Ο ανιψιός του Μητσοτάκη προσπαθεί να πάρει τα 160 εκατ. ευρώ για το άχρηστο και επικίνδυνο Deto-Stop

Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Γ. Μητσοτάκη διεκδικεί τώρα από την ΕΛΒΟ 160 εκατ. ευρώ, επειδή με υπαιτιότητά της δεν εκτελέστηκε η σύμβαση που είχε υπογράψει μαζί του!

Πρόκειται για μια μεγάλη αθλιότητα, καθώς ο ανιψιός Μητσοτάκης ζητάει 160 εκατ. ευρώ για μια σύμβαση που δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθεί, γιατί απλούστατα το υλικό με το οποίο θα εφοδίαζε τα άρματα μάχης και τα βυτιοφόρα του Στρατού για να μην εκρήγνυνται δεν ενδείκνυται, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ακατάλληλο!

Η σύμβαση υπεγράφη επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου (!), ενώ όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας ο Γιάννης Λαμπρόπουλος δεν υλοποιήθηκε, ακριβώς επειδή το υλικό που θα πουλούσε ο Γιώργος Μητσοτάκης, το λεγόμενο αντιεκρηκτικό, δεν ήταν καθόλου απαραίτητο στον Στρατό μας!

Χαρακτηριστικά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε ζητήσει να τροποποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του υλικού, γιατί ήταν ακατάλληλο.

Επιπροσθέτως, κατόπιν εισήγησης αρμοδίων οργάνων του ΓΕΣ, το ΑΣΣ αποφάσισε τη μη προώθηση της αρχικής σύμβασης τοποθέτησης του εν λόγω υλικού και ταυτόχρονα την αφαίρεσή του από τα βυτιοφόρα όπου είχε τοποθετηθεί, αποφάσεις και εισηγήσεις τις οποίες αποδέχθηκε καταγγέλλοντας σύμφωνα με τον νόμο τη σύμβαση τοποθέτησης, που είχε υπογραφεί με την ΕΛΒΟ, ενός πανάκριβου υλικού, καθόλου απαραίτητου, αφού το πετρέλαιο δεν εκρήγνυται, και ταυτόχρονα βλαπτικού και επικίνδυνου όπως αποφαίνονται οι αρμόδιοι, κάτι το οποίο έχουν λάβει υπ’ όψιν τους όλοι οι στρατοί του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού, ο οποίος μάλιστα μέσω του ΑΚΑΜ δηλώνει ότι ούτε έχουν τέτοιο ή ανάλογο σύστημα, αλλά ούτε πρόκειται να τοποθετήσουν, παραθέτοντας τους λόγους κυρίως ασφαλείας των μέσων. Οι Αμερικανοί που και σήμερα πολεμούν (Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.).

Με βάση λοιπόν τις εισηγήσεις αυτές, ο Γ. Λαμπρόπουλος αρνήθηκε να υλοποιήσει τη σύμβαση. Έκτοτε άρχισε ένας απίστευτος πόλεμος εναντίον του προκειμένου να… πεισθεί να την υπογράψει. Όμως ο υφυπουργός ήταν ανένδοτος. Μέχρι που κατάφεραν να… τον φάνε και έτσι να ανοίξει ο δρόμος στον ανιψιό για να διεκδικήσει τα 160 εκατ. ευρώ.

Το… μένος μάλιστα εκείνων που ήθελαν να… τακτοποιήσουν τον ανιψιό κατά του υφυπουργού φαίνεται και από τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν, όπου άγνωστες φωνές του έλεγαν «θα σε λιώσουμε», «θα σε τσακίσουμε» κ.λπ.

Από τη στιγμή όμως που… έφυγε το εμπόδιο, θεωρητικά ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των 160 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να τα πάρει, καθώς τα στοιχεία εναντίον του υλικού με το οποίο θέλει να προμηθεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι συντριπτικά.

