XΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς ο χαμηλός τζίρος, τα τεχνικά προβλήματα, οι αναστολές διαπραγμάτευσης μετοχών και οι οικονομικές δυσκολίες ορισμένων καλών εταιρειών ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.985,97 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,31%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 601,94 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 378,3 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν αυτοί των Τροφίμων-ποτών, Μέσων Ενημέρωσης και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Ασφαλειών και Πετρελαίου-Αερίου. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.063,89 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,95%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 382,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20,2 ήταν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,57%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 2,85% και ο FTSE/ASE small 80 έκλεισε με κέρδη 0,94%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, η έκτη κατά σειρά, κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα των δεικτοβαρών μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.162,31 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 2,42% ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 804,3 εκατομμύρια ευρώ. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο την κατέγραψαν αυτές των εταιρειών Χατζηϊωάννου, ΑΕΓΕΚ (Κ) και Interinvest AEEX, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν εκείνες των επιχειρήσεων Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Τζιρακιάν και Κλωνατέξ (Π). Την επομένη, οι αρχικές πιέσεις έδωσαν γρήγορα τη θέση τους στις επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα τις συνεχείς εναλλαγές στις τιμές των μετοχών και τα αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη Τιμών, ο οποίος έκλεισε τελικά στις 4.100,18 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 1,49%.

> Μέσα από το «σπίτι» του, μπροστά στο «κοινό» του, μεταξύ γνωστών, φίλων και ημετέρων, σε εκδήλωση του Economia Business Tank με θέμα τις δομές της ελληνικής οικονομίας, ο «αλαζόνας» υπουργός κ. Αλογοσκούφης, με αφορμή την υπόθεση ξεπουλήματος-συνδιοίκησης στον ΟΤΕ, κατηγόρησε την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για φοβικά σύνδρομα.

> Την ίδια στιγμή που τα καθαρά κέρδη των εγχώριων τραπεζών ξεπερνούν σε ποσοστό ανόδου το 70%, η αποδοχή τους από την ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στις τοκογλυφικές τους διαθέσεις καθώς και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την είσπραξη των οφειλών από δάνεια και κάρτες.

> «… όπως προκύπτει από σχετική επιστολή… οι τράπεζες θεώρησαν ότι η συναλλακτική συμπεριφορά της… αποτέλεσε εν τοις πράγμασι… σιωπηρή μονομερή καταγγελία της τριμερούς συμφωνίας…»! Αλήθεια, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας ή τα διοριζόμενα από τις πιστώτριες τράπεζες φυσικά πρόσωπα είναι τελικά αυτά που θα «επεξεργαστούν» τα όποια εναλλακτικά σενάρια εξυγίανσης της πολύπαθης ΑΕΓΕΚ;

> Ακόμα δεν προλάβαμε να «χωνέψουμε» τις προηγούμενες και έρχονται νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΧΑ! Εν αναμονή των εξελίξεων που αναμένεται να προκύψουν από τις «υποτιθέμενες» συνεργασίες των εκπροσώπων των φορέων της κεφαλαιαγοράς.

> Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις βαριές καταγγελίες που εξαπέλυσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Μαΐλη και έχουν να κάνουν με αρνητικά μεμονωμένα δημοσιεύματα, που επιδιώκουν ακόμα και την υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή της;

> Και πού είστε ακόμα! Άλλη μια χρηματοοικονομική εταιρεία που αποφάσισε να καρπωθεί των ευνοϊκών όρων και ειδικών συνθηκών που διέπουν την απόκτηση της ιδιότητας των εξ αποστάσεων μελών. Ο λόγος για τη Solidus Securities.

