Κρίση στο Προεδρείο από την ειρωνεία Αλαβάνου και τον αρχηγισμό του Βενιζέλου
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι απαγορεύεται η ψήφος, αλλά αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να βάλουμε μια σύσταση σε καθηγητές του Συνταγματικού ή του Διοικητικού Δικαίου να αποφεύγουν το εκλέγεσθαι και να αποφεύγουν την εμπλοκή τους σε κόμματα, για να τους προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε το επιστημονικό κύρος που σχεδόν όλοι οι καθηγητές έχουν ως καθηγητές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των παρισταμένων καθηγητών και συγκεκριμένα του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και των «πράσινων» βουλευτών Γ. Παπαδημητρίου και Β. Βενιζέλου.
Ο κ. Παυλόπουλος, που λόγω της υπουργικής ιδιότητας πήρε πρώτος τον λόγο απάντησε με ηπιότητα, αλλά με διάθεση να υποστηρίξει τους συναδέλφους του, αφού υπερασπίστηκε ονομαστικά τους δύο από τους τρεις «πράσινους» που είχαν ουσιαστικά μπει στο στόχαστρο Αλαβάνου. Εξαίρεσε μόνον τον κ. Παπαδημητρίου, στον οποίον κι εκείνος έριξε «μπηχτές».
«Οι καθηγητές στους οποίους αναφέρεστε και για τους οποίους μιλήσατε προηγουμένως έχουν την εξής ιδιομορφία: Είναι άνθρωποι που ξεκίνησαν από εσάς και αλλού κατέληξαν και άλλα υποστήριζαν, όταν ήταν σύμβουλοι Πρωθυπουργών μέσα στο ΠΑΣΟΚ και άλλα υποστηρίζουν σήμερα. Και δεν θέλω εδώ να κάνω τον υποστηρικτή κανενός Βαγγέλη Βενιζέλου και κανενός Ανδρέα Λοβέρδου. Αλλά αυτοί εκεί ήταν πάντοτε. Άλλοι ήταν εκείνοι οι οποίοι ταξίδευαν με σημαίες ευκαιρίας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, που υπαινίχτηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι στις προθέσεις του να μακροημερεύσει στην πολιτική (έχει δηλώσει, ως γνωστόν, ότι θα αποχωρήσει μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή).
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που πήρε τον λόγο αμέσως, δεν περιορίστηκε να απαντήσει στον Αλ. Αλαβάνο -«τρίζουν πραγματικά τα κόκαλα του Αλέξανδρου Σβώλου, του προσώπου που κατ’ εξοχήν συνδύασε την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και του πολιτικού λειτουργού μέσα στη Βουλή», είπε, αλλά με τη γνωστή πληθωρικότητά του θέλησε να κάνει συνολική αγόρευση για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Ασφαλιστικό.
Η επιδίωξή του ήταν να είναι εκείνος που θα «έκλεινε» από την αντιπολίτευση τη συζήτηση, καθώς είχε έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, κάτι που αντιλήφθηκε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Γ. Σούρλας, ο οποίος -μάταια- προσπαθούσε να τον υποχρεώσει να σταματήσει να μιλάει.
Απειλεί με παραίτηση ο αντιπρόεδρος Γ. Σούρλας
Βλέποντας τον Β. Βενιζέλο να αρνείται, κατά τρόπο προκλητικό, είν’ αλήθεια, να υπακούσει στις συστάσεις του, ο Γ. Σούρλας έχασε την ψυχραιμία του και προκλήθηκε κανονικός καβγάς με τον πράσινο «δελφίνο», ο οποίος επέμενε να συνεχίσει να μιλάει.
Η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας άφησε το γραφείο του και προσήλθε εσπευσμένα στην αίθουσα για να εξομαλύνει την κατάστασή του. Εκεί, όμως, βρέθηκε προ εκπλήξεως, αφού παρά την παράδοση που θέλει όταν εμφανίζεται ο πρόεδρος να του δίνεται η έδρα, ο βολιώτης αντιπρόεδρος δεν σηκωνόταν από την προεδρική καρέκλα, αν δεν καθόταν νωρίτερα στη θέση του ο Ε. Βενιζέλος, όπως τον παρότρυναν και κάποια θερμοκέφαλα «γαλάζια» στελέχη, όπως ο Γ. Τραγάκης.
Έτσι, συνέβη το αμίμητο, ο Δ. Σιούφας να παραμένει για αρκετά λεπτά της ώρας όρθιος στο Προεδρείο και από κάτω οι μεν «γαλάζιοι» να ζητούν να γίνει αυτό που ήθελε ο αντιπρόεδρος, ο δε Ε. Βενιζέλος να καλεί τον πρόεδρο να καταλάβει εκείνος την έδρα, την οποία, όμως, δεν εγκατέλειπε με τίποτε ο κ. Σούρλας, παρά τις προεδρικές παραινέσεις, που στη συνέχεια έγιναν φωνές.
«Είναι αχαρακτήριστο αυτό που κάνεις», είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος στον αντιπρόεδρο, ο οποίος οργισμένος εγκατέλειψε την έδρα και πήγε στο γραφείο του για να ηρεμήσει, παραχωρώντας επιτέλους τη θέση του προεδρεύοντος στον Δ. Σιούφα, ο οποίος με «σολομώντειες» παρεμβάσεις ηρέμησε τα οξυμένα πνεύματα.
Ο κ. Σούρλας, μάλιστα, άργησε να πάει στην ψηφοφορία που ακολούθησε, προκαλώντας ανησυχίες για τη στάση του, ενώ πηγές από το περιβάλλον του λένε ότι σκέφτεται σοβαρά την υποβολή παραίτησης από το Προεδρείο και για το θέμα αυτό θα εξαρτήσει τις αποφάσεις τους από τις εξηγήσεις που θα του δοθούν σε συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Βουλής, μόλις ο τελευταίος επιστρέψει από το ταξίδι στην Αμερική.
Να σημειωθεί ότι όταν ο πρόεδρος έβαλε τέλος στη σφοδρή αντιπαράθεση, τον χαρακτηρισμό του… έργου έδωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης: «Επί του γεγονότος που έγινε πριν και των διαξιφισμών, κύριε πρόεδρε, εάν όλοι δεν δείξουμε αυτοσυγκράτηση, είναι σίγουρο ότι σε λίγο εσείς θα αναγκαστείτε στην εκπομπή της Βουλής να βάλετε το σήμα “κατάλληλον διά ενηλίκους”»…