96,8% «ΝΑΙ» ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Με ποσοστά που κυμαίνονται από 80% έως και 95% ο ελληνικός λαός όχι απλώς συμφωνεί με την τακτική Καραμανλή, αλλά επιπλέον εκφράζει ικανοποίηση και υπερηφάνεια που «η Ελλάδα έχει φωνή». Είναι σαφές ότι τέτοια αισθήματα, που εκφράζονται με ανακούφιση, είχε χρόνια να αισθανθεί ο ελληνικός λαός. Είναι δε χαρακτηριστικό αυτής της ευφορίας ότι τοποθετεί τον Κ. Καραμανλή πολύ κοντά στον Ανδρέα στην άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ «θάβει» τους Σημίτη και Μητσοτάκη!
Τα παραπάνω προκύπτουν από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS στις 3 Απρίλη, την επομένη του βέτο (σε δείγμα 600 ατόμων, σταθμισμένο ως προς την ηλικία, το φύλο και την ψήφο στις εκλογές του Σεπτέμβρη).
Πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως τα υψηλότατα ποσοστά αποδοχής της ελληνικής στάσης στο Βουκουρέστι είναι διακομματικά. Με μικρές αποκλίσεις οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων συμφωνούν με τον τρόπο που ο Κ. Καραμανλής χειρίστηκε το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε συνάρτηση με το αίτημά τους για είσοδο στο ΝΑΤΟ. Προφανέστατα το βέτο ικανοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και εκτιμάται ως μια στάση περήφανη και αποφασιστική…
Συγκεκριμένα:
• Το 86,2% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) αποτιμά ως θετικά τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για τη χώρα μας και μόνο το 10,9% τα αποτιμά ως αρνητικά. Σ’ αυτήν την προσέγγιση συμφωνούν οι οπαδοί όλων των κομμάτων.
• Το 95,7% (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) πιστεύουν πως το βέτο που άσκησε η ελληνική κυβέρνηση ήταν η καλύτερη απάντηση στη στάση των Σκοπίων. Μόνο το 3,9% διαφωνεί με αυτήν την προσέγγιση. Και σ’ αυτό το ζήτημα η προσέγγιση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων είναι με ελάχιστες αποκλίσεις όμοια.
• Το 88,7% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) πιστεύει ότι το βέτο θα ωφελήσει την Ελλάδα στη μάχη που δίνει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μόνο το 7% πιστεύει πως δεν θα ωφεληθεί η Ελλάδα απ’ το βέτο. Και σ’ αυτό το ζήτημα διαπιστώνεται περίπου διακομματική συμφωνία.
Συντριπτική αποδοχή της στάσης Καραμανλή
Στο σημαντικό ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) για το πώς κρίνεται η απόφαση του Καραμανλή να εναντιωθεί στην αμερικάνικη πολιτική ασκώντας βέτο:
• Το 96,8% την κρίνει ως θετική κίνηση και μόνο το 2,9% την κρίνει ως αρνητική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό της εντυπωσιακής ενίσχυσης του προφίλ του πρωθυπουργού ότι και σ’ αυτό το ερώτημα τα ποσοστά είναι διακομματικά.
Ικανοποίηση και υπερηφάνεια
Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) για το ποια έννοια εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματα των ερωτηθέντων όταν πληροφορήθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση άσκησε βέτο:
• Το 33,7% δηλώνει ικανοποίηση.
• Το 25,6% δηλώνει υπερηφάνεια.
• Το 24% δηλώνει ότι αισθάνεται πως η Ελλάδα έχει φωνή.
• Μόνο το 8,8% εκφράζει ανησυχία και το 2,6% αδιαφορία.
Δίπλα στον Ανδρέα ο Καραμανλής!
Ενδεικτικό της πολύ μεγάλης ενίσχυσης της εικόνας του Κ. Καραμανλή είναι η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες στο ερώτημα ποιος πρωθυπουργός απ’ το 1980 έως σήμερα άσκησε την πιο ανεξάρτητη πολιτική έναντι των ΗΠΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12). Συγκεκριμένα απαντούν:
• Ο Α. Παπανδρέου, σε ποσοστό 39%.
• Ο Κ. Καραμανλής, σε ποσοστό 38,6%.
• Οι Σημίτης, με ποσοστό 2,4% και Μητσοτάκης, με ποσοστό 1,6% προφανέστατα κατατάσσονται στους «γιέσμεν»!
Σ’ αυτό το ερώτημα φυσικά διαφοροποιούνται οι οπαδοί των κομμάτων. Το 65,1% των οπαδών της ΝΔ κρίνει ως καλύτερο τον Καραμανλή, αλλά κι ένα 14,6% κρίνει τον Ανδρέα. Αντίστοιχα οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 66,5% κρίνουν καλύτερο τον Ανδρέα και με ποσοστό 13,4% τον Καραμανλή. Ενώ στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων προηγείται ο Α. Παπανδρέου με 46,1% έναντι 34,3% του Κ. Καραμανλή.
Τέλος, ας σημειωθεί (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, συγκεκριμένα το 83,5% εκφράζει ανησυχία απ’ τη στάση της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων έναντι της χώρας μας. Μόνο το 16,1% δηλώνει πως δεν ανησυχεί.