> Ανικανότητα, συγκάλυψη ή κάτι άλλο; Αληθεύει ότι μια από τις εσωτερικές ελέγκτριες της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στάλθηκε στη Ρουμανία, με σκοπό να πραγματοποιήσει ελέγχους θυγατρικών εταιρειών, δήλωσε αδυναμία, επιστρέφοντας έτσι στη βάση της, επί της οδού Συγγρού, με άδεια χέρια;

> Μια από τα ίδια και στην αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 21,32 δισ. ευρώ έναντι 21,98 δισ. τον Φεβρουάριο παρουσιάζοντας μείωση 3%, ενώ παρατηρήθηκαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων, με σημαντικότερες αυτές που σημειώθηκαν στις κατηγορίες των Ομολογιακών ΑΚ Εξωτερικού, Μικτών Funds of Funds και Μετοχικών ΑΚ Εσωτερικού.

> Η παραδοχή του προβλήματος δεν αποτελεί άλλοθι της ανικανότητας! Τι και αν η «Λερναία Ύδρα» της γραφειοκρατίας αποτελούσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της «γαλάζιας» κυβέρνησης, τι και αν γνώριζαν ότι κοστίζει ετησίως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εντούτοις απέτυχαν παταγωδώς.

> Οι αλλαγές σε καίρια «πόστα» εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Μετά τους οικονομικούς διευθυντές, τους προϊσταμένους των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, τους υπευθύνους εταιρικών ανακοινώσεων, σειρά πήραν τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων. Πρόσφατο παράδειγμα η Νεοχημική, που προέβη σε αντικατάσταση δύο στελεχών της.

> Στα θετικά της προηγούμενης περιόδου η «στήριξη» που παρείχε μέσω της αγοράς μετοχών της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, ο κατά πολλούς «σφιχτός» διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Απόστολος Βεντούρης. Και κάτι ακόμα, είναι γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την HSW, μετά από έντονες πιέσεις που είχαν να κάνουν με την πρόσφατη διαδικασία πώλησης πλοίου σε αλλοδαπή εταιρεία;

> «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»! Την ίδια στιγμή που ο κ. Φώλιας ζητούσε την απάλειψη των παράνομων όρων, των τραπεζικών συμβάσεων, ο κ. Γκόρτσος αναφερόταν στην ανυπαρξία κοινοτικού πλαισίου για την πρόληψη της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

> «Ξεφορτώνει» αργά, αλλά σταθερά! Ο λόγος για τον κ. Κούτλα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Προοδευτικής ΑΤΕ, ο οποίος σχεδόν κάθε εβδομάδα, προχωρεί στην πώληση μετοχών της εταιρείας του, γιατί άραγε;

> Ο «καλός, ο κακός και ο άσχημος»! Κάπως έτσι παίζεται το παιχνίδι, μεταξύ της πλειονότητας των τραπεζών που έχουν στείλει εκπροσώπους στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ, μιας μικρής μερίδας πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί και της «σεμνής και ταπεινής» «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

> Αυτά παθαίνουν όσοι προσπαθούν να μπουν σε ξένα χωράφια, «αδιαφορώντας» για την προστασία των κεκτημένων τους! Η χαμηλή απόδοση των στεγαστικών δανείων, που αποτελούν το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επηρεάστηκε αρνητικά η κερδοφορία του Ομίλου της Aspis, για τη χρήση του 2007.

> Για μια ακόμη φορά η τάση συγκεντρωτισμού, μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών, βάσει του συνολικού τζίρου συναλλαγών, αποδείχθηκε ισχυρή, καθώς οι δέκα πρώτες ΑΧΕΠΕΥ, προερχόμενες κυρίως από το τραπεζικό μπλοκ, εκτέλεσαν τον προηγούμενο μήνα το 88,06% των συναλλαγών.

> Αντιμέτωπη με τις επιλογές της, σε πρόσωπα και επενδύσεις, βλέπε πρώην πρόεδρο και δομημένα, φαίνεται να είναι η κυβέρνηση και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς οι διαρροές για επικείμενο deal επισκιάστηκαν από τη μείωση των κερδών του. Με τούτα και μ’ εκείνα πάντως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας καλείται πλέον να αποφασίσει για στρατηγικό εταίρο από το εξωτερικό ή για αυτόνομη βραχυπρόθεσμη πορεία.

