ΤΑ… «ΒΑΦΤΙΣΙΑ» ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ

Από την Πέμπτη όλα τα κρεοπωλεία υποχρεώνονται με κοινή Υπουργική Απόφαση, που πήραν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος, να διαθέτουν ειδικές ζυγιστικές μηχανές οι οποίες θα εκδίδουν ειδικές ετικέτες στις οποίες θα αναγράφονται πλέον όλα τα στοιχεία του κρέατος που πωλείται στον πελάτη. Ειδικότερα στην αυτοκόλλητη ετικέτα που θα εκδίδει η ζυγιστική μηχανή και θα επικολλά ο κρεοπώλης στη χάρτινη συσκευασία του κρέατος θα αναγράφονται αναλυτικά:
α. Η προέλευση
του κρέατος με ένδειξη:
1. Ελληνικό, για τα ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στην Ελλάδα.
2. Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ. Ολλανδία ή Βουλγαρία, για τα ευρωπαϊκά μη ελληνικά.
3. Τρίτης χώρας, για τα προερχόμενα από χώρες εκτός ΕΕ.
β. Το είδος του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας με την ένδειξη χοιρινό, βόειο, αρνίσιο, κατσικίσιο, πουλερικό.
γ. Το βάρος του πωλούμενου κρέατος, π.χ. 1 κιλό.
δ. Η τιμή πώλησης και η τιμή
ανά μονάδα μέτρησης, πόσο κάνει ανά κιλό δηλαδή.

Με το μέτρο αυτό, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των ελλήνων κτηνοτρόφων, εφαρμόζεται στην ουσία το λεγόμενο «ισοζύγιο του κρέατος» για το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές σ’ αυτήν τη στήλη, με στόχο πάντα να αποτραπεί το γενικευμένο φαινόμενο του «βαφτίσματος» των εισαγόμενων κρεάτων σε ελληνικά, τα οποία κοστίζουν σαφώς ακριβότερα.
Τα «βαφτίσια» του κρέατος εν’ όψει του Πάσχα αποτελούν σχεδόν «έθιμο» της αγοράς και βεβαίως τον νούμερο έναν φορέα αισχροκέρδειας και απάτης σε βάρος του έλληνα καταναλωτή. Όσοι δεν συμμορφωθούν και συλληφθούν σε ελέγχους να μην έχουν τις ειδικές ζυγιστικές μηχανές απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.


Σχολιάστε εδώ