ΠΟΙΟΣ … ΤΟΥΣ ΚΑΡΦΩΣΕ

Με τη διαφορά ότι πλέον δεν αναζητούμε στοιχεία για ένα ατύχημα, αλλά με αποδείξεις και ονόματα η χώρα μας έγινε διεθνώς ρεζίλι, διότι 11 στελέχη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών βρέθηκαν θετικά στον ξαφνικό έλεγχο της WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης του Ντόπινγκ) που διενεργήθηκε στις 7 Μαρτίου. Τέτοιο ποσοστό δεν συναντάμε ούτε στις ελεύθερες βολές του μπάσκετ, αλλά το πώς εξελίχθηκε η όλη υπόθεση και πώς φθάσαμε στον έλεγχο που γυρνά τον ελληνικό αθλητισμό χρόνια πίσω γεννά τεράστια ερωτηματικά.

Τόσο στο υφυπουργείο Αθλητισμού όσο και στην Ομοσπονδία Άρσης Βαρών έχουν βάσιμες υποψίες ότι «έπεσε» καρφωτή για την ελληνική ομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) Χαρά Σπηλιοπούλου επικοινώνησε με την WADA, στην οποία, όπως της είπαν, δεν γνώριζαν τίποτα, ενώ στην Αθήνα είχε φθάσει η είδηση… Αυτό σημαίνει ότι όλα έγιναν κατόπιν υποδείξεως (καρφωτή) και με πλήρη μυστικότητα. Τα δείγματα δε των ελλήνων αθλητών στάλθηκαν για εξέταση -επίσης με πλήρη μυστικότητα- στο εργαστήριο της Κολωνίας και όχι στην Αθήνα και το Ολυμπιακό Στάδιο όπου συνήθως στέλνονται.

Η εξέταση των προηγούμενων ελέγχων μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν στην WADA για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι έλληνες αθλητές. Διότι, όπως έλεγαν οι μυημένοι στα πράγματα, «το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί σε έλεγχο και πριν από έναν μήνα δείχνει ότι στην WADA γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας».

Η επιβεβαίωση

Η είδηση επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών εξέδωσε ανακοίνωση και ενημέρωσε ότι όντως βρέθηκαν θετικά τα πρώτα δείγματα των 11 αθλητών και αθλητριών που άφηναν υποσχέσεις για τη δημιουργία μιας νέας «dream team», ανάλογης με την ομάδα που δημιούργησαν ο Κάχι Κακιασβίλι, ο Πύρρος Δήμας και τα άλλα παιδιά των 10άδων μεταλλίων. Αλλά πλέον η παγκόσμια αθλητική κοινωνία ασχολείται με την υπόθεση χρήσης των αναβολικών, καθώς τόσοι αθλητές δεν βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ούτε στις χώρες των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν: «Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών ανακοινώνει πως σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε από την WADΑ, με εντολή από την IWF, εκτός αγώνων, στις 7 Μαρτίου 2008, βρέθηκαν θετικά τα πρώτα 11 δείγματα ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Θα ζητηθεί η εξέταση και του δεύτερου δείγματος, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους κανονισμούς και κατόπιν το ΔΣ θα συγκροτήσει ειδική εξεταστική επιτροπή που θα επιληφθεί του θέματος. Σήμερα ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, ως υπεύθυνος της προετοιμασίας των αθλητών και των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου. Το ΔΣ έθεσε τον κ. Ιακώβου σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, που αποτελεί άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών», ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Ο αποκλεισμός όλης της ομάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά και από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη. Είναι, άλλωστε, προβλεπόμενη ποινή για χρήση αναβολικών σε τόσο μεγάλο αριθμό αθλητών. Εντάξει, στην ομοσπονδία επικαλούνται τον έλεγχο του δεύτερου δείγματος, αλλά και μόνο η ενέργεια του Χρήστου Ιακώβου να παραιτηθεί αποδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται όλοι όσοι εμπλέκονται με το άθλημα των δυνατών.

Οι αρσιβαρίστες

Μέχρι τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και από το δεύτερο δείγμα, οι κανονισμοί προστατεύουν τους αθλητές. Γι’ αυτό και αποφεύχθηκε χθες η δημοσιοποίηση των ονομάτων αθλητών που βρέθηκαν θετικοί στη χρήση μιας απαγορευμένης ουσίας από τις πλέον σπάνιες στον ευρωπαϊκό αθλητισμό.

Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν οι:

ΑΝΔΡΕΣ: Γιώργος Μαυρομάτης (κατηγ. 56 κ.), Αρμέν Αρακελιάν (κατηγ. 62 κ.), Αργύρης Μπουτζαράς (κατηγ. 62 κ.), Ιωάννης Κοτανίδης (κατηγ. 69 κ.), Αντώνης Μαρτάσωφ (κατηγ. 69 κ.), Ζουράμπ Γκαϊνταΐδης (κατηγ. 85 κ.), Χρήστος Σαλτσίδης (κατηγ. 94 κ.), Σπύρος Σιαφάκας (κατηγ. 105 κ.).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Χριστίνα Πολυχρονιάδη (κατηγ. 48 κ.), Μαρία Μαυρομάτη (κατηγ. 48 κ.), Κωνσταντίνα Λάπου (κατηγ. 58 κ.), Αποστολία Ντισλή (κατηγ. 58 κ.), Άρτεμις Θεριάκη (κατηγ. 63 κ.), Μαρία Ψαρράκη (κατηγ. 69 κ.), Ναταλία Τσούλια (κατηγ. 75 κ.).


Σχολιάστε εδώ