η οποία διανέμεται από την κεντρική κουζίνα του Πατριαρχείου προς τους Αδελφούς που διαμένουν εντός του Πατριαρχείου.

Εξάλλου, από τις αρχές του Φεβρουαρίου έχει απαγορευτεί εκ μέρους του κ. Θεόφιλου, διά του δικηγόρου του Ράμι Μούγραμπι, σε οποιονδήποτε κληρικό ή λαϊκό ο οποίος πρόσκειται στον Πατριάρχη Ειρηναίο να εισέρχεται στο Πατριαρχείο για να επισκεφθεί τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ακόμα και για να του μεταφέρει τροφή.

Σε απηνείς διωγμούς έχουν καταδικαστεί από τον κ. Θεόφιλο και οι προσκείμενοι στον κ. Ειρηναίο μοναχοί και ιερωμένοι.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Δόθηκε εντολή από τον κ. Θεόφιλο προς τη μοναχή Βερονίκη, η οποία διαμένει στο Πατριαρχείο και παραχώρησε την κυριότητα της οικίας της στην Αθήνα στο Πατριαρχείο, να εγκαταλείψει το Πατριαρχείο εντός ορισμένων ημερών, άνευ αιτίας, και χωρίς πρόνοια για το πού θα εγκατασταθεί, καθώς είναι ανάπηρη, βαδίζοντας μόνο με τη βοήθεια υποστηρικτικών μέσων, από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ στις αρχές του Μαρτίου 2008 εκδιώχθηκε οριστικά από το Πατριαρχείο.
β) Απαγορεύτηκε η είσοδος στο Πατριαρχείο των Αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου και Ειρηναίου, μελών του Πατριαρχείου, εγκαταβιούντων εσωτερικά του Πατριαρχείου από την 1 Φερβουαρίου 2004, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς κατάλυμα, τροφή, ρουχισμό και τα αναγκαία.
γ) Στις 8 Φεβρουαρίου 2008 με εντολή του κ. Θεόφιλου διά του Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου κ. Αριστάρχου, εντέλλεται γραπτώς ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος να εγκαταλείψει τον χώρο του Πατριαρχείου, όπου ζει επί πενήντα συναπτά έτη, και να καταφύγει σε άλλη Μονή του Πατριαρχείου, εκτός Ιεροσολύμων, στην έρημο της Ιουδαίας ή στην έρημο του Αγίου Σάββα, πράγμα αδύνατον λόγω της ασθένειας του ζαχάρου και της καρδιάς του, που έχουν επιβαρύνει τον οργανισμό του.
δ) Ως προς τους Πατέρες του Πατριαρχείου οι οποίοι επλήγησαν από τη νέα διοίκηση του Πατριαρχείου για τον λόγο ότι συμπαραστέκονται στον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο, αξιοσημείωτα είναι τα ακόλουθα. Στον Αρχιμανδρίτη Φώτιο Λιάκο διεκόπη η παροχή τροφής από τον Μάιο του 2005, ενώ η μισθοδοσία (500 δολάρια μηνιαίως) διεκόπη από τον Οκτώβριο του 2006. Στους Αρχιμανδρίτες Χρυσόστομο Μέζιλσον και Ειρηναίο Γιακουμάκη διεκόπη η παροχή τροφής από τον Μάιο του 2005, ενώ η μισθοδοσία (400 δολάρια μηνιαίως) διεκόπη από τον Ιούνιο του 2006. Στον μοναχό Σοφρώνιο Σεμετζίδη διεκόπη ο μισθός (250 δολάρια μηνιαίως) από τον Ιούλιο του 2006. Στη Γερόντισσα Φιλοθέη Ψαριότου διεκόπη η παροχή τροφής από τον Μάιο του 2005 και η παροχή μισθού (150 δολάρια μηνιαίως) από τον Ιανουάριο του 2007.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2008 έγινε από απεσταλμένη από τον κ. Θεόφιλο ομάδα κληρικών με τον δικηγόρο κ. Ράμι Μούγραμπι παραβίαση της εξωτερικής πόρτας της αυλής στον χώρο κατοικίας του Πατριάρχου κ. Ειρηναίου, με σπάσιμο και των παραθύρων της, με σκοπό την αλλαγή κλειδιών από το παρακείμενο της οικίας Του παρεκκλήσιον της Αγίας Θέκλας, όπου εκεί εκκλησιάζεται και προσεύχεται ο Πατριάρχης.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2008 εξάλλου έγινε παραβίαση και αλλαγή κλειδιών, από απεσταλμένη από τον κ. Θεόφιλο ομάδα κληρικών με τον δικηγόρο κ. Ράμι Μούγραμπι σε δύο εκκλησίες που βρίσκονται σε εξωτερικά του Πατριαρχείου Μοναστήρια, του Αγίου Χαραλάμπους με Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο και της Παναγίας Σεϊδανάγιας με Ηγουμένη τη Γερόντισσα Φιλοθέη, διορισμένοι αμφότεροι από τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο, με απόπειρα κατάληψης και των Ηγουμενείων τους. Η κατάληψη των δωματίων των Ηγουμενείων και στις δύο μονές απεφεύχθη προσωρινά χάρη στην παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κασσίμη.

