ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΑΝΤΙ… ΜΕΙΩΣΕΩΝ

Στις διαπραγματεύσεις, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2008, η κυβέρνηση προγραμματίζει να εντάξει και δύο ασφαλιστικού χαρακτήρα θέματα: Την επέκταση και στους δημοσίως υπαλλήλους της ρύθμισης που προβλέπει τη συγκέντρωση 100 ενσήμων για θεμελίωση του δικαιώματος υγειονομικής περίθαλψης, και τη μείωση κατά 6% (από 4,5%) του ποσού της σύνταξης, σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης να κινήσει τη διαδικασία διαλόγου για το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα (που εκκρεμεί ως αίτημα της ΑΔΕΔΥ εδώ και χρόνια), σε συνδυασμό με αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα πλήξουν περί τους 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, προεξοφλείται πως θα σηματοδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης και κοινωνικής όξυνσης. Σημειώνεται πως η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έχει εξουσιοδοτηθεί από το γενικό συμβούλιο της οργάνωσης για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, διεκδικώντας μεταξύ άλλων και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Υπενθυμίζεται πως η κατάρτιση νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα υπήρξε προσωπική δέσμευση, που εκφράστηκε τουλάχιστον τρεις φορές, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αλλά και μια από τις πρώτες εξαγγελίες του νυν πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Η εμπλοκή όμως ασφαλιστικών θεμάτων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι προφανές ότι θα περιπλέξει και θα δημιουργήσει αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις, ενώ εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ (Σπ. Παπασπύρος, Ηλ. Βρεττάκος και Δημ. Αγιαβανάκης) προειδοποιούν πως θα αρνηθούν να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες της εφημερίδας μας. Και αν οι τρεις συνδικαλιστές ανήκουν στην (πολιτική) αντιπολίτευση, οξεία είναι και η δυσφορία του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ Ηλ. Ηλιόπουλου, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπότε, η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Πρ. Παυλόπουλο θα βρεθεί (ξανά) αντιμέτωπη με το σύνολο της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ – όπως ακριβώς συνέβη και με τη ΓΣΕΕ, όταν προχώρησε στη νομοθετική παρέμβαση στο ασφαλιστικό μας σύστημα που αφορούσε στον ιδιωτικό τομέα.

Πολλοί συνδικαλιστές όλου του φάσματος μιλούν για καλοστημένη παγίδα που στήνει η κυβέρνηση, καθώς από τη μια εμφανίζεται να ανακινεί ένα θέμα μεγάλης προτεραιότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη να επιχειρεί να επιλύσει ασφαλιστικού χαρακτήρα ζητήματα. Και μάλιστα, όταν είναι στα σκαριά η κατάρτιση «καθαρόαιμου» ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους – που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης με κριτήριο την ισότητα των δύο φύλων (σ.σ.: εκτιμάται πως η απόφαση θα εκδοθεί το φθινόπωρο του 2008).

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις και στο βάθος… απεργία

Και κήρυξη απεργίας διαμαρτυρίας συζητούν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων, που χορηγούνται με μονομερή κυβερνητική απόφαση, στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, και που εκτιμάται πως «διαιωνίζουν τη πολιτική της λιτότητας και το 2008».

Η κυβέρνηση διά του κ. Γ. Αλογοσκούφη ανακοίνωσε συγκεκριμένα:

– Αυξήσεις της τάξεως του 4,5% σε δύο δόσεις για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους (2,5% από 1.1.2008 και κατά 2% από 1.10.2008). Και

– Αύξηση των συντάξεων κατά 5% επίσης σε δύο δόσεις: 3% από 1.1.2008 και 2% από 1.10.2008.

Οι αυξήσεις εκτός από το Δημόσιο θα χορηγηθούν στους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ηγεσία (διαπαραταξιακά) της ΑΔΕΔΥ:

«Η εισοδηματική πολιτική (2,5% από 1ης Ιανουαρίου και 2% από 1ης Οκτωβρίου αλλά και η ένταξη μόνο του 1/3 του κινήτρου απόδοσης στον βασικό μισθό) που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική λιτότητας για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και για το 2008.

Οι ”αυξήσεις” που δίνονται υπολείπονται σε μέσα επίπεδα ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού, που τρέχει με 4,5%. Αν κανείς πάρει υπόψη του ότι τα παραπάνω ποσά δίνονται μόνο στις βασικές αποδοχές και όχι στο σύνολο των αποδοχών, καθώς και το γεγονός ότι το 2007 είχαμε ακόμη και ονομαστική μείωση των αποδοχών μας εξαιτίας της θεσμοθέτησης κρατήσεων για την επέκταση των 140 ευρώ στους συνταξιούχους, τότε αποκαλύπτεται πλήρως η συνέχεια της αποδυνάμωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θεωρούν απαράδεκτη τη νέα υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της καθιέρωσης του νέου μισθολογίου και απορρίπτουν τη νέα εισοδηματική πολιτική».

