Ο βασιλιάς είναι «γυμνός»

Πρώτος όρος είναι η τήρηση της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός στις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.

Ο δεύτερος –αλλά πρωτεύων στην πραγματικότητα– όρος αφορά στους στόχους που καθορίζει στρατηγικά η υπερδύναμη, αλλά και στα μέσα που χρησιμοποιεί. Δηλαδή η νομιμοποίηση, η αποδοχή του περιεχομένου των αποφάσεών της.

Και στις δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις οι ΗΠΑ απέτυχαν οικτρά. Εγκαθίδρυσαν στην πράξη μια παγκόσμια τυραννία, έναν αυταρχικό τρόπο επιβολής των στόχων τους, έσπειραν πολέμους και καταστροφές.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη αυτή.

Γιατί, επιτέλους, υπήρξαν ευρωπαϊκά κράτη που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις στρατηγικές της έντασης και της σύγκρουσης που προωθούν οι ΗΠΑ. Κράτη που αρνούνται να δεχθούν τις «αποφάσεις» του κ. Μπους για το ποιες θα είναι οι διεθνείς τους συνεργασίες, για το πώς θα επιλέξουν τις ενεργειακές τους πηγές, για τον ίδιο τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Ενός οργανισμού που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν σε επιθετικό μηχανισμό, σε ουσιαστικό υποκατάστατο του ΟΗΕ, τον οποίο οδηγούν σε μια εκφυλισμένη μορφή φιλανθρωπικού-επιδιαιτητικού μηχανισμού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι πολιτικοστρατιωτικοί μηχανισμοί της «νέας τάξης» αντιμετωπίζοντας μια πρωτοφανή οικονομική κρίση προσπαθούν να εξαγάγουν την κρίση αυτή και να τη μετατρέψουν σε ένταση και κρίση εις βάρος άλλων λαών.

Γι’ αυτό και το «όχι» που διατυπώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από τα ευρωπαϊκά «στόματα» αποκτά και συμβολική και ουσιαστική σημασία. Κι αυτήν τη στάση θα πρέπει να αξιολογήσει σοβαρά η νέα ηγεσία των ΗΠΑ που θα προέλθει από τις προσεχείς εκλογές.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