Διώκονται οι ελεύθερες φωνές στη Δικαιοσύνη!

Όλοι οι φορείς αποδοκιμάζουν με σκληρές ανακοινώσεις την ενέργεια αυτή ως αντισυνταγματική, που έχει στόχο να επιβάλει «σιωπή των αμνών» στους Εισαγγελείς, ακόμη και στους συνδικαλιστές τους, και γυρίζει τον τόπο και τη Δικαιοσύνη σε μαύρες εποχές…
Είναι γεγονός ότι την ώρα που χρονίζουν τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης επιχειρείται να επιβληθεί «σιωπητήριο» στις θαρραλέες απόψεις που ενοχλούν.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και η υπό τον κ. Δημήτρη Παξινό Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων, «κάποιοι θέλουν τον χώρο της Δικαιοσύνης άβατο, απροσπέλαστο και πέραν κάθε κριτικής, ιδιαίτερα όταν αυτή θίγει την “αυθεντία” της δικαστικής εξουσίας». Συμπαραστεκόμενοι δε οι δικηγόροι στον κ. Μπάγια, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κονταξή, χαρακτήρισαν ανεπίτρεπτες, απαράδεκτες και καταδικαστέες τις ενέργειες σε βάρος όσων ασκούν συνταγματικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ο κ. Μπάγιας έγινε στόχος όχι τυχαία. Άρχισε να ενοχλεί. Με τη συνδικαλιστική του δράση και με αποκορύφωμα την επανεκλογή του, παρά τους μηχανισμούς που επιστρατεύτηκαν και το αντίπαλο ψηφοδέλτιο που με εντολές άνωθεν στήθηκε, αλλά και με τις τολμηρές τοποθετήσεις του για θέματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, όπως οι υποκλοπές, όπου σχολίασε επικριτικά την πολύμηνη έρευνα και οι κάμερες, όπου πήρε θέση κατά της εγκατάστασής τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και Αντιεισαγγελέας Εφετών προκάλεσε την καθεστηκυία τάξη… Και έπρεπε να επανέλθει στην… τάξη!
Η γενική αντίδραση που σημειώθηκε δεν είναι και αυτή τυχαία. Και αυτός ο ξεσηκωμός θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και την κυβέρνηση, όπου ήδη αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ενέργεια του κ. Σανιδά.
Αλίμονο αν απαγορευθεί η κριτική και η ελεύθερη διακίνηση της γνώμης των δικαστών και των εισαγγελέων.
Από την πλευρά του ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων κ. Σ. Μπάγιας έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να ξεκαθαρίσει τη θέση του, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει «να ομιλεί, να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα του δικαστικού λειτουργού της χώρας».
Η δημόσια έκφραση γνώμης και η κριτική, τονίζει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο κ. Μπάγιας, από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα. «Λυπάμαι βαθύτατα», προσθέτει, «για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, συνταγματικά κατοχυρωμένα».
Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον πρόεδρό τους, κάνουν ένα βήμα παραπέρα και απαντούν ουσιαστικά στην προφανή, μεταξύ άλλων, ενόχληση του κ. Σανιδά από την περιλαμβανόμενη στη συνέντευξη μομφή του κ. Μπάγια όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, παραπέμποντας σε παλαιότερες ανακοινώσεις ότι «κατά καιρούς οι αποφάσεις του ΑΔΣ έχουν προκαλέσει απορίες και προβληματισμούς στους δικαστικούς λειτουργούς, με συνέπεια τη δημιουργία αισθημάτων πικρίας και απογοήτευσης».
Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της δικαστικής εξουσίας, με τη θέσπιση και την εφαρμογή ασφαλών αξιοκρατικών κριτηρίων στις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών.
Ο κ. Σανιδάς, με την ακραία πρωτοβουλία που έλαβε, είναι δυστυχώς σαν να έβαλε ο ίδιος βόμβα στο θεμέλια της Δικαιοσύνης. Εμφανίζεται να διεκδικεί το «αλάθητο» και να μην επιθυμεί να ακούγονται δημοσίως ελεύθερες φωνές που λένε τα πράγματα με το όνομά τους για τα πολλά και άλυτα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Άραγε λέει κάτι στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το γεγονός ότι ο κ. Μπάγιας επανεξελέγη πανηγυρικά στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και μάλιστα με το θριαμβευτικό ποσοστό του 70%;


Σχολιάστε εδώ