> Δεν είναι όλα ρόδινα! Μπορεί πολλές από τις εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ήδη τα οικονομικά τους αποτελέσματα να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μεγεθών, υπάρχουν όμως και αρκετές που είτε αύξησαν τις ζημίες τους είτε εμφάνισαν αναστροφή της κερδοφορίας τους. Κάτι ανάλογο συνέβη και σε κλαδικό επίπεδο, καθώς ορισμένοι από τους πάλαι ποτέ κραταιούς «επαγγελματικούς χώρους» παρουσίασαν μέτρια πορεία, κάποιοι άλλοι παρέμειναν στάσιμοι, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που απογοήτευσαν.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί το εγχείρημα της ΕΧΑΕ, να συμμετέχει στην κοινοπραξία των 7 Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων, καθώς τόσο η βελτίωση της ποιότητας όσο και η μείωση του κόστους των υπηρεσιών θα έπρεπε να ήταν πρωτίστως «εσωτερική υπόθεση».

> Η ομαλή λειτουργία της αγοράς δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από δύο μη δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ο άγραφος νόμος προσφοράς – ζήτησης ίσως και να αποτελούσε τη μόνη πραγματική προστασία του επενδυτικού κοινού! Κατά τη γνώμη μας οι λόγοι που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Αττικάτ και Παρνασσός, δεν πείθουν.

> Είτε λέγεται άμεση είτε καλείται έμμεση συμμετοχή είτε είναι αποτέλεσμα εταιρικού γεγονότος που μεταβάλλει την κατανομή των δικαιωμάτων ψήφου, ένα είναι το βέβαιο, το ποσοστό συμμετοχής της EFG Eurobank Ergasias στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανήλθε στο 6,75%.

> Κροκοδείλια ήταν τα δάκρυα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για την απεργία των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς «βόλεψε» πολλά από τα μέλη της, βάζοντας φραγμούς στους ελέγχους τόσο της φερεγγυότητας όσο και της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου, ενισχύοντας ιδιαίτερα τον εποπτικό ρόλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

> Η απληστία είναι κακό πράγμα, η συμπαιγνία ακόμα χειρότερο, πόσο περισσότερο δε όταν συνοδεύονται από χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αλήθεια ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Citi εκτίμησε αρνητικά την πορεία της μετοχής της ΑΤΕbank;

> Δεν φτάνει που τους χρυσοπληρώνουμε, πρέπει να τους φοβόμαστε κιόλας; Επιτέλους ποιοι είναι όλοι αυτοί οι τεχνοκράτες του οίκου FTSE που φτάνουν στο σημείο να μας απειλούν με υποβάθμιση, για θέματα τα οποία στην πρόσφατη πτώση, «πλήγωσαν» πολύ την εγχώρια χρηματαγορά αγορά; Βλέπε Short selling, omnibus account κ.λπ.

> Κακά τα ψέματα, οι εταιρείες του Όμιλου Βγενόπουλου ξέρουν να δίνουν τον παλμό στη Σοφοκλέους! Σε αγορές μετοχών των Blue Star Ναυτιλιακή και Attica Συμμετοχών, προχώρησε η Marfin Investment Group, όταν η Marfin Popular Bank προέβη σε ανάλογες τοποθετήσεις στη Marfin Εγνατία Τράπεζα, ενώ πέρασε και ένα μεγάλο πακέτο που αφορούσε το 6,4% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

> Και επειδή δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που τοποθετούνται βάσει των μερισματικών αποδόσεων, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις καταβολές 0,90 και 0,72 ευρώ ανά μετοχή που αποφάσισαν να μοιράσουν για τη χρήση του 2007 οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Alpha και της Πειραιώς.

