ο Δαίμονας των δημαρχείων

Η καταγγελία περιέχει άκρως εμπεριστατωμένη αναφορά ακόμη και με φωτογραφίες. Μιλάμε για κανονικό φάκελο. Η πλάκα είναι ότι ο εν λόγω δήμαρχος έγινε πρωταγωνιστής κατά την περίοδο της απεργίας των εργαζομένων στους δήμους, όταν αντιπαρατεθόταν με τον πρόεδρο του

ΕΣΔΚΝΑ για τις παράνομες χωματερές που υπάρχουν στην περιοχή του. Το όνομά του δεν το γράφω μέχρι να ερευνήσω το περιεχόμενο της καταγγελίας. Εκτιμώ ότι σε λίγες ημέρες ο φάκελος θα είναι στα χέρια μου. Μην αδικήσουμε και τον άνθρωπο αν δεν πρέπει. Υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα.

***

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου φαίνεται ότι έχει ζηλέψει τη δόξα του Βεζούβιου. Πώς αλλιώς να εξηγήσω το φαινόμενο των αμέτρητων κρατήρων που υπάρχουν σε όλους τους δρόμους της πόλης. Απίστευτη εικόνα. Μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό αυτό αφού οι βροχές δημιουργούν τέτοια προβλήματα. Σε όλους τους δήμους της οικουμένης όμως υπάρχουν ευέλικτα συνεργεία που αποκαθιστούν αυτές τις οδικές ζημιές. Μου είπαν ότι στον δήμο υπάρχει τέτοιο συνεργείο γι’ αυτές τις δουλειές, αλλά η βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει είναι να σηκωθεί από τη μαύρη πολυθρόνα του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ονόματι Γεωργόπουλος, ο οποίος λόγω φόρτου εργασίας, όπως μας είπε, έχει αναθέσει αυτήν την αρμοδιότητα σ’ έναν άλλον δημοτικό σύμβουλο ονόματι Γελαδάκη, αλλά ο ίδιος αρνείται αυτήν την αρμοδιότητα, αφού δεν παίρνει κανέναν μισθό, σε αντίθεση με τον αντιδήμαρχο. Και ούτε καν γραφείο έχει για να κάνει έστω τα απαραίτητα τηλεφωνήματα. Δίκαιο το βλέπω. Επειδή όμως σε όλα τα ζητήματα μετράει το αποτέλεσμα, και εδώ η διοίκηση του δήμου βαθμολογείται με μηδέν. Σε λίγο τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην πόλη θα είναι τρακτέρ. Έλεος, ρε παιδιά.

***

Οι περιπέτειες για τον Δήμο Άνω Λιοσίων, ως προς την οικονομική του διαφάνεια, δεν έχουν τελειωμό. Πρωταγωνίστρια για μια ακόμη φορά είναι η δημοτική επιχείρηση τεχνικών έργων. Μεγάλη και αμαρτωλή ιστορία. Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο του γενικού διευθυντή δημόσιας διοίκησης, της 19/3/08, με αρ. πρ. 1339/4/2550, επισημαίνονται οι καθυστερήσεις στους ελέγχους που έχουν γίνει στην επιχείρηση ως προς την επιβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί. Ο έλεγχος αφορά τα έτη 2001 και 2002. Μιλάμε για πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μαύρες μέρες περνάει ο δήμος. Θα πρέπει να καταβάλει τεράστια ποσά. Το πιο σημαντικό όμως, όπως μου λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται αυτήν την υπόθεση, σε λίγο διάστημα θα αρχίσουν οι καταλογισμοί, αλλά και οι δεσμεύσεις προσωπικής περιουσίας των μελών που είναι και στο σημερινό ΔΣ της επιχείρησης, αλλά φυσικά και των μελών του ΔΣ εκείνης της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά, σε κάθε συμβούλιο, εκτός από 2-3 μέλη που κάνουν κουμάντο, οι υπόλοιποι είναι χωρίς λόγο και ρόλο. Απλώς και μόνο για να μπουν τα ονόματα στο ΦΕΚ για την τακτοποίηση του νόμου. Να όμως που πρέπει να προσέχουμε πού βάζουμε το όνομά μας. Σοφή η παροιμία. Τώρα κλαίει ο κόσμος τρέχοντας και μη φτάνοντας.

***

Πρώτη φορά το είδα αυτό. Με πληρωμένες καταχωρίσεις στις τοπικές εφημερίδες του Π. Φαλήρου, ένας κύριος ονόματι Νίκος Χαλαμανδάρης που, όπως μαθαίνω, ήταν δημοτικός σύμβουλος μετά τη μεταπολίτευση, εξυμνεί τον σημερινό δήμαρχο για τα έργα του και απαντάει στις εφημερίδες που ασκούν κριτική. Μιλάμε για ολοσέλιδη επιστολή που «πιάνει» όλη σχεδόν την πρώτη σελίδα. Τι ανάγκη ένιωσε ο άνθρωπος να πληρώσει από την τσέπη του για ν’ απαντήσει αντ’ αυτού; Εδώ που τα λέμε δικαίωμά του είναι.

***

Τα πλαστά δικαιολογητικά που φτάνουν στους δήμους και αφορούν τα έγγραφα που χρειάζονται για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, δεν έχουν προηγούμενο. Μιλάμε για βιομηχανία ολόκληρη. Στο «παιχνίδι» έχουν μπει νοσοκομεία, γιατροί, ανύπαρκτοι εργοδότες, αλλά και υπάλληλοι δήμων. Κατά περίεργο τρόπο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» πρωταγωνιστεί σ’ αυτήν την υπόθεση. Σε πολλές περιπτώσεις οι σφραγίδες και οι υπογραφές των γιατρών είναι παραποιημένες, αλλά σε κάποιες άλλες είναι διασταυρωμένο ότι είναι γνήσιες. Το ζήτημα είναι εάν μπήκαν με τη θέληση των γιατρών ή κλάπηκαν. Μιλάμε για κανονική μαφία που αλωνίζει στους δήμους.

