Φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στον… ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ

Η ρήση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη «πήραν αέρα τα πανιά μας, μην πάρουν αέρα και τα μυαλά μας» δεν ακούστηκε από όλα τα στελέχη του κόμματος και έτσι διαμορφώθηκε ένα κλίμα αλαζονείας από την παρουσία στα τηλεοπτικά κανάλια όπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ούτε λίγο ούτε πολύ ως «δυνάμει αυριανοί κυβερνήτες της χώρας»!

Δεν ακούστηκε επίσης η ρήση του Κ. Λαλιώτη ότι «η άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο φθινόπωρο του ΠΑΣΟΚ» και έτσι η μερική ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ θα προσγειώσει τα στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία είχαν σχεδόν «καπαρώσει» την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη είναι ορατή η αλλαγή στάσης ισχυρών συγκροτημάτων του τύπου τα οποία, αφού -για δικούς τους λόγους- φούντωσαν το τελευταίο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, τώρα επανακαθορίζουν τη στάση τους και στρέφονται πάλι προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτιμούν προφανώς ότι έστειλαν τα μηνύματά τους και ευελπιστούν ότι έγιναν αποδεκτά.

Μπορεί η εβδομάδα που πέρασε να χρωματίστηκε από τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά του Α. Αλαβάνου για το Ασφαλιστικό, ωστόσο σε αρκετούς πολίτες, που το τελευταίο διάστημα -λόγω συγκυρίας- παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΝ, προκάλεσε άσχημη εντύπωση η επίθεση που εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατηγορώντας τα ότι επιτίθενται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο εκλεκτός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που απολάμβανε και απολαμβάνει από αυτά απλόχερη προβολή, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ, είπε επί λέξει αφήνοντας εμβρόντητους τους συντρόφους του που τον άκουγαν: «Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι θα έχουμε διαρκώς απέναντί μας τα μεγάλα εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα»! Και προχώρησε ακόμα περισσότερο: «Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε όλες σχεδόν τις εφημερίδες, μεγάλες και μικρότερες, και τα ΜΜΕ να κατακρεουργούν την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Αλαβάνο ως τον Μέγα Ναπολέοντα και εμένα ενδεχομένως ως κάποιον επηρμένο σταρ ή ως τον πρωταγωνιστή της διαφήμισης του Τζόκερ, τον νεόπλουτο που δεν ξέρει τι έχει».

Σε κάθε περίπτωση, ο Α. Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν στο πολιτικό προσκήνιο ήταν οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, βρισκόταν στη σκιά του Α. Αλαβάνου, ο οποίος κυρίως μέσα από τη Βουλή έδειξε ποιος στην πραγματικότητα είναι το αφεντικό στον χώρο.

Στον ΣΥΝ -σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν ήδη- επικράτησε γκρίνια με την πρόθεση της νέας ηγεσίας, υπό τον Α. Τσίπρα, να θέσει υπό τον έλεγχό της τα στελέχη που θα εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά τις πληροφορίες επιδιώκεται να προωθηθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όταν θέλουν να φιλοξενήσουν κάποιο στέλεχος του κόμματος θα πρέπει να επικοινωνούν με το γραφείο Τύπου του κόμματος το οποίο και θα ορίζει ποιος θα το εκπροσωπήσει. Πρόκειται για μια πρακτική εντελώς άγνωστη στον ΣΥΝ και παραπέμπει περισσότερο στην αντίστοιχη τακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ και γι’ αυτόν τον λόγο αυτή η διαφαινόμενη πρόθεση της ηγεσίας συνάντησε ήδη τις έντονες αντιδράσεις των στελεχών της Κουμουνδούρου.

Σύννεφα όμως εμφανίστηκαν και στις σχέσεις των συμμάχων που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή οι θέσεις που εξέφρασε ο εκ των γραμματέων της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Δ. Χατζησωκράτης για τον στρατιωτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εκτιμήθηκε ότι δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στελέχη των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα θεωρώντας τις θέσεις αυτές εκτός γραμμής της συμπαράταξης. Έφεραν όμως στην επιφάνεια τις υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκφράζονται σε κάθε μεγάλο σοβαρό ζήτημα και θα δικαιώνουν όσους εκτιμούν ότι το εν λόγω σχήμα ήταν περισσότερο μια εκλογική σύμπραξη παρά μια ιδεολογική και πολιτική συμπόρευση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν καλή παρουσία στις φοιτητικές εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας, αφού εκτιμούν ότι η δράση τους κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια, όσο και η δυναμική της ανάδειξης του Α. Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΝ, θα εκφραστούν και στις κάλπες των πανεπιστημίων.


Σχολιάστε εδώ