ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μάλλον οι τελευταίες εξελίξεις, κυρίως δε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αύξησαν τη συσπείρωση των δύο κομμάτων του δικομματισμού. Έτσι το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο 59,5% έναντι του 54,7% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της RASS. Ενώ τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων μειώθηκαν.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 3,1 μονάδες, ενώ στην προηγούμενη έρευνα της RASS η διαφορά ήταν 5,7 μονάδες. Και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Η ΝΔ κατά 1,1% και το ΠΑΣΟΚ κατά 3,7%.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

• ΝΔ 31,3% (έναντι 30,2%).
• ΠΑΣΟΚ 28,2% (έναντι 24,5%).
• ΣΥΡΙΖΑ 16,8% (έναντι 17,7%).
• ΚΚΕ 6,3% (έναντι 7,8%).
• ΛΑΟΣ 4% (έναντι 4,2%).
• Αδιευκρίνιστη ψήφος 8,1% (έναντι 8,5%).
• Οικολόγοι-Πράσινοι 1% (έναντι 1,4%).

Η αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ οφείλεται κυρίως στη μείωση των διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από 20,3% σε 14,4%, ποσοστό βέβαια αρκετά υψηλό, αλλά μικρότερο απʼ την προηγούμενη έρευνα.

Εκτιμάται ότι σʼ αυτό συνετέλεσαν ορισμένες άστοχες κινήσεις και επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο, όπως η κάκιστη προσπάθεια να εμπλακεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αμήχανος έως και ειρωνικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, η αλαζονεία που έχει αρχίσει να εκπέμπει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πάντως αυτή η εξέλιξη της αλματώδους αύξησης μετεκλογικά των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και απομένει να δούμε αν η εκ νέου αύξηση των ποσοστών του δικομματισμού, μετά από μια περίοδο ραγδαίας κάμψης, θα είναι συγκυριακή ή αν θα αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Ούτως ή άλλως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν πολύ υψηλά. Θα δείξει ανθεκτικότητα ή θα «λυγίσει» στην αναμενόμενη πίεση του δικομματισμού;

Στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) η ΝΔ προηγείται με 76,7% έναντι 15,2% του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5) προηγείται ο Κ. Καραμανλής με 42,1%, έπεται ο Γ. Παπανδρέου με 24,9%, ο Αλ. Τσίπρας με 10,3%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 3,9%, η Αλ. Παπαρήγα με 3,1%.

Μεταξύ πάντως των ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων ο Αλ. Τσίπρας προηγείται με 32,8% και έπεται ο Κ. Καραμανλής με 21,3%, ενώ ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει μόλις 5.2%.

Επίσης στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) στις θετικές γνώμες προηγείται ο Καραμανλής με 56,8%, έπεται ο Τσίπρας με 53% και ακολουθεί ο Παπανδρέου με 47,5%.

Στοιχεία πάντως της έτσι κι αλλιώς συνεχιζόμενης κρίσης του δικομματισμού (ανεξάρτητα απʼ την ανάκαμψη που βγάζει αυτή η έρευνα) είναι και τα εξής:

• Το 55% (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) εκτιμά ότι ήταν αρνητική εξέλιξη για τη χώρα η νίκη της ΝΔ το 2004, έναντι του 42,6% που τη βλέπει ως θετική εξέλιξη.

• Το 46,2% (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα αν τις εκλογές είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, έναντι του 33,5% που εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα.

Προθεσμία στον Γιώργο…

Σε ό,τι αφορά τις μετασυνεδριακές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ παρατηρούνται ορισμένα αντιφατικά στοιχεία, ενώ το ανησυχητικό για τον Γιώργο είναι πως ακόμα και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ δεν του δίνουν άλλη ευκαιρία και πιστεύουν ότι αν αποτύχει και αυτή η επιχείρηση ανάκαμψης, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί!

Πάντως (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 59,1%, θεωρεί πως οι τοποθετήσεις προσώπων στο νέο ΠΣ και στη θέση του γραμματέα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι του 26,1% που τις θεωρεί αρνητικές. Μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό όσων τις βλέπουν θετικά ανέρχεται στο 79,8%.

