Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

» Ζητείται ισορροπία! Όχι, δεν διαβάζετε λάθος! Εκείνο που πρέπει να ζητήσει τώρα η αγορά μας είναι ακριβώς αυτή η ισορροπία, που μοιάζει να έχει απολεσθεί, μαζί με την αίσθηση του μέτρου, που ομοίως λείπει εσχάτως από κάθε έκφανση όλων των εμπλεκομένων με το ΧΑΑ.

» Σίγουρα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει την εντυπωσιακή επίδοση της αγοράς μας. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το… κοντέρ έγραφε 6 στα 6! Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε υπερκαλυφθεί ένα ποσοστό σχεδόν 11% των «σπασμένων» από την αρχή του έτους, για πολλές μετοχές είχε καταγραφεί κι ένα ικανοποιητικότατα come back από προηγούμενα -και εν πολλοίς αδικαιολόγητα- Τάρταρα (!) και για αρκετούς επενδυτές δόθηκαν οι απαραίτητες… ανάσες.

» Πλην όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την υπεραπόδοση αυτή του ΧΑΑ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η διεθνής συγκυρία, την οποία οι αναλυτές δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν έως και αδικαιολόγητη! Και επίσης, οφείλουμε όλοι να έχουμε κάποιες ενστάσεις ως προς τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας ανοδικής τάσης, αφού τζίρος και όγκος και πρωτίστως η κίνηση πάμπολλων τίτλων ΔΕΝ δικαιολογεί τέτοια ευφορία όπως αυτή που αποτυπώνεται σε δείκτες και απόλυτους αριθμούς.

» Σε κάθε περίπτωση στα θετικά στοιχεία δεν μπορούμε παρά να κατατάξουμε την επάνοδο του δείκτη σε ψυχολογικά όρια «αποδεκτά», την αντίδραση των blue chips και μια κάποια κινητικότητα που δείχνουν εσχάτως οι μεγάλοι θεσμικοί. Φευ πρώτοι και πάλι οι ξένοι…

» Στα εξόχως θετικά στοιχεία και η «σούμα» των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για τη χρήση 2007. Όπου σχεδόν 7 στις 10 εισηγμένες ήταν κερδοφόρες, με εντυπωσιακή κατά περίπτωση αύξηση κερδοφορίας και φυσικά πρωταγωνίστριες τις τράπεζες που μόνες τους αναλογούν στο ήμισυ και πλέον της συνολικής κερδοφορίας που ανακοινώθηκε σε όλη την αγορά.

» Kλείνοντας αυτό το σχόλιο θέλω απλώς να σας υπενθυμίσω την εικόνα της αγοράς μας την Πέμπτη. Ένα ξεκίνημα πλήρως (;) αναμενόμενο, με πιέσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό, μια και τα κέρδη των προηγούμενων ημερών κάθε άλλο παρά αμελητέα ήταν και μια συνέχεια πλήρως εναρμονισμένη με τα δρώμενα διεθνώς. Αυτό προς γνώσιν και συμμόρφωσιν όσων θεωρούν πως η Σοφοκλέους μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως και σε βάθος χρόνου…

YΓ. 1: Ζήσαμε τo χειρότερο τρίμηνο από το 1987 στις ευρωαγορές και το χειρότερο για το σύνολο των διεθνών χρηματιστηρίων (Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας) από το 2002! Σκεφτείτε το καλά αυτό, προτού χαράξετε ρότα και πορεία για τη συνέχεια. Έστω διερωτώμενοι πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει…

YΓ. 2: Αύριο πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς εν όψει των αλλαγών που έρχονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Αλλαγών που μπορεί να σας μοιάζουν έως και βαρετές να τις παρακολουθήσετε, αλλά που ενδεχομένως και να αποδειχθούν κομβικές για τη συνέχεια! Κι αν όχι για όλους εμάς τους ιδιώτες επενδυτές, σίγουρα για τους επαγγελματίες της αγοράς μας!


Σχολιάστε εδώ