Σύνοδος με πολλά μηνύματα

Ταυτόχρονα η στάση μας αυτή ενδυνάμωσε την εθνική μας αυτοσυνείδηση και απέδειξε ότι όταν υπάρχει αρραγής λαϊκή ενότητα και συμπαράταξη του πολιτικού μας κόσμου σε ξεκάθαρους στόχους, τότε μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία ακόμα και τα πιο κρίσιμα προβλήματα.

Από εδώ και πέρα η Σύνοδος αυτή θα συνιστά ένα χρήσιμο «παράδειγμα» για μελλοντικούς χειρισμούς και σημείο αναφοράς των δυνατοτήτων μας όταν δρούμε με σύμπνοια και ενότητα, διατηρώντας ασφαλώς τις επιμέρους διαφορές μας.

Ασφαλώς στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το θέμα των Σκοπίων ήταν δευτερεύον. Γιατί στην πραγματικότητα τέθηκε σε δοκιμασία η ίδια η δυνατότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν με κάθε μέσο τις στρατηγικές τους επιλογές ακυρώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμιας ισχύος κράτη-έθνη, περιφρονώντας τη βούληση των λαών.

Η στρατηγική ήττα των ΗΠΑ και προσωπικά του ιδίου του πνευματικά ανεπαρκούς και πολιτικά έκπτωτου και απαξιωμένου προέδρου τους σημειώθηκε με την άρνηση της Γαλλίας και της Γερμανίας να συνηγορήσουν στην είσοδο της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Η κατάληψη στρατηγικών θέσεων στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας του Πούτιν αποτέλεσε και αποτελεί μόνιμο στόχο της στρατηγικής των ΗΠΑ. Σʼ αυτόν τον στόχο εντάσσονται η διάλυση και η χειραγώγηση των Βαλκανίων μέσα από προτεκτοράτα, μέσα από «κράτη-εργαλεία» που θα ενσωματώνονται σʼ αυτήν τη στρατηγική.

Στον ίδιο ακόμα στόχο εντάσσεται η προσπάθεια αποτροπής της ενεργειακής σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Γιʼ αυτό και το Κόσοβο επελέγη ως σημαντικός σταθμός διόδου του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τις εκτός της Ρωσίας περιοχές στην Αλβανία, προκειμένου να αποδυναμωθεί η ρωσική ενεργειακή κυριαρχία…

Όσο για τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που συνιστούν ιστορικά τα απτά δείγματα της αποτυχίας των ΗΠΑ τόσο στα μέσα που χρησιμοποιούν όσο και στους στόχους που θέτουν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζητεί από τους συμμάχους ευρύτερη συμμετοχή στις ανθρωποθυσίες…

Η τυφλή αυτή στρατηγική των ΗΠΑ αγνοεί ένα σημαντικό γεγονός: Ότι δηλαδή τα κράτη έθνη της Ευρώπης έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα, πολλά των οποίων έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, δηλαδή με τον σύγχρονο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της «νέας τάξης». Η θεωρία του έθνους-«νονού», του κράτους-«προστάτη», που βούλεται, επιβάλλει και υποτάσσει τους άλλους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όταν τα «αποτελέσματα» της πολιτικής των ΗΠΑ έχουν συσσωρεύσει κρίσιμα προβλήματα, οδήγησαν σε πολέμους, φανατισμούς, τυφλές συγκρούσεις και λειτούργησαν τελικά σαν μηχανισμός ανατροφοδότησης της τρομοκρατίας.

Σε διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδειξαν ότι μπορούν να βουλεύονται και να αποφασίζουν εντός του ΝΑΤΟ σε απόκλιση ή και σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους των ΗΠΑ. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν απευθύνεται βέβαια στον έκπτωτο και ανιστόρητο σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά στην πολιτική ηγεσία και στις οικονομικο-στρατιωτικές ελίτ που θα αποφασίζουν για τις «τύχες του κόσμου» μετά τις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ…

Πάντως, πέρα από τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές, που πολλές φορές καθορίζουν τις τύχες των λαών στον σύγχρονο κόσμο, στον δικό μας περίγυρο, στα Βαλκάνια –που έγιναν πεδίο πρωτοφανούς έντασης και συγκρούσεων στις ημέρες μας– υπάρχει ανάγκη ομαλότητας, συνεργασίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτη και ως λαοί τα κρίσιμα προβλήματα που συνεχώς αναφύονται.

Με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να πορευθούν τα Σκόπια τα επόμενα χρόνια; Οι πολιτικές ηγεσίες των Σκοπίων θεωρούν ότι θα αρκούσε η μετάβαση και ενσωμάτωση από τον «σοβιετικό» στον σύγχρονο «Αφέντη», για να διασφαλίσουν την υπόστασή τους. Όμως όταν ένα κρατικό μόρφωμα προσπαθεί να ιδιοποιηθεί μια ξένη «ταυτότητα» για να αναγνωρίσει τον εαυτό του, όταν αντιλαμβάνεται την υπόστασή του με το σχήμα ενός κράτους-εργαλείου στα χέρια των ΗΠΑ, τότε ποιο είναι το μέλλον του;

Απλώς θα «χρησιμοποιηθεί» για όσο διάστημα εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, για όσο διάστημα οι στρατιωτικο-πολιτικοί συσχετισμοί θα το περιλαμβάνουν ως κομμάτι του «παζλ» της βαλκανικής στρατηγικής της Υπερδύναμης. Γιατί βέβαια στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι ορατή και αναμενόμενη η ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία και η δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας», που θα ζητήσει το δικό της μερίδιο από τα Σκόπια…

Με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα τα Σκόπια οριοθετούνται αρνητικά προς τη μόνη γειτονική τους χώρα που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατικό καθεστώς και διάθεση για συνεργασία. Αυτή είναι μια κοντόφθαλμη αντίληψη, που, αν επικρατήσει και στο προσεχές μέλλον, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τα ίδια τα Σκόπια.

Οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως περιλαμβάνονται στην τελική διατύπωση του κειμένου, δημιουργούν ένα ισχυρό δεδομένο. Οπωσδήποτε η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα την ίδια στάση και κατά την επόμενη περίοδο. Και θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να μας πάρουν οι άλλοι «στα σοβαρά» θα πρέπει εμείς, πριν απʼ όλα, να πάρουμε «στα σοβαρά» τους εαυτούς μας. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, να ενδυναμώσουμε την ενότητά μας. Η τακτική των συνεχών υποχωρήσεων και συμβιβασμών στην εξωτερική μας πολιτική, η στάση του «καλού παιδιού» και του δεδομένου αποδέκτη ξένων αποφάσεων, μόνον κακά συσσώρευσαν στην πατρίδα μας και κανένα πρόβλημα δεν επέλυσαν, τόσα χρόνια τώρα…

«Σου είπαν ψέματα πολλά»… αλλά «καιρός να δεις»…


Σχολιάστε εδώ