«ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ALPHA»

Ο επιχειρηματίας εξετάζει μια σειρά από προτάσεις που έχουν υποβληθεί από δύο ξένους ομίλους, έναν γερμανικό και έναν αμερικανικό, και δύο από Έλληνες, τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία πρότεινε την εξ ολοκλήρου εξαγορά του καναλιού, και η άλλη, σύμφωνα με την πλευρά Ρέστη, από τον εφοπλιστή ως επικεφαλής ενός fund, το οποίο φέρεται να έχει και τις ευλογίες του ΔΟΛ.

Η πλευρά Κοντομηνά διαψεύδει την ύπαρξη μιας τέτοιας πρότασης και σημειώνει τρία πράγματα. Το προ μηνός ταξίδι του ίδιου του επιχειρηματία στη Γερμανία και τη θέση του πως αναζητάει μόνον στρατηγικό επενδυτή, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν. Και πως στόχος του Δ. Κοντομηνά είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Alpha. Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά σήμερα στο «Π» πως δεν τίθεται θέμα πώλησης του Alpha, παρά μόνο μια συζήτηση με την πλευρά Ρέστη για τον Nine γίνεται.

Τώρα η πλευρά Ρέστη διοχετεύει, χωρίς όμως να το δηλώνει επισήμως, πως υπάρχει πρόταση εξαγοράς όλου του ομίλου, αλλά και διάφορες άλλες παραλλαγές της. Δηλαδή απόκτηση της πλειοψηφίας στον Alpha, είσοδος με τη μορφή του στρατηγικού επενδυτή ή αγορά μόνο των υπολοίπων ΜΜΕ του ομίλου (Nine, Cosmos TV, Παλμός). Και μάλιστα έδινε και ως χρονικό ορόσημο για την απάντηση την περασμένη Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Σ’ αυτήν την πρόταση, συνολικού τιμήματος 220

εκατ. ευρώ, ενεργό ρόλο λέγεται ότι έχει και ο ΔΟΛ, διά του Σταύρου Ψυχάρη, σε μια προσπάθεια απάντησης στις κινήσεις του Πήγασου.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως όσο η Γ. Αγγελοπούλου εμμένει στην πρόταση για πλήρη εξαγορά του καναλιού, δεν υπάρχει διάθεση για περισσότερη συζήτηση από τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Τέλος, δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πληροφορίες για τους άλλους δύο ομίλους, τον γερμανικό και τον αμερικανικό, που δείχνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον Όμιλο Alpha.

Αύξηση κεφαλαίου 22 εκατ. ευρώ στον Nine

Οι εξελίξεις στον Nine συνεχίζονται. Η εταιρεία αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 22 εκατ. ευρώ, σε συνέλευση που έγινε στις 7 Μαρτίου. Το εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, όπως αποφάσισε η συνέλευση, οι μέτοχοι καλούνται εντός… 4+1 μηνών να συμμετάσχουν στην αύξηση, περίοδος που φαίνεται πως επαρκεί για την περίοδο των διαπραγματεύσεων Κοντομηνά – Ρέστη. Το ποσό αυτό είναι μεγάλη… πρόκληση για τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο οποίος, κατέχοντας το 25% της εταιρείας, καλείται να εισφέρει στην αύξηση το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ, αν δεν θέλει να μειωθεί το ποσοστό του στην εταιρεία, ενώ ο Δ. Κοντομηνάς πρέπει να πληρώσει 16,5 εκατ. ευρώ, ένα ποσό κοντά στα 13-15 εκατ. ευρώ που διαπραγματεύεται με τον Β. Ρέστη για την εκχώρηση του Nine. Σημειώνεται όμως πως κουμπάρος του Ν. Ευαγγελάτου είναι ο Μ. Σεριάτος, στενός συνεργάτης του Β. Ρέστη. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο Β. Ρέστης θα αποκτήσει όλο τον σταθμό ή θα παραμείνει με μειοψηφική συμμετοχή ο Δ. Κοντομηνάς, και βέβαια ποιος θα είναι ο ρόλος Ευαγγελάτου. Η εκδίκαση της αγωγής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει ο παρουσιαστής εναντίον του Alpha εκδικάζεται στις 2 Οκτωβρίου, ενώ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να καλυφθεί ως τις 11 Αυγούστου.

Όπως ορίζει η απόφαση της γενικής συνέλευσης, «η κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με μετρητά και η καταβολή πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της γενικής συνελεύσεως και μπορεί να παραταθεί κατά έναν μήνα, κατ’ ανώτατο όριο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας». «Οι μετοχές που δεν θα αναληφθούν», αναφέρεται στην απόφαση, αν κάποιος δεν εισφέρει το ανάλογο ποσό στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 22 εκατ. ευρώ, «θα διατεθούν ελεύθερα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», όπως ορίζεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Σχέδια για επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ στα media

Η ουσία είναι πως ο Β. Ρέστης θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο στα εκδοτικά πράγματα το επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση είναι πως θέλει να καταγραφεί ως επιχειρηματίας ΜΜΕ, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο. Στόχος του είναι να διαθέσει ως και το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα φτάσουν τα 450 εκατ. δολάρια, καθώς τα έσοδα του εφοπλιστή είναι σε δολάρια. Το ποσό αυτό είναι μυθικό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς γιʼ αυτό και ήδη διάφοροι βλέπουν τον Β. Ρέστη ως σωτήρα τους.

