ΤΥΔΚΥ: Μέτρα κατά των καταχρήσεων στα φάρμακα

Αξιοσημείωτη η σοβαρή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο διοικητής του ΤΥΔΚΥ να εξυγιάνει τα οικονομικά του Ταμείου, προωθώντας ένα πρόγραμμα ολικής μηχανογράφησης και εγκαθιστώντας τον ηλεκτρονικό έλεγχο όλων των ιατρικών – φαρμακευτικών παροχών, με στόχο την αποφυγή των καταχρήσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα εξονυχιστικού ελέγχου που επιχειρεί να κλείσει τη στρόφιγγα της άμετρης και χωρίς λόγο συνταγογράφησης, της υπερκατανάλωσης φαρμάκων, της «στοχευμένης» χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων και του υπερπλουτισμού των φαρμακοβιομηχανιών.

Οι οποίες, όπως έχει καταγγελθεί, επιδιώκουν με υπόγειες διαδρομές ακόμη και μεταξύ συγκεκριμένων γιατρών (σε όλο το φάσμα του ασφαλιστικού συστήματος) την παράνομη διασφάλιση υπερκερδών.

Ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει την ανάγκη περιορισμού των άσκοπων δαπανών, χωρίς σε καμιά περίπτωση να θίγεται η υγεία των ασφαλισμένων. Πρέπει, προσθέτει, να χτυπηθεί η παραοικονομία στον χώρο της υγείας, να εγκαθιδρυθεί καθεστώς διαφάνειας στη διαχείριση των Ταμείων και να μειωθεί η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση των ασθενών και των ασφαλισμένων.

Όπως είχε και παλαιότερα δεσμευτεί, ο διοικητής του ΤΥΔΚΥ δηλώνει αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επιστροφής των οφειλομένων στο Ταμείο από τους δήμους και τις κοινότητες.

Μακάρι το παράδειγμα του κ. Παπαδημητρίου για νοικοκύρεμα και χρηστή διοίκηση να το αντιγράψουν όλοι όσοι διοικούν ασφαλιστικούς οργανισμούς ή διαχειρίζονται αποθεματικά ταμείων.


Σχολιάστε εδώ