ΜΟΝΟ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ζευγaρια αφορa το Σyμφωνο ΣυμβiωσηΣ

Με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης επιχειρεί να αναχαιτίσει το κύμα αντιδράσεων, κυρίως από την πλευρά της Εκκλησίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, στον οποίο παρουσιάζονται η σκοπιμότητα και η στόχευση των βασικών διατάξεων, καθώς και η όλη φιλοσοφία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για βαθιά κοινωνικό μέτρο που έρχεται να ρυθμίσει ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, δίνοντας λύσεις σε πρακτικά προβλήματα και ανάγκες, με στόχο κυρίως την προστασία των παιδιών και τις εξαρτημένης οικονομικά γυναίκας.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το Σύμφωνο όχι μόνο δεν απομακρύνει από τον γάμο, όπως φοβούνται ορισμένοι, αλλά διευκολύνει την προσέγγιση προς την ιδέα του γάμου. Μειώνει την απόσταση από τον γάμο. Κατ’ αρχάς βάζει πλαίσια στήριξης στις σημερινές απολύτως ελεύθερες συμβιώσεις. Τις κάνει «λιγότερο ελεύθερες». Τις συνδέει με όρους, συμφωνίες και προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται στη συμφωνία ότι οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται με το Σύμφωνο δεν είναι ανακλητές ακόμα και όταν αυτό καταγγελθεί αργότερα από το ένα μέρος που θα επιθυμεί να τερματίσει τη συμβίωση. «Δεν θα είναι ανακλητές λόγου χάριν οι αναγνωρίσεις και τα δικαιώματα των παιδιών, οι οικονομικές και περιουσιακές υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί, το δικαίωμα της εξαρτημένης γυναίκας στην ασφάλιση και σε μέρος της σύνταξης».
Συνεχίζοντας τη συνηγορία υπέρ του νομοσχεδίου παραπέμπει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες όπου απαντώνται σχετικοί νόμοι. Μεταξύ άλλων, το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωση έχει καθιερωθεί σε Ολλανδία, Ισπανία, Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Φινλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Κροατία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ανδόρα και Πολωνία.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα το προτεινόμενο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορά αποκλειστικά ετερόφυλα ζευγάρια.
Ως προς τον χαρακτήρα του Συμφώνου, αυτό συστήνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που καταχωρείται σε ειδικό ληξιαρχικό βιβλίο και με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα μέρη να ρυθμίσουν συμβατικά τις περιουσιακές τους σχέσεις και το ελευθέρως διαλυτό του Συμφώνου τους.


Σχολιάστε εδώ