Κατ’ αρχάς το όργιο των πιέσεων για να υπογραφεί η σύμβαση δείχνει πως δεν πρόκειται για σοβαρή δουλειά, αλλά για «αρπαχτή». Επισημαίνεται εν προκειμένω πως η απαίτηση για τοποθέτηση του υλικού που πουλάει ο ανιψιός σε οχήματα, άρματα, βυτιοφόρα και δεξαμενές του Στρατού Ξηράς δεν προήλθε στο επιτελείο από αξιολόγηση και ιεράρχηση των απαιτήσεων, αλλά επεβλήθη από την τότε πολιτική ηγεσία του ΓΕΣ ακόμα και με την απειλή της δυσμενούς μετάθεσης ή και αποστρατείας όσων αξιωματικών έφερναν αντίρρηση!

Μετά από αυτό, επόμενο ήταν να δέχεται τόσες πιέσεις ο Γ. Λαμπρόπουλος, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό τώρα που αυτός δεν υπάρχει στο υπουργείο Άμυνας, να ενεργοποιηθούν και πάλι τα κυκλώματα του ανιψιού για να πάρει τα 160 εκατ. ευρώ άκοπα και χωρίς την παραμικρή ουσιαστική δαπάνη από μέρους του.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της χώρας μας στην Ουάσινγκτον εξάλλου με επείγον έγγραφό του, σε απάντηση ερωτημάτων που του είχε θέσει το ΓΕΣ, ανέφερε τα εξής:

α) Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει τοποθετήσει αντι-εκρηκτικό υλικό (Α/Ε) σε αποθήκες καυσίμων αρμάτων-οχημάτων.

β) Υπάρχουν τρία αρνητικά σημεία ως προς τη χρησιμοποίηση Α/Ε υλικών:

1) Προστιθέμενα εσωτερικά Α/Ε υλικά δεν παρέχουν πρόσθετη προστασία έναντι των εκρήξεων σε σύγκριση με μια άδεια δεξαμενή (πετρελαίου ή JP-8).

2) Το Α/Ε υλικό μπορεί να σπάσει σε μικρά κομμάτια και να προκαλέσει δυσλειτουργία στο σύστημα τροφοδοσίας.

3) Το Α/Ε υλικό παρέχει πρόσθετη επιφάνεια για την ανάπτυξη μικροβιακών οργανισμών.

Το κυριότερο όμως επιχείρημα όσων αντιδρούν στην προμήθεια του υλικού είναι πως το καύσιμο (πετρέλαιο) που χρησιμοποιούν τα οχήματα του Στρατού και τα άρματα μάχης δεν εκρήγνυνται! Οπότε το αντιεκρηκτικό υλικό που θέλει σώνει και καλά να πουλήσει ο ανιψιός δεν χρειάζεται!

Παρ’ όλα αυτά, νέος γύρος πιέσεων έχει αρχίσει -που θα έχει σίγουρα και δικαστική συνέχεια- προκειμένου η εταιρεία του Γιώργου Μητσοτάκη να καταφέρει να πάρει τα 160 εκατ. ευρώ!

Ελπίζουμε μετά τους στρατιωτικούς που είπαν «όχι» στο υλικό με το οποίο ήθελε να προμηθεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, να βρεθούν και δικαστές που θα πουν κι αυτοί με τη σειρά τους όχι στην απαίτησή του να εισπράξει αυτό το τεράστιο ποσόν οχυρωμένος πίσω από μια σύμβαση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί αφορούσε την προμήθεια ενός υλικού άχρηστου για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Να σημειώσουμε πως όλες τις πτυχές του θέματος τις έχει αποκαλύψει με δύο διαδοχικά δημοσιεύματα το «Π» από τον Δεκέμβριο του 2005!

Η… απάντηση βέβαια του ανιψιού στις αποκαλύψεις μας ήταν η… γνωστή: αγωγή για αποζημίωση! Θα σκέφτηκε προφανώς ότι είναι δύσκολο να πάρει τα 160 εκατ. ευρώ που ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο και έπεσε στις… εκπτώσεις. Μόνο 1,6 εκατ. ευρώ ζητάει από το «Π» και τον εκδότη του ο κ. Γιώργος. Τόσα του… λείπουν φαίνεται. Η συνέχεια λοιπόν επί… των δικαστηρίων.


Σχολιάστε εδώ