Πανωλεθρία Μπους στο Βουκουρέστι

Είναι μια πρώτη σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα, η οποία όμως ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Δεν έχουν θέση, επομένως, άκαιροι πανηγυρισμοί. Το μόνο που θα έλεγα εγώ, παίζοντας με την ομοιοκαταληξία δύο λέξεων, είναι ότι η ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ για τον Μπους προκάλεσε ΑΙΘΡΙΑ για την Ελλάδα. Κάτι που αποτυπώνει πιστά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, την πραγματικότητα του επιτευχθέντος, στην παρούσα φάση, αποτελέσματος. ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Το μέλλον είναι άδηλον. Και είναι άδηλον για όσους δεν φροντίζουν εγκαίρως να προετοιμάζουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα θετικές για τους ίδιους εξελίξεις.

Αν κρίνω από τη συνέντευξη που παραχώρησε ήδη την Πέμπτη η κ. Μπακογιάννη στους έλληνες και στους σκοπιανούς κυρίως δημοσιογράφους, μόνο αφελείς θα μπορούσαν να αισθανθούν αισιοδοξία. Η… υπεύθυνη υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας μόνο συγγνώμη από τους Σκοπιανούς δεν ζήτησε που… αναγκαστήκαμε να βάλουμε βέτο! Παρά τη βεβήλωση της σημαίας μας με τη σβάστικα, τη γελοιοποίηση του πρωθυπουργού μας που τον παρουσίασαν με τη στολή αξιωματικού των Ες Ες και τον τίτλο σκοπιανής εφημερίδας ότι «οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί εχθροί μας», δεν έπαψε ούτε στιγμή να τους καλοπιάνει!

Είπε μάλιστα ότι ο ελληνικός λαός τούς αγαπάει! Με ποιο δικαίωμα, άραγε, προδίκασε τα αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού; Και δη ενός λαού που υφίσταται επί χρόνια την αναίσχυντη παραχάραξη της Ιστορίας του και την προκλητικότατη προπαγάνδα τους; Μια προπαγάνδα εντελώς ανυπόστατη, αποκορύφωμα της οποίας είναι η ακόλουθη ρήση του προέδρου του λεγόμενου «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου» Τοντόρ Πετρόφ: «Ο ελληνικός αντιμακεδονισμός είναι πολύ χειρότερος και επιθετικός απ’ ό,τι ο αντισημιτισμός και ακόμη χειρότερος από το ναζιστικό ολοκαύτωμα των Εβραίων»! (Το ανατριχιαστικό αυτό απόσπασμα περιέχεται σε συνέντευξη του εν λόγω κυρίου στον απεσταλμένο του «Ελεύθερου Τύπου» στα Σκόπια Άγγελο Αγγελίδη και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.)

Το ευχαριστώ για τα καλοπιάσματα της κ. Μπακογιάννη ήταν η συμπεριφορά των αγροίκων δημοσιογράφων των Σκοπίων που μετά το πέρας της συνέντευξής της κόντευαν να σπάσουν τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, αποχωρώντας με απειλητικό τρόπο από μπροστά της! Γεγονός που απέφυγαν να δείξουν οι ελληνικές τηλεοράσεις…

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πτυχή των δραστηριοτήτων της κ. Μπακογιάννη τον τελευταίο καιρό που εξηγεί τη βεβαιότητα των Αμερικανών, με επικεφαλής τον μηχανορραφούντα δολοπλόκο Φριντ (ο οποίος πήρε στον λαιμό του και τον Μπους), ότι η «Μακεδονία» θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία. Ερωτώ: Πόθεν αυτή η βεβαιότης; Μήπως, λέω μήπως, η κ. Μπακογιάννη, η οποία έμπασε τους Αμερικανούς στο παιχνίδι για να… μας βοηθήσουν, τους έλεγε άλλα στις ιδιωτικές συζητήσεις μαζί τους;