Ρέστης: Με 5% στο Mega

Στο Mega η μάχη είναι πιο σύνθετη. Εκεί ο Β. Ρέστης αύξησε τη συμμετοχή του στο 5% και αυτό λίαν συντόμως μπορεί και να ανακοινωθεί. Έχοντας ωστόσο μερίδιο άνω του 10% στον ΔΟΛ, η συμμετοχή του στο Mega είναι κατ’ ουσίαν μεγαλύτερη, έστω και λίγο, αφού ο ΔΟΛ ελέγχει το 22,11% του καναλιού.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη έχει μερίδιο μέσω off-shore εταιρειών που φτάνει το 33%, ενώ η οικογένεια Κοπελούζου έχει συνολικό μερίδιο 12% και δυνητικά μπορεί να συμμαχήσει με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Το 8% το ελέγχει ο Δ. Κοπελούζος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το 4% ο γιος του Χρήστος. Ο Πήγασος έχει το 24,07%, αλλά, όπως λένε από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, το γεγονός πως ο Άκτωρας της οικογένειας Μπόμπολα ανέλαβε την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, στον Βοτανικό, δεν σημαίνει και κάποια συμμαχία. Ο Άκτωρας επελέγη γιατί η οικογένεια Βαρδινογιάννη εκτιμά πως μπορεί να κατασκευάσει το γήπεδο πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες εταιρείες. Ο Πήγασος στο Mega έχει το 24,07%, σύμφωνα όμως με τα περυσινά στοιχεία του καναλιού.

Και ο Σωκράτης συζητάει με τη Γιάννα; «Μπροστά στον κίνδυνο να αλλάξουν οι ισορροπίες στο Mega και να υπερισχύσει το μέτωπο Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα – Κοπελούζου, ο κ. Ψυχάρης μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σωκράτη Κόκκαλη με την Γιάννα Αγγελοπούλου», γράφει το anti.gr.

Ρέστης: Με 11,5% στον ΔΟΛ και πάει για 15%

Η νέα «ιερά συμμαχία» είναι μεταξύ Χ. Λαμπράκη και Β. Ρέστη. Ως αντίβαρο στις επεκτατικές διαθέσεις της Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία επιμένει για αγορά μεριδίου 25-30% στον ΔΟΛ, βρέθηκε η χρυσή τομή της συνεργασίας με τον εφοπλιστή. Για τον ΔΟΛ είναι μάννα εξ ουρανού η διάθεση του Β. Ρέστη να μπει στα media, επιλέγοντας τον ΔΟΛ ως βασικό πόλο επένδυσης, χωρίς προς το παρόν να διεκδικεί μερίδιο στη διοίκηση, παρά μόνο θετική προβολή των δραστηριοτήτων του σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Οι πληροφορίες θέλουν τον Β. Ρέστη, πέρα από το 10,04% που ανακοινώθηκε πως πήρε από τη Benbay, να έχει ήδη φτάσει το 11,5% και πλέον στόχος του είναι το 15%. Ο Β. Ρέστης θεωρεί πως η μετοχή του ΔΟΛ είναι φθηνή, αλλά πλέον δεν είναι αυτό το μοναδικό του κίνητρο για την είσοδό του στον ΔΟΛ. Πολλά πράγματα θα φανούν από το αν ο ΔΟΛ θα προχωρήσει στη συμμαχία με την «El Pais», ενώ όλοι πλέον περιμένουν με ενδιαφέρον την ετήσια γενική συνέλευση του ΔΟΛ, στις 22 Μαΐου 2008.

Ενόχληση Βαρδινογιάννη

Σοβαρή η ενόχληση από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη για το φλερτ του Β. Ρέστη με τον Δ. Κοντομηνά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη υπήρξε συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Βίκτωρα Ρέστη. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε πως ο Όμιλος Βαρδινογιάννη δεν έχει πρόβλημα με τις συμμαχίες που συνάπτει ο εφοπλιστής, όμως οι ισορροπίες είναι δεδομένες στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, του Β. Ρέστη, φέρεται να ειπώθηκε η φράση «μα είναι σαν να αγοράζω ένα καράβι»… Πριν από τη συνάντηση στον Όμιλο Βαρδινογιάννη αναρωτιόνταν: «Εμείς θα του παρέχουμε τεχνογνωσία για να βγει το MTV στον αέρα και εκείνος θα συνεργάζεται με τον Nine;». Κι αυτός ήταν ο λόγος που η συνάντηση επισπεύσθηκε και έγινε λίγο πριν αναχωρήσει εκ νέου για το εξωτερικό ο εφοπλιστής. Δεν αποκλείεται λοιπόν η συμμαχία Star και Ρέστη για το MTV να αναθεωρηθεί.


Σχολιάστε εδώ