Πατρινά και… άλλα

16 ώρες από Πύργο στο Ρίο

Κατέληξε το απόγευμα της Τρίτης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρίου ο 17χρονος Αναστάσιος Κριτσάρης από τον Πύργο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Παρασκευή με μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Οι γιατροί κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στην ζωή, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στην κοινωνία του Πύργου.

Απαρηγόρητοι οι γονείς του παιδιού κάνουν λόγο για λαθεμένη διάγνωση, κατηγορώντας τους γιατρούς του Πύργου οι οποίοι εξέτασαν το γιο τους τις πρώτες κρίσιμες ώρες.

Όπως υποστηρίζει η οικογένεια του 17χρονου, λόγω έλλειψης μικροβιολόγου στο Νοσοκομείο του Πύργου, δεν ήταν δυνατό να γίνει σωστή διάγνωση μέσα από τις ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις που απαιτούνται.

Ο πατέρας του παιδιού μίλησε για ευθύνες των γιατρών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν την προέλευση των εξανθημάτων που είχε βγάλει στο κορμί του. Όμως αναπάντητα παραμένουν και τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η διακομιδή του, καθώς χρειάστηκαν δεκαέξι ώρες μέχρι το αγόρι να φτάσει τελικά στην εντατική μονάδα του Ρίου και οι συγγενείς του πιστεύουν πως έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τέλος για το θέμα έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ στο Νοσοκομείο του Πύργου.

Κίνδυνος από τα ιατρικά απόβλητα

Σε ενημέρωση των γιατρών που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια, αλλά και στους υπεύθυνους των ιδιωτικών κλινικών θα προχωρήσει η Νομαρχία Αχαΐας σε συνεργασία με την 6η ΔΥΠΕ για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Έτσι θα γίνει ξεκάθαρο στα μέλη τους ότι θα πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία για την αποθήκευση και καταστροφή τους. Αφορμή ήταν οι καταγγελίες ότι τα έριχναν στους κάδους απορριμμάτων της πόλης για να καταλήξουν στην Ξερόλακα, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον, για τους εργαζομένους και τους πολίτες. Η εκστρατεία ενημέρωσης θα έχει διάρκεια δύο μηνών, ενώ μετά η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας θα ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους. Όσοι από τους εμπλεκόμενους δεν συμμορφωθούν και δεν συμβληθούν αποδεδειγμένα με τις εξειδικευμένες εταιρείες περισυλλογής και καταστροφής των επικίνδυνων αποβλήτων, απειλούνται με πρόστιμα, ακόμα και με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Στην Πάτρα υπολογίζεται ότι καθημερινά παράγονται περίπου 1.500 κιλά ιατρικά απόβλητα, από τα οποία, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Σιαμπλής, ορισμένα καταλήγουν στις χωματερές του νομού.


Σχολιάστε εδώ