Απʼ την άλλη μεριά, ωστόσο, γιʼ αυτό και η επισήμανσή μας περί αντιφατικών στοιχείων, το 65,5% (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12) πιστεύουν ότι θα έπρεπε στο νέο ΠΣ εκτός των νέων να συμμετέχουν και ιστορικά στελέχη (όπως ο Λαλιώτης, ο Βενιζέλος, ο Σκανδαλίδης). Μάλιστα το ποσοστό όσων θα ήθελαν συμμετοχή στο ΠΣ ιστορικών στελεχών είναι μεγαλύτερο και φτάνει στο 68,2% μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ!

Το ανησυχητικό, επαναλαμβάνουμε, για τον Γιώργο είναι η απαίτηση ακόμα και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί, αν δεν ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ ούτε και με τις αλλαγές που έκανε μετά το συνέδριο (ΠΙΝΑΚΕΣ 13 και 14).

Αυτή την άποψη έχει το 67,3% του συνόλου των ερωτηθέντων, έναντι του 26,6% που διαφωνεί. Μεταξύ των ψηφοφόρων του

ΠΑΣΟΚ ανέρχονται στο 59,3% όσοι ζητούν παραίτηση σε περίπτωση μη ανάκαμψης, έναντι του 38% που έχει αντίθετη άποψη.

Μοιρασμένες είναι (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16) οι απόψεις για το αν η πρόταση μομφής ήταν σωστή ή λάθος κίνηση. Σωστή τη θεωρεί το 46,5% και λάθος το 46,6%.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 17) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 45,6%, πιστεύει πως η πρόταση μομφής έγινε για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εντυπώσεις απʼ τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε προτείνει δημοψήφισμα και το 35,1% τη θεωρεί δικαιολογημένη.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) το 30,1% εκτιμά ότι απʼ την πρόταση μομφής ωφελήθηκε η κυβέρνηση έναντι του 19,3% που πιστεύει ότι ωφελήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Πάντως το 39% εκτιμά ότι ικανοποιήθηκαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που ζητούν σκληρότερη αντιπολίτευση.

Για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το πώς οι ερωτηθέντες προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον νέο πρόεδρό του και την ανοδική του τροχιά, επίσης διαπιστώνονται ενδιαφέροντα, αλλά και αντιφατικά στοιχεία.

Για παράδειγμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 19) ένα μεγάλο ποσοστό, 37,8%, πιστεύει ότι υποκαθιστά το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, η πλειοψηφία, το 60%, έχει αντίθετη άποψη, αλλά είναι σημαντικό το ποσοστό όσων θεωρούν επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.

Αλλά απʼ την άλλη (ΠΙΝΑΚΑΣ 20) μόνο το 18,8% θεωρεί την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως οριστική μετακίνηση ψηφοφόρων, ενώ το 78% τη θεωρεί συγκυριακή.

Απʼ την άλλη τώρα (ΠΙΝΑΚΑΣ 21), όσοι δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον Αλ. Τσίπρα σε ποσοστό 56% δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν κιόλας, έναντι του 38,4% που λένε πως δεν θα τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Είναι επίσης εντυπωσιακό και μάλλον διαλύει έναν περί του αντιθέτου μύθο το γεγονός (ΠΙΝΑΚΑΣ 22) ότι η μεγάλη πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 69,5%, εκτιμά ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετη άποψη έχει το 28,1%.

Για το Ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, επίσης κι εδώ υπάρχουν αντιφατικές προσεγγίσεις.

Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 23) η συντριπτική πλειοψηφία, το 65%, απαντά πως ήταν αναγκαίες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και μόνο το 32% δεν τις θεωρεί αναγκαίες.

Απʼ την άλλη μεριά (ΠΙΝΑΚΑΣ 24) το 58,8% προσεγγίζει αρνητικά το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε αμετακίνητη παρά τις αντιδράσεις, έναντι του 39% που κρίνει θετικά την κυβερνητική στάση.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 25) το 54,4% λέει ότι αποδέχεται την ταλαιπωρία που προκύπτει απʼ τις απεργίες, έναντι του 44,9% που δεν την αποδέχεται.

Ωστόσο, (ΠΙΝΑΚΑΣ 26) το 58,2% των ερωτηθέντων λέει ότι… δεν παραχωρεί κάποιο απʼ τα κεκτημένα του, έναντι του 37,6% που αποδέχεται κάτι τέτοιο…


Σχολιάστε εδώ