> Ούτε «πτυσσόμενο» να ήταν το έλλειμμα του Δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση το αυξομειώνει κατά το δοκούν. Όταν μιλά για εισοδηματική πολιτική το διογκώνει, όταν αποστέλλει στοιχεία στην Εurostat το ξεφουσκώνει. Σε αναθεώρηση πάντως των προβλέψεων, για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, προχώρησε ο υπερυπουργός της «γαλάζιας» προπαγάνδας, επικαλούμενος «ακούσατε ακούσατε» την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

> Ο Μάρτης αποδείχθηκε «γδάρτης» και για την εγχώρια χρηματαγορά, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει πτώση 3,56% έναντι του προηγούμενου μήνα, τον FTSE/ASE-20 να υποχωρεί κατά 3,27%, τον FTSE/ASE-40 να κλείνει με απώλειες 4,25% και τον FTSE/ASE-80 να πέφτει 3,01% χαμηλότερα.

> Το αλαλούμ που επικρατεί μεταξύ των «επικεφαλής» του οικονομικού επιτελείου μεταφέρθηκε και στις εφορίες, καθώς με υπουργικές προφάσεις, παρατείνονται διαρκώς οι κάθε είδους προθεσμίες δηλώσεων στοιχείων. Πρόσφατο παράδειγμα αυτές του Ε9. Με τούτα και μ’ εκείνα πάντως, πάνε πίσω και τα προϋπολογισμένα, από την εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, έσοδα, καθώς οι έλεγχοι της προηγούμενης δήλωσης στοιχείων ακινήτων ήταν τουλάχιστον ανύπαρκτοι.

> Από πότε η σύσταση της επιτροπής αμοιβών μιας εισηγμένης που απαρτίζεται από τον πρόεδρο και δύο από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου μπορεί από μόνη της να βοηθήσει στη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της εταιρείας; Περί της Μυτιληναίος ο λόγος.

> «Ήταν ένα και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά»… τα οποία «έφαγαν» πάνω από τέσσερα και πέντε και έξι εκατομμύρια ευρώ»… Κύριε Αλογοσκούφη, μήπως γνωρίζετε το λαϊκό άσμα «τα παιδιά του Πειραιά»; Γιατί στηρίζετε ακόμα τους εμπλεκομένους στο ΤΣΠΕΑΘ;

> Κάτι δεν μας αρέσει! Ποια είναι όλα αυτά τα ιδρύματα για τα οποία άλλαξε πρόσφατα η νομοθεσία, έτσι ώστε να απαλλαχθούν από τον ειδικό φόρο επί ακινήτων; Με ποιον τρόπο και κάτω από ποιες διαδικασίες θα αποδεικνύεται η έννοια του «κοινωφελούς» σκοπού τους;

> Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια; Ο πολύς, ακριβοθώρητος, καλοπληρωμένος, κομματικός, διορισμένος πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος, βρήκε για μια ακόμη φορά την εύκολη λύση, μεταφέροντας τον λογαριασμό των αναγκών της εισηγμένης δημόσιας επιχείρησής του, στα ανυπεράσπιστα θύματα, τους καταναλωτές. Και κάτι ακόμα, μετά την ανακοίνωση του μνημονίου συνεργασίας με τη Χαλυβουργική, τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με την υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία στην οποία ο ιδιώτης θα κατέχει το 51% του κεφαλαίου της.

> Εξοφλούν «ανοιχτά» γραμμάτια; Ποιοι είναι οι λόγοι της «ξαφνικής» μείωσης των συντελεστών που αφορούν την κεντρική μεταβλητότητα, την οποία λαμβάνει υπόψη του το RIVA για τον υπολογισμό των περιθωρίων ασφάλισης παράγωγων προϊόντων, στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid-40;

> Αποτελεί προκαταβολή στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους! Ποιος διαφωνεί με τη σαφή και ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, για άμεση κατάργηση όλων των διοδίων; Εμείς πάντως συμφωνούμε και επαυξάνουμε!

> Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι θυγατρικές των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων «συνωστίζονταν στην ουρά» για να εισαχθούν στην εγχώρια χρηματαγορά, καθώς στις ημέρες μας οι περισσότερες εξ αυτών αποχωρούν με «ελαφρά πηδηματάκια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Cosmote.