Πλην της κ. Μπακογιάννη, τεράστια ευθύνη έχει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, γνωστότατος άλλωστε για τα φιλοαμερικανικά του αισθήματα, ο οποίος ήταν έτοιμος να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Η επίσκεψή του την Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε κανένα απολύτως νόημα, αφού είχε δεσμευτεί δημοσίως στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει επίσης σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Συναντήθηκε, όμως, με τον πρωθυπουργό για να του προσφέρει τις… καλές του υπηρεσίες. Να μεταβεί δηλαδή αυθημερόν στα Σκόπια, κατόπιν επικοινωνίας του με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα (τον οποίο, ας μην το ξεχνάμε, είχε καλέσει και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ) και να συναντηθεί την επομένη το πρωί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου. (Υπήρχε μάλιστα έτοιμο αεροσκάφος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να τον μεταφέρει στα Σκόπια και τα ραντεβού με τους σκοπιανούς ηγέτες ήταν εξασφαλισμένα.)

Ερωτώ: Τι θα επιτύγχανε εκεί, εάν πήγαινε; Θα έπειθε τους αδιάλλακτους Σκοπιανούς να δεχθούν… ως διά μαγείας σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις; Ή μήπως -πράγμα που αρνούμαι να πιστέψω- θα τους υποσχόταν εν καιρώ τω δέοντι αμέριστη βοήθεια; Άριστα έπραξε, επομένως, ο Καραμανλής που δεν τον άφησε να πάει. Και είναι απορίας άξιον πώς σοβαρός δημοσιογράφος, όπως ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ισχυρίστηκε σε ρεπορτάζ του την Τετάρτη στα «Νέα» ότι παρεμποδίστηκε το ταξίδι αυτό του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, διότι «θα βάραινε αποφασιστικά το κλίμα υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ»!

Πέρα όμως από τα δικά μας άπλυτα, η επιτυχία για την Ελλάδα μεγιστοποιείται με το ευνοϊκό τελικό ανακοινωθέν αναφορικά με τα ελληνικά συμφέροντα. Ανακοινωθέν που ΔΕΝ προβλέπει χρονοδιάγραμμα και επιβεβαιώνει ότι αρμόδιος για να επικυρώσει ενδεχόμενη κοινά αποδεκτή ονομασία είναι ο ΟΗΕ, όπως ακριβώς επιθυμούσαμε.

Το Βουκουρέστι, ωστόσο, ανεξάρτητα από την τεράστια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επιτυχία του Καραμανλή -επιτυχία που προβλέπουν ήδη οι θρασύδειλες Κασσάνδρες ότι θα επιφέρει ΔΗΘΕΝ αντίποινα!- υπήρξε το Βατερλώ τού ανεκδιήγητου Μπους. Ο διεθνής Τύπος βρίθει από απαξιωτικά δημοσιεύματα για τον ίδιο και τον απερχόμενο θίασο των συνεργατών και των συμβούλων της επιλογής του. Όσα ζήτησε από τους εταίρους του στο Βουκουρέστι προσέκρουσαν σ’ έναν τοίχο αδιαφορίας και απροθυμίας. Εκτός από την άρνηση ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών να συναινέσουν στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, οι πάντες, πλην της Γαλλίας, απέρριψαν το αίτημά του να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Όσο για τις περιβόητες αντιπυραυλικές ομπρέλες που θα τοποθετούσε πάνω από την Πολωνία και την Τσεχία -ομπρέλες που είχε σπεύσει να εγκρίνει η κ. Μπακογιάννη, για να μην ξεχνάμε τα έργα και τις ημέρες της στο ΥΠΕΞ- θα μετατραπούν σ’ ένα απλό ραντάρ υπεράνω της Τσεχίας και μόνο.

Η αποτυχέστατη πολιτεία του Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο –πολιτεία που κατέστησε αντιπαθέστατη τη χώρα του διεθνώς (χωρίς να φταίνε οι πολίτες της)– έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. Ήδη άρχισαν να προβληματίζονται αρκετά από τα παλαιά μέλη του ΝΑΤΟ για τη χρησιμότητα αυτού του οργανισμού, όταν εξυπηρετεί σχεδόν κατʼ αποκλειστικότητα αμερικανικά συμφέροντα. Και ο προβληματισμός αυτός αποτελεί ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.


Σχολιάστε εδώ