Διαβούλευση για το τηλεοπτικό σήμα στη Θράκη

Αίσθηση έκανε το πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Π» για το ανύπαρκτο σήμα των καναλιών στη Θράκη. Το γεγονός ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη γεωγραφική ζώνη της Ελλάδας δεν φθάνει το σήμα των μεγάλων σταθμών με το επίγειο δίκτυο, παρά μόνο επί πληρωμή στο μπουκέτο της Nova, πρέπει να προβληματίσει. Προτείνουμε το ΕΣΡ και το ΙΟΜ να καλέσουν, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Επικρατείας, τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε διαβούλευση, για να καλυφθεί το κενό.

Η είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει αυτήν την προκλητική έλλειψη ισορροπίας, για την οποία ευθύνονται και οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, που δεν εκπληρώνουν τη συμβατική υποχρέωσή τους να στέλνουν σε όλη τη χώρα το σήμα τους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το πείραμα της διακοπής του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος να μην ξεκινήσει από το Λεκανοπέδιο, αλλά από κάποια περιοχή στη Θράκη, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Μ. Βρετανία, που δεν ξεκίνησαν από το Λονδίνο αλλά από μια μικρότερη πόλη που αντιμετώπιζε προβλήματα στη λήψη του τηλεοπτικού σήματος.

Μια άλλη λύση προτείνει, γράφοντας στην ιστοσελίδα satleo, ο Κώστας Πρέντας: «Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός δορυφορικών κατόπτρων στη Θράκη είναι στραμμένα προς τους δορυφόρους Turksat (42E), λαμβάνοντας τέλεια δεκάδες ελεύθερα ψηφιακά τουρκικά κανάλια. Πότε, άραγε, τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας και Μεταφορών – Επικοινωνιών θα προχωρήσουν στη δημιουργία δορυφορικής πλατφόρμας στον Hellas Sat 2 με όλα τα κανάλια της ΕΡΤ και όσα ιδιωτικά θέλουν να έχουν άδεια ”πανελλαδικής εμβέλειας”; Ένα σύστημα κρυπτογράφησης λύνει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και η χορήγηση καρτών στους πολίτες επιτρέπει τη δωρεάν απευθείας (DTH) λήψη, όπως έχουν ήδη κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Αυστρία, Κροατία, Ελβετία, Μ. Βρετανία κ.λπ.). Ας καταλάβουμε, επιτέλους, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα…».


Σχολιάστε εδώ