ΝΕΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο με αυτήν την πρότασή του δέχεται ως «πολιτιστική κληρονομιά» των Σκοπιανών την κλοπή της Ιστορίας μας με την υιοθέτηση των μακεδονικών συμβόλων και μας προτρέπει να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις μαζί τους για να τονίσουμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά! Παράλληλα, χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της FYROM για σύσταση κοινών επιτροπών με δικούς μας επιστήμονες, προκειμένου να… στρογγυλευτεί η Ιστορία και να μην υπάρχουν διαφωνίες! Δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο μας λέει να ξεχάσουμε τον Μακεδονικό Αγώνα, τον Παύλο Μελά, τον Τέλλο Άγρα και τους άλλους ήρωες για να μη… στενοχωρηθούν οι Σκοπιανοί, όπως ακριβώς έγινε και στο βιβλίο της κ. Ρεπούση, όπου η Μικρασιατική Καταστροφή έγινε… «συνωστισμός στη Σμύρνη»! Τώρα, δηλαδή, δεν μένει παρά να πούμε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν μια… παρτίδα τάβλι ή κάτι παρόμοιο…

Για το ότι η FYROM επανειλημμένα έχει εκφράσει διεκδικητικές βλέψεις εναντίον μας, και μάλιστα εναντίον της Θεσσαλονίκης που τη θέλει… για πρωτεύουσα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει… ακούσει τίποτα. Ούτε φυσικά νοιάζεται αν η FYROM εγείρει αυτές τις διεκδικήσεις σε βάρος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγε δηλαδή κανείς, αν διάβαζε προσεκτικά αυτήν την κατάπτυστη έκθεση, ότι η FYROM είναι ευρωπαϊκή χώρα και η Ελλάδα εκτός ΕΕ…

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από τον Eric Meijer για να καταγράψει την πρόοδο των σχέσεων Σκοπίων – ΕΕ κατά το 2007.

Το πιο περίεργο όμως είναι πως ο κ. Meijer, ενώ τα βλέπει όλα… ρόδινα για τους Σκοπιανούς και χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες τους, δεν αναφέρει πουθενά ότι η χώρα τους διεκδικεί το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας. Αντίθετα, επιδοκιμάζει τη διμερή συνεργασία για τη λύση του προβλήματος του ονόματος, σαν να πρόκειται για διακρατική διαφορά και όχι για διαφορά μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και άλλου εκτός αυτής, και αναφέρει ότι το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για συμμετοχή των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Meijer προχωρεί ακόμη περισσότερο και λέει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην ΕΕ και μάλιστα με τη συνδρομή της Ελλάδας!

Παράλληλα ζητάει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απελευθερώσει τη διακίνηση των Σκοπιανών (που τους αποκαλεί «Μακεδόνες») στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναλυτικά, τα επίμαχα σημεία της έκθεσης Meijer έχουν ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικροτεί τη θέση σε ισχύ των συμφωνιών για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και την επανεισδοχή με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η πρόσβαση στις χώρες της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους μακεδόνες πολίτες και, γενικά, για τους πολίτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Υπογραμμίζει ότι η χώρα πρέπει να έχει κανόνες πρόσβασης ισότιμους με αυτούς που ισχύουν έναντι της Κροατίας. Υποστηρίζει, συνεπώς, την έναρξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 20 Φεβρουαρίου 2008, ενός διαλόγου για την ελευθέρωση της θεώρησης, με στόχο να δημιουργηθεί ένας χάρτης πορείας που θα οδηγήσει τελικώς σ’ ένα καθεστώς ελεύθερο θεωρήσεων, και καλεί την Επιτροπή να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ταχεία ολοκλήρωση του διαλόγου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδοκιμάζει την αυξημένη διμερή συνεργασία, καθώς και τις επαφές μεταξύ των λαών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Σημειώνει με ικανοποίηση ότι, από τότε που εγκρίθηκε το προαναφερθέν ψήφισμα του Κοινοβουλίου της 12ης Ιουλίου 2007, έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς συνομιλίες στην περιοχή, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τη συνδρομή του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς, για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά τη διαφορά που έχει ανακύψει για το όνομα της χώρας. Σημειώνει την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου της 19ης Φεβρουαρίου 2008 και χαιρετίζει το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές δέχτηκαν την πρόταση ως ένα πλαίσιο περαιτέρω συζητήσεων. Καλεί και τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ. Υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να συγκροτήσει κοινές επιτροπές για την εκπαίδευση και την ιστορία με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αναθεωρήσουν πιθανές ασυμφωνίες και παρερμηνείες της ιστορίας που μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες, και προτρέπει τις αρχές να προωθήσουν τον κοινό εορτασμό της κοινής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τα γειτονικά της κράτη».

Η έκθεση αυτή θα κατατεθεί την προσεχή Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς ψήφιση. Στις 27/2/08 είχε «περάσει» από την αρμόδια επιτροπή με 56 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 1 λευκό. Στην επιτροπή μετείχαν και οι έλληνες ευρωβουλευτές Γ. Γεωργίου, Γ. Δημητρακόπουλος και Μαρία – Ελένη Κοππά.

Ελπίζουμε την προσεχή Τετάρτη οι έλληνες ευρωβουλευτές να καταγγείλουν την έκθεση-πρόκληση και να απαιτήσουν να μην «περάσει» από την Ολομέλεια, γιατί θίγει τη χώρα μας και ανοίγει τις ορέξεις των Σκοπιανών.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει η έκθεση, ειδικά για το θέμα της ονομασίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ενταξιακή πορεία της FYROM προς την ΕΕ περνάει μέσα από συμφωνημένη λύση -στο θέμα του ονόματος- με την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι φίλη και γείτονας με τα Σκόπια, αλλά απαιτεί σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δεν δέχεται παραποίηση της ιστορίας και καταδικάζει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Όσο γρηγορότερα προσαρμοστούν τόσο πιο κοντά θα βρεθούν στην ΕΕ».


Σχολιάστε εδώ