Ο Γιώργος πήρε το όπλο του

Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνουν στελέχη και απλοί ψηφοφόροι, διαπιστώνοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με μια εντελώς νέα διάθεση τον κ. Παπανδρέου.

Οι συνεργάτες του μόνο ευχέλαιο που δεν έχουν κάνει, φοβούμενοι μην ξαναζήσουν τις παλιές μέρες της εσωστρέφειας και της μιζέριας… Στη Χαριλάου Τρικούπη ζουν τη δική τους… ευτυχία και όταν τους ρωτάνε οι δημοσιογράφοι «μα τι ακριβώς έχει συμβεί;», απαντάνε: «Ο Γιώργος απέκτησε αυτοπεποίθηση».

Η νέα ηγετική ομάδα

Ακόμη και οι Βενιζελκοί -ορισμένοι βέβαια- ομολογούν πως με την τοποθέτηση του Ραγκούση στη θέση του γραμματέα, με νέο εκπρόσωπο Τύπου τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον Ρέππα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Αθανασάκη διευθυντή στο πολιτικό του γραφείο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσα από το τίποτα δημιούργησε μια νέα ηγετική ομάδα, με στελέχη έτοιμα να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση. Αισιόδοξα, με όρεξη για δουλειά και προπαντός άφθαρτα, που δεν έχουν κουράσει τον κόσμο. Και φυσικά με εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Την ομάδα συμπληρώνει ο Νίκος Κοτζιάς, εξ απορρήτων σύμβουλος του Γιώργου και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει μια νέα αντιμετώπιση από τα Μέσα που τον πολεμούσαν στο παρελθόν, επειδή φαίνεται πως ήρθε σε συνεννόηση με τα λεγόμενα διαπλεκόμενα και εξωθεσμικά συμφέροντα. Αυτό τουλάχιστον λένε ορισμένοι από το μπλοκ του Βενιζέλου, γνωρίζοντας, όπως ισχυρίζονται, το παρασκήνιο. Είναι όμως έτσι; Αυτά δεν λέγονται, φαίνονται μόνο. Και το νέο κλίμα στα Μέσα κάνει «νιάου, νιάου στα κεραμίδια», λένε αυτά τα βενιζελικά στελέχη. Ανεξάρτητα αν η πληροφόρησή τους είναι σωστή, τους επιβεβαιώνει ο εκδότης-διευθυντής του «Βήματος», ο οποίος στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο άρθρο του σημείωνε ότι: «πιθανώς ο δικομματισμός να αποδειχθεί εφτάψυχος – με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί και πάλι την εξουσία», όταν πριν από λίγους μήνες ζητούσε την παραίτηση του Γιώργου (!) και έγραφε ότι ήρθε το τέλος του δικομματισμού.

Γιατί όλα πάνε καλά για τον Γιώργο;

Το χθες δεν μοιάζει σε τίποτα με το σήμερα. Απαλλαγμένος πλήρως από την εσωκομματική του περιπέτεια και κοιτώντας μόνο την κοινωνία και όχι το εσωτερικό του κόμματος, έχει αποκτήσει ισχυρή αυτοπεποίθηση και έναν αέρα σε σημείο που του έρχονται όλα βολικά.

• Και η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του πήγε καλά

• και οι δύο ομιλίες του είχαν θετική απήχηση

• και κατάφερε να αποτινάξει από πάνω του τον φόβο του Συνασπισμού

• και η συνάντησή του με τον Καραμανλή στο Μαξίμου, αλλά και η συγκέντρωση νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος κάτω από καταρρακτώδη βροχή, συντέλεσαν στη δημιουργία μιας άλλης εικόνας. Ο Γιώργος έγινε επικοινωνιακός. Λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο απλός κόσμος, ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που διψά για εξουσία. Δεν έγινε θαύμα, λένε. Ούτε υπήρξαν συνταρακτικές αλλαγές, πλην του επιτελείου του. Κατάλαβε όμως και ο ίδιος ότι όσο ασχολείται με τα εσωκομματικά, τόσο το μέλλον εξατμίζεται. Και μάλιστα, τελευταία, συζητώντας τα νέα δεδομένα τούς είπε κάτι που δείχνει μια καινούργια οπτική και ένα άλλο θεμέλιο της αποφασιστικότητας και του τρόπου που θα πορευτεί από τώρα και στο εξής: «Δεν με ενδιαφέρει αν θα φύγω από την πολιτική. Αρκεί να ξέρει ο κόσμος ποιες ήταν οι απόψεις μου και οι θέσεις μου».

Γράφει ο ίδιος τις ομιλίες του

Και πράγματι έτσι είναι. Δεν έχει τη φιλοσοφία της καρέκλας. Δεν τον νοιάζει να παραμείνει στην εξουσία για να κάνει τον αρχηγό ενός κόμματος που απαξιώνεται συνεχώς. Θέλει να είναι ο εαυτός του. Και τώρα ο Γιώργος είναι ο εαυτός του. Και αυτό φαίνεται. Πλέον έχει αποκτήσει άλλον αέρα. Γράφει ο ίδιος τις ομιλίες του, με τη βοήθεια της Τίνας Μπιρμπίλη και του Μάκη Ανδρονόπουλου, ξέροντας τι θέλει να πει και πού στοχεύει.