• Η δαπάνη για τους μισθούς, που βαρύνει τον προϋπολογισμό 2008 είναι αυξημένη κατά 8,6% και κατά 8,9% για τις συντάξεις, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2007.

• Οι κατώτατες αποδοχές στο Δημόσιο διαμορφώνονται από 1.1.2008, στα 930 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα, το αντίστοιχο ποσό είναι 681 ευρώ).

Εκτός από τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα μεγάλης μερίδας υπαλλήλων μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους. Ειδικότερα:

• Στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας διπλασιάζεται από 1/1/2008 από 35 σε 70 ευρώ.

• Στο προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, το νοσοκομειακό επίδομα από 1/1/2008 αυξάνεται από 275 ευρώ σε 310 ευρώ. Το ίδιο επίδομα για το διοικητικό, τεχνικό και το λοιπό προσωπικό από 1/1/2008 αυξάνεται από 245 ευρώ σε 280 ευρώ.

• Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των αυξήσεων που προέκυψαν με τον Ν. 3620/2007, με τον οποίο αυξήθηκε ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού σε 860 ευρώ και της περαιτέρω αναπροσαρμογής του σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική, αυξάνεται και το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο από 1/10/2008 ανέρχεται σε περίπου 72 ευρώ (8% επί του βασικού μισθού ανθυπολοχαγού) από 44,7% ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, το επίδομα ειδικών συνθηκών στο προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων αναπροσαρμόζεται από 1/1/2008 σε 80 ευρώ μηνιαίως.

Αυξήσεις – ψίχουλα στους συνταξιούχους

Για την ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλων κατηγοριών συνταξιούχων του Δημοσίου συνεχίζεται η υλοποίηση ρυθμίσεων από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις των συντάξεων πέραν της εισοδηματικής πολιτικής:

– Από 1/1/2008 οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ διαμορφώνονται στα 330 ευρώ, με τη χορήγηση αύξησης 52,25 ευρώ μηνιαίως.

– Από 1/1/2008 το επίδομα του ΕΚΑΣ διαμορφώνεται στα 230 ευρώ, με τη χορήγηση αύξησης 35 ευρώ μηνιαίως.

– Ολοκληρώνεται η πληρωμή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ με την καταβολή δύο εξαμηνιαίων δόσεων το 2008.

– Στους πολιτικούς συνταξιούχους καταβάλλεται από 1/7/2008 η δεύτερη δόση (35,20 ευρώ) του επιδόματος των 140,80 ευρώ.

– Στους στρατιωτικούς συνταξιούχους χορηγείται από 1/9/2008 η τέταρτη και τελευταία δόση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

– Αναπροσαρμόζονται οι στρατιωτικές συντάξεις με βάση τις μισθολογικές προαγωγές των Ν. 2828/2000 και 3016/2002.

– Αυξάνονται οι συντάξεις των αναπήρων ειρηνικής περιόδου και άμαχου πληθυσμού στο 90% της σύνταξης των αντίστοιχων πολεμικών συνταξιούχων.

– Ενσωματώνεται από 1/1/2008, σταδιακά σε τρεις ετήσιες δόσεις, στον συντάξιμο μισθό των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, προϊσταμένων οργανικών μονάδων, το επίδομα θέσης ευθύνης.

– Ενσωματώνεται από 1/1/2008 στο΅ν συντάξιμο μισθό των μελών ΔΕΠ-ΑΕΙ και ΕΠ-ΤΕΙ το επίδομα βιβλιοθήκης (ποσό 587 ευρώ και 558 ευρώ αντίστοιχα) και στον συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων το επίδομα της πάγιας αποζημίωσης (ποσό 675 ευρώ).

– Μεταβιβάζεται στον/στην επιζώντα σύζυγο το 25% της σύνταξης του αποθανόντος, στην περίπτωση που και οι δύο είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

– Εναρμονίζεται η συνταξιοδοτική νομοθεσία προς τις αποφάσεις που αφορούν τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

– Αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο συνταξιοδοτήσεων των λογοτεχνών και καλλιτεχνών και προσαρμόζεται στα ισχύοντα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.


Σχολιάστε εδώ