> Όσοι δεν αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς τον Δήμο Αθηναίων, αναμένεται να υποστούν τις διαδικασίες των νόμιμων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης χρεών. Πόσες φορές έχουμε ακούσει όλα αυτά, τα «ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», όταν τις περισσότερες φορές ακολουθούν και νέες ρυθμίσεις;

> Τι και αν τα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης προσπάθησαν να δώσουν έμφαση στις εν μέρει αυξήσεις, όπως αυτή των εσόδων, ένα είναι το βέβαιο, ότι οι μετά φόρων ζημίες του Ομίλου για το 2007 ανήλθαν στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Περί της εταιρείας Μπάμπης Βωβός ο λόγος.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αποδίδουν το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, βάσει του συνόλου των δαπανών που απορρέουν από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες;

> Επανεμφάνιση του γνωστού «τριδύμου» και στα πάτρια εδάφη! Οι Sal. Oppenheim και Merit ΑΧΕΠΕΥ διοργανώνουν το πέμπτο Greek Investment Conference, στο οποίο μεταξύ άλλων εισηγμένων εταιρειών θα παρουσιαστεί και η Alapis.

> Ασυνέπεια λόγων και έργων! Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση λύση στο ξεπούλημα των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα του πλειοδοτικού του διαγωνισμού. Εκτός και αν η καθυστέρηση είχε να κάνει με την εντυπωσιακή αύξηση, κατά 281%, που εμφάνισαν τα ενοποιημένα καθαρά του κέρδη για το 2007.

> Νέα αύξηση σημείωσαν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2000! Στην πρόσφατη δημοπρασία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αντλήθηκε ποσό ύψους 408 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο ανήλθε στο 4,43%, από 4,41% που ήταν στην προηγούμενη φορά.

> Από μειώσεις σε μειώσεις, στις τιμές στόχους των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών, προχωρούν μία προς μία οι ξένες επενδυτικές τράπεζες! Πρόσφατα η Goldman Sachs προχώρησε σε μείωση της τιμής της Forthnet στα 8,8 ευρώ από τα 13,6 ευρώ, ενώ η Credit Suisse έκανε κάτι ανάλογο με τη Motor Oil στα 13 ευρώ από τα 18 ευρώ και με τα ΕΛΠΕ στα 9 ευρώ από τα 11,3 ευρώ.

> Με αφορμή την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιπποτούρ, η οποία λόγω χαμηλών ποσοστών ιδίων κεφαλαίων έχει ενταχθεί ήδη στην κατηγορία της επιτήρησης, ρωτάμε αν υπάρχουν και άλλες εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε ανάλογες αυξήσεις, χωρίς να έχουν πιστώσει μέχρι σήμερα τις μετοχές στους λογαριασμούς των δικαιούχων; Και κάτι ακόμα, τι μπορεί να σημαίνει επαναδημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, λόγω αλλαγής του τύπου έκθεσης ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών; Έχουμε συνέχεια…

> Στο ίδιο έργο θεατές! Μετά τις εσκεμμένες διαρροές για επικείμενα deals, που βοήθησαν έστω και προσωρινά στο «μίνι» ράλι των μετοχών τους, ήρθαν οι επίσημες εταιρικές διαψεύσεις, οδηγώντας έτσι σε μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τους τιμών. Περί ΔΙΕΚΑΤ και ΑΕΓΕΚ η αναφορά μας.

> Τι και αν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τι και αν έρχονται και παρέρχονται οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, τι και αν τα προβλήματα των επιβατών της ακτοπλοΐας διογκώνονται, η επαναφορά της χάρτας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων αποτελεί ένα διαχρονικό κακόγουστο αστείο.

> Τελικά οι λανθασμένες προβλέψεις των απανταχού «ειδικών» δεν είναι ελληνικό προνόμιο! Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και νέα ιστορικά υψηλά για τον ετήσιο πληθωρισμό, ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση και αγγίζοντας τον Μάρτιο το 3,5%.


Σχολιάστε εδώ