Προς την Global Finance η «Χρυσή Ευκαιρία»

Η συνολική αποτίμηση της εφημερίδας είναι περίπου στα 85 εκατ. ευρώ, οπότε εκτιμάται πως με τα έσοδα της πώλησης, εάν ολοκληρωθεί, θα αποπληρωθούν τα προσωπικά δάνεια των κύριων μετόχων που ελήφθησαν για τη διατήρηση της πορείας της εισηγμένης επιχείρησης (Χ. Κ. Τεγόπουλος). Εκτιμάται ακόμη πως από τα έσοδα της πώλησης θα διατεθεί και ένα ποσό 10 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης».

Όπως έγκαιρα είχε γράψει η στήλη, οι επαφές με την επενδυτική εταιρεία για την πώληση της «Χρυσής Ευκαιρίας», ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου, ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, ενώ υπήρχε κρούση και από μια ακόμη επενδυτική εταιρεία. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση απαραίτητο βήμα θεωρείται η έξοδος της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το χρηματιστήριο, ώστε να γίνει με καλύτερους όρους η απόσχιση του συγκεκριμένου κλάδου της εκδοτικής εταιρείας. Δηλαδή, προφανώς με κάποιο δάνειο, θα αποπληρωθούν οι μέτοχοι και στη συνέχεια θα γίνει η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της «Χρυσής Ευκαιρίας».

Όλα αυτά βέβαια απομένει να αποδειχθούν και στο μέλλον. Είναι όμως ένα σταθερό βήμα για την αυτόνομη, προς το παρόν, πορεία των δύο φύλλων. Εκτιμάται πως στη συνέχεια θα πουληθεί το 44% της Mediatel στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, εφόσον υπάρξει συμφωνία στην αποτίμηση, και το κτίριο της εταιρείας στον Νέο Κόσμο. Βαρόμετρο όμως όλων των εξελίξεων θεωρείται η υπογραφή του προσυμφώνου με την Global Finance. Αν για κάποιο λόγο δεν επιτευχθεί η συμφωνία, τότε θα ακολουθηθεί άλλο σχέδιο για τη διατήρηση του ομίλου. Την περίοδο αυτή η Μ. Τεγοπούλου έχει καλές σχέσεις με τη νέα γενιά εκδοτών, από παλιά με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και με τους Θ. Αλαφούζο και Φ. Μπόμπολα. Οπότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια μετακίνηση της «Ελευθεροτυπίας» στην «Ευρώπη».


Σχολιάστε εδώ