Μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας
«Σε φάση προσαρμογής στις νέες ανάγκες της οικονομίας βρίσκεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δημ. Κοντός, ξεκινώντας -άτυπα- τη συζήτηση για τη νέα νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος του ήδη διαλυμένου εργασιακού καθεστώτος (αύξηση ορίου απολύσεων, μετατροπή των σχέσεων εργασίας, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας και μείωση του ποσού της αποζημίωσης για απολύσεις είναι οι βασικοί άξονες των αλλαγών που προτείνει Επιτροπή μελέτης των εργασιακών σχέσεων που συγκρότησε το υπουργείο Απασχόλησης με επικεφαλής του πρώην Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη).
Και ενώ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο υπουργείο Απασχόλησης είναι έτοιμο νομοσχέδιο για οργανωτικά θέματα μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις για ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να «διασφαλιστεί η διεξαγωγή επαρκών ελέγχων στους εργασιακούς χώρους για την τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», ο κ. Κοντός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Έτσι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, αφού διαχώρισε τη θέση του, διαφωνώντας πως η μείωση του κόστους εργασίας είναι «σημείο εκκίνησης για μια αναγκαία, δίκαιη και αποτελεσματική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», προανήγγειλε ουσιαστικά:
• Την προώθηση πλαισίου ευελιξίας με ασφάλεια.
• Ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
• Επέκταση της προστασίας και στους απασχολούμενους με άτυπες μορφές απασχόλησης.
• Αποσαφήνιση του πλαισίου της εξαρτημένης εργασίας και της γκρίζας ζώνης μεταξύ μισθωτής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.
• Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, και
• Διευκόλυνση των μεταβάσεων μεταξύ των διαφορετικών μορφών απασχόλησης και ανεργίας.
Οι τοποθετήσεις του κ. Κοντού διατυπώθηκαν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Η μείωση του κόστους εργασίας της επιχείρησης ως στοιχείο προαγωγής, ευελιξίας και ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κουκιάδης προβλέποντας νέο κύμα αντιδράσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, υποστηρίζει πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν «μετά από διάλογο και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, γιατί διαφορετικά, δεν μπορεί να εφαρμοστούν…». Αξιοσημείωτη και η έκφραση διαφωνίας του προέδρου του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος δημοσίως δήλωσε ότι η εργοδοσία δεν θέτει θέμα αύξησης του ορίου των απολύσεων και μείωσης της αποζημίωσης για απόλυση. Αντιθέτως, οι λεγόμενοι «μικροί» εργοδότες (έμποροι-επαγγελματοβιοτέχνες) τηρούν επιφυλακτική στάση αναμονής. Πάντως παράγοντες του υπουργείου Απασχόλησης στα χέρια των οποίων βρίσκεται η ογκώδης μελέτη της επιτροπής, διαβεβαιώνουν, πως δεν τους απασχολεί σε αυτήν τη φάση το να ανοίξει θέμα εργασιακών σχέσεων.