ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε
oΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι η… προσφορά του
Γ. Παπανδρέου να συμβάλει με την προσωπικότητά του στην επίλυση του σκοπιανού ζητήματος ήταν το τελευταίο που περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όταν μέχρι προχθές κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ως αποτυχημένο και την κυβέρνηση ανίκανη και ζητούσε περίπου να εγκαταλείψουν τη χώρα, τι νόημα είχε να συναντήσει τον Καραμανλή;», ήταν οι εύλογες απορίες στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Διέβλεψαν πίσω από αυτήν την κίνησή του μια σχετική… υστεροβουλία: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», εξηγούσαν, «είδε ότι με τους χειρισμούς του ο πρωθυπουργός κερδίζει πόντους στον ελληνικό λαό και έσπευσε να… κλέψει λίγη από τη δόξα». Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν καταγράφω τα ειρωνικά σχόλια που ακούστηκαν στο Μαξίμου για την πρόταση του κ. Παπανδρέου να πάει αυτοπροσώπως στα Σκόπια για να… λύσει το πρόβλημα!
oΤΙΣ οριστικές αποφάσεις του για τη στάση που θα τηρούσε στο Βουκουρέστι ο
Κ. Καραμανλής δεν τις έλαβε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ούτε την επομένη στη σύσκεψη με την Ντόρα και τον Μεϊμαράκη. Αλλά τη Δευτέρα το βράδυ στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Θ. Ρουσόπουλος και σύσσωμο το διπλωματικό γραφείο του (Μπίτσιος, Σάνδης). Έχοντας όλες τις πληροφορίες από Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο πρωθυπουργός χάραξε τη γραμμή: «Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος δεν θα συμφωνήσουμε για την ένταξη των Σκοπίων. Θα μπλοκάρουμε όποια πλάγια προσπάθεια των Αμερικανών». Λίγη ώρα αργότερα ένας εκ των μετεχόντων στη σύσκεψη προϊδέαζε δημοσιογράφους: «Πάμε σίγουρα για βέτο»!
oΕΝΤΑΞΕΙ, όλοι δεν… κοιμούνται και ξυπνούν με τον καημό του σκοπιανού προβλήματος. Έτσι, Τετάρτη βράδυ, την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε τη «μάχη» στο ΝΑΤΟ κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας είχαν άλλες ανησυχίες. Μπέζας, Κιλτίδης, Κασσίμης, Κωνσταντόπουλος (άπαντες υφυπουργοί…), Παναγιωτόπουλος, Ζαγορίτης κ.ά. ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πολύδωρα και γίνονταν κοινωνοί των αγωνιών του Βύρωνα για το πολιτικό σύστημα. Ακόμη πιο… προχωρημένος ο βουλευτής Απ. Σταύρου ήταν στο γήπεδο!.. Παρακολουθούσε το ματς Θρασύβουλος – Ολυμπιακός. Η εξήγηση πολύ απλή: Ο Θρασύβουλος είναι σύλλογος με έδρα την εκλογική περιφέρεια του κ. Σταύρου.
oΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ντους επιφύλαξε ο Κ. Παπούλιας στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί…) που τον επισκέφθηκαν και ζήτησαν τη
βοήθειά του προκειμένου να μην εφαρμοστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αφού τους επαίνεσε για τον… πρωτοποριακό αγώνα που δίνουν, τους προέτρεψε να ρίξουν τους τόνους, διότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα (Σκοπιανό) και δεν πρέπει να διασπάται η κοινωνική συνοχή. Κατόπιν τούτου οι συνδικαλιστές αποχώρησαν ελαφρώς απογοητευμένοι από το Προεδρικό Μέγαρο.
oΟΤΙ το κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία διετία είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Το πιστοποιούν και τα γεγονότα. Έχουμε και λέμε: Η Μόσχα έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με όποιο όνομα θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα. Ακόμη, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα ο Κ. Καραμανλής θα προσκληθεί στη ρωσική πρωτεύουσα για συνάντηση με τον Πούτιν, αλλά και τον διάδοχό του Μεντβέντεβ. Τέλος, στις τελετές ορκωμοσίας του τελευταίου ως νέου Προέδρου, η πρόσκληση για εκπροσώπηση της Αθήνας θα είναι –σύμφωνα με τις πληροφορίες– σε ανώτατο βαθμό. Πιθανότατα θα προσκληθεί ο Κ. Παπούλιας.
oΤΟ… κυβερνητικό «εμπάργκο» σε δηλώσεις περί μη αυτοδυναμίας και κυβερνήσεων συνεργασίας έσπασε ο βουλευτής Πρέβεζας Γ. Τρυφωνίδης. Αν χρειαστεί μια συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «θα ήταν χρήσιμη». Κάτω από άλλες συνθήκες η άποψή του αυτή θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των συγγενών και φίλων του. Ωστόσο, η στενή πολιτική φιλία του με τον Γ. Σουφλιά τής προσδίδει άλλη διάσταση. Καιρό τώρα διακινούνται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων με μεταβατικό πρωθυπουργό τον κ. Σουφλιά.