Δεν τα είχε όλα αυτά προηγουμένως; Μάλλον όχι ή τα είχε και κάπου χάνονταν στον δρόμο. Τώρα όμως φαίνεται ότι όλα αυτά λύθηκαν και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να πάρει το όπλο του.

Ανησυχούν οι βενιζελικοί

Από την άλλη, μερικοί άσπονδοι φίλοι του στο ΠΑΣΟΚ, βλέποντας ότι περιέργως τα πάει καλά, ανησυχούν. Δεν λείπουν εκείνες οι φωνές που παροτρύνουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο να κάνει τη ρήξη, όμως ο Βενιζέλος δεν τους ακούει. Ή μάλλον κάνει ότι τους ακούει, αλλά δεν τους υπολογίζει καθόλου. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Βενιζέλος θέλει διακαώς να ενταχθεί στο σύστημα Παπανδρέου και επειδή γνωρίζει, πληροφορημένος για το παρασκήνιο, τον νέο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι εξωθεσμικοί παράγοντες, θέλει πάση θυσία να φανεί ότι ο ίδιος εγγυάται την ενότητα της παράταξης μαζί με τον Γιώργο. Έχει αντιληφθεί και αποδεχθεί πως μέσα από τον Γιώργο περνάει και η δική του προβολή, αλλά και το προσωπικό του μέλλον, και προς το παρόν, τουλάχιστον, «πάει πάσο». Έτσι έχει αποδεχθεί τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, προς μεγάλη λύπη του Καστανίδη.

Το διπλό παιχνίδι από τον Βενιζέλο

Ο κ. Βενιζέλος πάντως φροντίζει να κρατάει «ζεστά» τα στελέχη του, αν και έχουν αρχίσει να τραβάνε τον δικό τους δρόμο, αναζητώντας υποστηρικτές, βλέποντας την προσπάθειά του να ενταχθεί στο σύστημα Παπανδρέου. Αισθάνονται απογοητευμένοι και είναι αλήθεια ότι η εμπιστοσύνη τους στην Ευάγγελο έχει αρχίσει να κλονίζεται. Τους έχει ενοχλήσει το διπλό παιχνίδι του. Ακόμη και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που απηχούν τις απόψεις του δεν αντιδρούν σε ό,τι φέρνει στο τραπέζι προς υλοποίηση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Συνεννοούνται βέβαια με τον κ. Βενιζέλο, αλλά μέχρις εκεί.

Προτεραιότητα στη Βουλή και όχι στο κόμμα, που θα είναι για τη λάντζα

Αυτό φάνηκε και στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Κανείς δεν αντέδρασε, επίσημα τουλάχιστον (μόνο κάποιες διαρροές υπήρξαν), όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επεφύλαξε σε όλους μια έκπληξη: Δεν έδωσε πολιτικό ρόλο σε κανέναν παρά μόνο τους μοίρασε γεωγραφικές περιοχές για τις οποίες οργανωτικά και μόνο θα είναι υπεύθυνοι. Τι πάει να πει αυτό; Πως το κόμμα ο Γιώργος το βάζει σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτο ρόλο αναδεικνύει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Το κόμμα θα είναι για τη λάντζα, με άλλα λόγια.

Η κορωνίδα της αντιπολιτευτικής του τακτικής, από τώρα και στο εξής, συνδυάζεται με την εξωστρεφή πολιτική που εγκαινίασε. Σε πρώτη γραμμή οι λεγόμενοι κορυφαίοι. Δείχνοντας έτσι με ποιους θα κυβερνήσει αν γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Αλλά και κάτι άλλο. Με πολύ έξυπνο τρόπο έριξε το μπαλάκι σε όσους τον αμφισβητούν: «Αν θέλετε συμβιβαστείτε μαζί μου, διαφορετικά, θα σας ”ξεβράσει” ο κόσμος». Οι αποφάσεις και τα διλήμματα πια δεν είναι στα χέρια του Παπανδρέου, αλλά σε εκείνους που θέλουν με το ένα πόδι να είναι μαζί του και με το άλλο απέναντί του.

Ξανά γκρίνιες

Το κλίμα πάντως στα λεγόμενα κορυφαία ή πρωτοκλασάτα στελέχη είναι πολύ αρνητικό για τον Γιώργο. Όλοι τα ‘χουν μαζί του, ότι δεν μοιράζει αρμοδιότητες και ρόλους και ότι για όλα θέλει να αποφασίζει ο ίδιος. Έτσι, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν θα έχουν κανένα εξειδικευμένο ρόλο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επανασυστήσει το συντονιστικό κοινοβουλευτικό όργανο, ούτε σκιώδη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα, ομάδες, όπως οι «Γεννηματικοί», που είχαν πρωτοστατήσει στην επανεκλογή του Παπανδρέου, τώρα να βρίσκονται στη γωνία. Ο Γιώργος τους… ξέχασε και πλέον προσπαθούν να τα βρουν με τους συνδικαλιστές για να έχουν αυξημένη δύναμη πίεσης.

Ανάμεσα στους χολωμένους με τον Γιώργο είναι και ο Χάρης Καστανίδης, που αν τον πιάσεις από τη μύτη σκάει…


Σχολιάστε εδώ