Ο Ρεν απαλλάσσει την Τουρκία από το Κυπριακό

Ο κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Όλι Ρεν έδωσε την περασμένη Τετάρτη με διπλωματικό τρόπο κάλυψη στις ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό. Οι ευθύνες αυτές αφορούν ειδικότερα στην παράνομη παρουσία του «Αττίλα» στο νησί και στην υποχρέωση να αποχωρήσει.

Οι ηγέτες

Ο κ. Ρεν βρέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κεντρικό θέμα προς συζήτηση τα Βαλκάνια. Όμως, η Τουρκία και το Κυπριακό έλκουν πάντοτε το ενδιαφέρον. Ο κοινοτικός Επίτροπος χαρακτήρισε σημαντικό ιστορικό βήμα το άνοιγμα της οδού Λήδρας, που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Όμως, όταν ρωτήθηκε για τον τουρκικό στρατό και για τη θέση του Μπουγιούκανιτ ότι αυτός έχει τον τελευταίο λόγο και για το οδόφραγμα και γενικά, όπως αφήνει να εννοηθεί, και για το Κυπριακό, ο κ. Ρεν κάλυψε την Άγκυρα. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την προπαρασκευαστική εργασία που θα αρχίσει στη βάση της συμφωνίας τη 8ης Ιουλίου, όπως είπε, για να προετοιμαστεί το έδαφος συνομιλιών για την τελική λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η ευθύνη για τη λύση ανήκει στους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων. Είναι δική τους, είπε!

Επικοινωνία

Ο κ. Ρεν είπε δημοσίως ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ για συντονισμό. Είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είπε, η διαδικασία και η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες σε τεχνοκρατικό, νομικό και άλλο επίπεδο.

Το πρόβλημα

Ο κίνδυνος που προβάλλει στην ΕΕ είναι ο εξής: Λόγω των δικοινοτικών συνομιλιών να αθωώνεται η Τουρκία και να διευκολύνεται η πορεία της στην ΕΕ εφόσον η ευθύνη, όπως λέει ο κ. Ρεν, ανήκει στους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων. Το άλλο πρόβλημα που αναγνωρίζει πλέον η Λευκωσία είναι ότι μέσω και του ανοίγματος της οδού Λήδρας δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς και οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούνται πέφτουν στους ώμους του Προέδρου Χριστόφια και αν πάει κάτι στραβά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ειδικά εάν δεν κάνει τα χατίρια των Βρετανών…


Σχολιάστε εδώ