Τοπικά συμβούλια νέων

Το 1996 είχε γίνει ξανά προσπάθεια να συσταθούν τέτοια συμβούλια, Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας ονομάζονταν τότε, αλλά έπεσαν στο κενό. Ευχή όλων είναι αυτήν τη φορά να βρουν ανταπόκριση στους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων για να αποκτήσουμε όντως οι νέοι ένα βήμα συλλογικής έκφρασης για τα προβλήματά μας. Ίσως αυτοί οι προβληματισμοί, ύστερα και από καταθέσεις απόψεων-λύσεων, δώσουν τις λύσεις που απαιτούνται στα προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Σε μια κοινωνία που περιθωριοποιούνται και απαξιώνονται οι αληθινές αρχές και αξίες του πολιτεύματος που γέννησε η Ελλάδα, της Δημοκρατίας, και πλάθονται νέοι κανόνες στα μέτρα του κάθε βολεμένου, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα και τη φωνή μας μήπως ξυπνήσουμε, αν όχι από τον λήθαργο, ίσως από τον ύπνο αυτούς που μας ξέχασαν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Θέλουμε να πλάσουμε το μέλλον μας μόνοι μας. Με τα δικά μας χέρια. Ίσως σας απαλλάξουμε και από κάποιες ενοχές που μπορεί να έχετε, αν κάτι πάει στραβά, προετοιμάζοντας το δικό μας δρόμο.
Φυσικά χρειαζόμαστε την εμπειρία σας. Αλλά θέλουμε συλλογικές αποφάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις φυσιολογικές απαιτήσεις μας. Σε μια εποχή που προωθείται ο πολιτισμός του Ολυμπισμού και του εθελοντισμού, ως τρόπος ζωής και αξίες πάντα επίκαιρες και αναντικατάστατες, θέλουμε να ζούμε τη διαφορετικότητα σε σχέση με το παρελθόν και να τα αλλάξουμε όλα. Θέλουμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο με αμοιβαία κατανόηση και πνεύμα φιλίας. Θέλουμε να μάθουμε στα δικά μας παιδιά να σέβονται και να εκτιμούν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Να απεχθάνονται τον ρατσισμό και να εκτιμούν τα αποτελέσματα της μετανάστευσης και το άγχος που προκαλείται σε όσους προσπαθούν να ενσωματωθούν σε μια ξένη κοινωνία στην οποία αναγκάστηκαν, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, να βρεθούν. Ζητάμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Προστασία των νέων ανθρώπων από την οικονομική εκμετάλλευση ή από οποιαδήποτε εργασία που θα μπορούσε να βλάψει την ασφάλειά τους, την υγεία τους, τη σωματική, πνευματική, ηθική ή κοινωνική τους ανάπτυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή τους. Ο λόγος μας είναι αυτός που πρέπει να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε και τα Συμβούλια Νέων ίσως να είναι αυτό το θεσμοθετημένο βήμα όπου θα ακουστούν οι ανησυχίες μας και θα μελετηθούν οι προτάσεις μας.
Θέλουμε να παίζουμε δίκαια. Σε μια ειρηνική κοινωνία όλοι οι πολιτισμοί έχουν αξία και όλοι οι άνθρωποι ανάγκες και δικαιώματα. Δεν είναι η βία ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Κάτω από το πνεύμα του σεβασμού στον συνάνθρωπο, όποιος και όπως κι αν είναι αυτός, αναπτύσσονται υγιείς κοινωνίες με ευαισθησία στις αξίες της συμφιλίωσης.
Κάθε νέα προσωπικότητα είναι ξεχωριστή και μέσα από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αναπτύσσεται αποτελεσματικά.
Ερχόμαστε λοιπόν και ζητάμε συμμετοχή στις λήψεις αποφάσεων, έξω από δογματισμούς στην πολιτική ζωή, χωρίς καιροσκοπισμούς για να εξοικειωθούμε με τις αληθινές αρχές της γνήσιας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μωϋσίδης
Πρόεδρος Τοπικού
Συμβουλίου Νέων Δήμου Καστοριάς


Σχολιάστε εδώ