Το θράσος των Τούρκων και η γκάφα του Χριστόφια
Ο λόγος είναι το έμφραγμα που σημειώθηκε στην οδό Λήδρας. Λίγες μόνο ώρες μετά από το άνοιγμα της οδού Λήδρας λεγόμενοι αστυνομικοί του ψευδοκράτους περιπολούσαν κατά μήκος της οδού παραβιάζοντας τη συμφωνία. Κατόπιν παρέμβασης της κυπριακής Αστυνομίας οι λεγόμενοι αστυνομικοί του ψευδοκράτους επέστρεψαν στην κατεχόμενη περιοχή.
Η δίοδος έκλεισε για 3 περίπου ώρες. Το επεισόδιο έληξε, όμως ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέστρεψε άρον άρον από το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει παν ενδεχόμενο.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δικαιολόγησε τον κ. Ταλάτ, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό και ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι ένοχος. Τόνισε ότι ο κ. Ταλάτ αισθάνεται άσχημα και προχώρησε στην γκάφα καλώντας τον κατοχικό ηγέτη να αλλάξει το «Σύνταγμα» του ψευδοκράτους και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 10 που θέτει τις ένοπλες δυνάμεις υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού. Η γκάφα έγκειται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφια καλεί τον κατοχικό ηγέτη να προβαίνει σε τροποποιήσεις ενός «Συντάγματος» που με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν βρίσκεται σε ισχύ. Εσπευσμένα επέστρεψε στα κατεχόμενα και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρα για να πάρει γραμμή. Και από τις δύο πλευρές τονίζεται ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα με την παρουσία τους στο νησί. Ο κ. Ταλάτ κάλυψε τους «αστυνομικούς» του και είπε ότι ενήργησαν όπως ήταν συνηθισμένοι και έχοντας κατά νου τις αντιδράσεις που προέβαλλε ο Παπαδόπουλος.
Το θέμα φαίνεται να έχει λήξει, διότι τα Ην. Έθνη απαγόρευσαν στις τηλεοπτικές κάμερες να παίρνουν πλάνα από τη νεκρή ζώνη. Εγείρεται επί τούτου ξανά το θέμα του ποιος ασκεί την κυριαρχία στη νεκρή ζώνη. Ως φαίνεται Χριστόφιας και Ταλάτ, καθώς και οι συνεργάτες τους, δεν έκαναν καλούς λογαριασμούς.
Επί της ουσίας, το πρόβλημα παραμένει και είναι διπλό: Αφενός δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσουν ή όχι να βρίσκονται στην περιοχή της Λήδρας τούρκοι στρατιώτες και αφετέρου δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει η νεκρή ζώνη. Το πρώτο ζήτημα είναι συναφές με το σπάσιμο ή όχι της συμφωνίας και την επιβολή τελικώς των τουρκικών όρων. Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με την αναπροσαρμογή εδαφών και η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να καταγράψει το ποσοστό της νεκρής ζώνης στα ποσοστά που θα επιστρέψει για να πάρει ανταλλάγματα επί του διαμερισμού της εξουσίας.