Στη σκαλωσιά

l «Δεν μας απασχόλησε ακόμη το θέμα» ήταν η απάντηση από το υπουργείο Απασχόλησης για τη μελέτη που αφορά σε «χοντρή» παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις. Τώρα που το Ασφαλιστικό «έκλεισε» να μην αντιμετωπιστούν και οι, έτσι κι αλλιώς, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις; Για ποια εργατική νομοθεσία να μιλήσουμε τώρα…
l Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της επιτροπής για την αγορά εργασίας κ. Γ. Κουκιάδης. Μαθαίνουμε ότι και ο καθηγητής Γ. Παπαδημητρίου στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ανήκει. Αν, όντως, οι προτάσεις της επιτροπής είναι τόσο νεοφιλελεύθερες όσο πληροφορούμαστε, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τον ίδιο τον «αρχηγό», κυρίως μετά τη στροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που μοιάζει σταθερή προς το παρόν.
l Και με τον Πέτρο Ευθυμίου και με τον Α. Λοβέρδο πίνει καφέ ο Σπ. Παπασπύρος (επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ). Οι συναντήσεις δημόσιες, σε καφέ του Χαλανδρίου. Αν κρίνουμε από την εικόνα, μάλλον γλυκείς ήταν οι καφέδες. Οι παλιές αντιπαλότητες -κυρίως με τον κ. Λοβέρδο- φαίνεται πως είναι παρελθόν.
l Ανοίγει «ατζέντα» σε όλα τα καυτά θέματα η κυβέρνηση, διαπιστώνει ο Φιλ. Ταυρής, αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ. Το 2008 φαίνεται θα γραφτεί στην ιστορία ως χρόνος επέλασης του νεοφιλελευθερισμού. Μακάρι και απόκρουσής του.
l «Πόλεμος» εκτυλίσσεται γύρω από την αύξηση που προβλέπει η νέα διετής Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ας βρει τρόπους να πιέσει και να ελέγξει κατά πόσο εφαρμόζονται οι συμβάσεις εργασίας, γενικές και κλαδικές. Και τότε να δείτε εκπλήξεις…
l Ο ΣΕΒ (Δημ. Δασκαλόπουλος) μπορούσε να δεχθεί και μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι «μικροί» Δημ. Ασημακόπουλος, Ν. Σκορίνης και Δ. Αρμενάκης ήταν πράγματι στριμωγμένοι, δυσκολεύοντας τη συνδικαλιστική ηγεσία.
l Το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη, αλλά συσπείρωση σωματείων, διευκρινίζεται αρμοδίως. Τα στελέχη της «συσπείρωσης» Γ. Πέρρος και Θ. Κούτρας τρέχουν και δεν φτάνουν για να πετύχει η απεργία της 16ης Απριλίου.
l Ικανοποιημένοι οι κ. Αλ. Καλύβης, Ηλ. Βρεττάκος και βεβαίως ο Δημ. Στρατούλης. Αιτία; Η υποδοχή και η ανταπόκριση που «εισπράττει» η συνδικαλιστική τους παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΝ από τον κ. Αλ. Τσίπρα. Και εργαζομένους περιλαμβάνει το ποσοστό του σχεδόν 18% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
l Μπορεί να συμφώνησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με τον γενικό γραμματέα Κ. Πουπάκη (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αντιστοίχως) για τη νέα ΕΓΣΕΕ. Η «ψύχρα» αφορά τόσο στον χειρισμό του Ασφαλιστικού όσο και στην απόφαση για δημοψήφισμα.
l «Πύρρειος» η νίκη για την κυβέρνηση της ΝΔ και της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη Πετραλιά. Με όλη την κοινωνία απέναντι για το Ασφαλιστικό (ούτε ένα σωματείο έστω και πρωτοβάθμιο δεν υπερασπίστηκε τα μέτρα τους) θα έχουν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές να παρακολουθούν δικαστικές διαμάχες που τώρα δεν φαντάζονται.
l «Στο πόδι» η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος Σπ. Παπασπύρος προβλέπει συνέχιση της λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο γεν. γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος εκτιμά πως η εισοδηματική πολιτική θα κυμανθεί στα επίπεδα της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ ΓΣΕΕ – εργοδοτών και η συνδικαλιστική Αριστερά Ηλ. Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Δημ. Αγκαβανάκης (ΠΑΜΕ) ετοιμάζονται για συγκρούσεις.
l Και μια και ο λόγος για συγκρούσεις: Μπαστούνι θα τα βρει η κυβέρνηση τόσο με τους απεργούς του ΟΤΕ όσο και με τους απεργούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γ. Ανδρονικίδης (νέας φουρνιάς συνδικαλιστής στην ΟΜΕ/ΟΤΕ) όσο και ο «παλιός» Μάκης Μπαλαούρας στην Τράπεζα της Ελλάδας «βλέπουν» απεργία διαρκείας στον χώρο τους.
l Πολλά από τα πυρά των ομιλητών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για το δημοψήφισμα δέχτηκε και ανταπέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος. Και πήρε ανάσα
η κ. Πετραλιά.


Σχολιάστε εδώ