***

Για την υπόθεση της διεκδίκησης μέρους του δάσους Μορέλλα, που βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου Πεύκης, έχω ξαναγράψει. Εξαιτίας της απόκρυψης του σχετικού δικογράφου, που όριζε την ημερομηνία διεξαγωγής μιας δίκης για την αποζημίωση ενός ιδιώτη με 1,3 εκατ. ευρώ, ο δήμος δικάστηκε ερήμην και πρέπει να πληρώσει το ποσόν. Η κλήση για το επίμαχο δικαστήριο είχε σταλεί στον δήμο κατά την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο σημερινός τοπάρχης λοιπόν, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, διέταξε ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος του απέκρυψε το δικόγραφο. Η ΕΔΕ τελείωσε και δεν βρήκε ευθύνες. Αναμενόμενο. Η διοικητική εξέταση αφορούσε τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων και όχι αιρετών, αφού ο υπάλληλος που διεξήγαγε την ΕΔΕ δεν είχε δικαίωμα να καλέσει ας πούμε τον πρώην δήμαρχο. Επειδή όμως η υπόθεση αυτή έχει πολύ ψωμί και το θέμα αυτό έφτασε στ’ αφτιά του περιφερειάρχη Αττικής Μπάμπη Μανιάτη, ο οποίος ως γνωστόν δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν, αυτός ζήτησε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να επαναλάβει τον έλεγχο του θέματος προς κάθε κατεύθυνση. Αιρετοί, ξεαιρετοί, όλοι στο σκαμνί της ανάκρισης. Τ’ αντανακλαστικά του περιφερειάρχη λειτούργησαν άμεσα και αξίζει συγχαρητήρια. Για να δούμε τι θα βγει.

***

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Κώστα Λαλένη στο Περιστέρι, Δημήτρης Κελάφας. Η παραίτηση έχει παρασκήνιο, αφού ο ίδιος εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει τις συζητήσεις για δημιουργία νέας παράταξης που θα λάβει μέρος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είχε που είχε τα προβλήματά της η παράταξη, ήρθε κι αυτό και έδεσε το σιρόπι.

***

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα μάθουμε την αλήθεια για τη μήνυση που υπέβαλε ο δήμαρχος Κρωπίας εις βάρος της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Πέτρου Παπαγιαννόπουλου. Όπως ισχυρίζεται ο τοπάρχης Αθανασόπουλος, ο δήμος ζημιώθηκε κατά 3,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας παράνομων ενεργειών που αφορούσαν τη σύμβαση μελέτης αποχέτευσης ακάθαρτων και όμβριων υδάτων. Η υπόθεση αφορά την περίοδο του 1990. Το ΔΣ εξουσιοδότησε τον δήμαρχο να υποβάλει τη μήνυση. Πρόκειται για σοβαρό σκάνδαλο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν, το οποίο τώρα πλέον παίρνει την ποινική του διάσταση.

***

Το πρωτόκολλο κατεδάφισης που αφορά τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές του κέντρου «BO», που βρίσκεται εντός του αιγιαλού στην περιοχή του Δήμου Βούλας, βρίσκεται καταχωνιασμένο στα συρτάρια της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου εδώ και αρκετά χρόνια. Φυσικά δεν είναι το μόνο, αλλά μιλάμε γι’ αυτό μια και το έχω και εγώ στα χέρια μου. Προς το παρόν, το κέντρο διασκεδάσεως συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, έχοντας κάνει κατάληψη ακόμα και του πεζοδρομίου που βρίσκεται επί της παραλιακής. Γεια σου δήμαρχε άρχοντα. Προχώρα ακάθεκτος. Ξέρεις εσύ.

***

Σοβαρές καταγγελίες έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στον Δήμο Νίκαιας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Κίτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι διοικούντες, εθελοτυφλώντας, συνεχίζουν να τον βουλιάζουν με επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ σε συντροφικούς και μόνο συλλόγους για να διοργανώσουν δήθεν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και ακόμη, με φωτογραφικό διαγωνισμό, να αναθέσουν επίσης την έκδοση της εφημερίδας του δήμου με ετήσιο κόστος 50.000 ευρώ». Δήμαρχέ μου, με χαρά θα δημοσιεύσουμε την απάντησή σου. Άλλωστε είναι υποχρέωσή μας.

***

Πολλοί δήμοι της Αττικής στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την καθυστερούμενη απόδοση των πόρων που τους αναλογούν από το κράτος έχουν προχωρήσει σε διάφορες μορφές αντίδρασης, όπως π.χ. στη ματαίωση κρατικών αρμοδιοτήτων που εφαρμόζει ο Δήμος Νέου Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει πως δεν διαθέτουν κτίρια για να γίνονται πλειστηριασμοί κ.λπ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και σε άλλους δήμους, ενδεχομένως και στον Πειραιά. Πάντως οριστική απόφαση για το θέμα, αλλά και για τις άλλες μορφές κινητοποίησης, θα έπαιρνε η ΤΕΔΚΝΑ, η ολομέλεια της οποίας επρόκειτο να συνεδριάσει προχθές Παρασκευή το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Το δημοσίευμά μας για τη «χρυσή» πλατεία της Βούλας και το υπερκόστος ανάπλασής της στάθηκε αιτία για επείγουσα έρευνα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής. Η είδηση μου ήρθε τελευταία στιγμή και το πιεστήριο δεν μπορούσε να περιμένει. Εφτά ημέρες υπομονή. Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.


Σχολιάστε εδώ