Στις 27 Μαρτίου 2008, το πρωί, ο κ. Θεόφιλος είπε στους πατέρες της Αδελφότητας ότι μπορούν να πάνε να σπάσουν τις πόρτες εκεί όπου διαμένει ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος, να ανοίξουν την εκκλησία, και να αλλάξουν παντού κλειδιά, όπου εκείνος ή εκείνοι που τον στηρίζουν έχουν πρόσβαση.

Διευκρινίζουμε ότι ο σκοπός της πράξης αυτής έγκειται στον αποκλεισμό της δυνατότητας του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου να εισέρχεται στην εκκλησία για να προσευχηθεί, αλλά ούτε και να δέχεται προσκυνητές, ιδίως τώρα που πλησιάζει Πάσχα, όπου πολλοί προσκυνητές θα θελήσουν να προσευχηθούν μαζί του ή να τον δουν, όπως συνέβη μετά τη δημιουργηθείσα κρίση στο Πατριαρχείο, και τα τρία έτη, δηλαδή το 2005, 2006 και 2007, όπου πλήθος κόσμου κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο εκκλησιαζόταν με τον Πατριάρχη Ειρηναίο, κατά τη διάρκεια των εορτών. Οπότε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μια ομάδα από έξι πατέρες της Αδελφότητας και δύο λαϊκούς, κάτω από την εντολή του κ. Θεοφίλου, εισβάλλουν με σιδηροπρίονα, βαριοπούλες και σφυριά στον χώρο έμπροσθεν της οικίας του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου, σπάνε τις σιδερένιες αυλόπορτες, σπάνε την ξύλινη πόρτα της εκκλησίας της Αγίας Θέκλας δίπλα στο κελί του Πατριάρχη Ειρηναίου, αλλάζουν κλειδαριές από τις πόρτες αυτές, ανοίγουν μια αποθήκη κάτω από την οικία του Πατριάρχη, καθώς και δύο άλλα οικήματα στα οποία φυλάσσονται προσωπικά είδη και πράγματα του Πατριάρχη, όπου αλλάζουν και εκεί κλειδαριές. Επιπλέον, κόβουν την παροχή νερού προς την οικία του Πατριάρχη Ειρηναίου, την οποία επανασυνέδεσε ο ίδιος ο Πατριάρχης την επομένη ημέρα, και διέκοπταν το ηλεκτρικό ρεύμα της οικίας του πολλές φορές όλο το απόγευμα της 27ης Μαρτίου 2008. Κατόπιν έρχεται ο κ. Θεόφιλος και τελεί εσπερινό στην εκκλησία της Αγίας Θέκλας, ενώ ο Πατριάρχης Ειρηναίος ευρίσκεται έγκλειστος στο κελί του δίπλα από την εκκλησία, με κομμένο ρεύμα και νερό. Η Ισραηλινή Αστυνομία ήρθε με πρόσκληση του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου, είδε και απήλθε, χωρίς να πράξει το παραμικρό.

Όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτήν ακριβώς την τελική πτώση του Ειρηναίου επιδιώκει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο διάδοχός του στον Πατριαρχικό Θρόνο, με μέσα και μεθοδεύσεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ελληνισμό, τον μοναχισμό και την ορθοδοξία.

Σε λίγες μέρες, στα χώματα όπου σήμερα βρίσκεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα γίνει αναπαράσταση του θείου δράματος. Η ανάμνηση της θυσίας του Ιησού προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο. Η υπέρτατη απόδειξη και διδαχή της αγάπης! Αυτήν ακριβώς την αγάπη θα πρέπει να βιώνουν και να διαιωνίζουν με το παράδειγμα και τη συμπεριφορά τους οι αρχιερείς και οι μοναχοί.

Ποια αγάπη όμως εφαρμόζει και διδάσκει ο κ. Θεόφιλος και οι συν αυτώ, όταν δείχνουν τέτοιο αβυσσαλέο μίσος κατά του Ειρηναίου και των ελαχίστων πιστών συνεργατών που του απέμειναν; Και τι θα λένε όλοι αυτοί που θα συρρεύσουν στα Ιεροσόλυμα λόγω του Πάσχα, βλέποντας αυτήν τη φρικτή μεταχείριση του ενός Πατριάρχη από τον άλλο;

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά εκκλησιαστικούς ηγέτες και έχει πελώριες εθνικές προεκτάσεις, θα πρέπει τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών να πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται για να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το κακό.


Σχολιάστε εδώ