Βέτο στην αλαζονεία

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ που επιθυμούσαν διακαώς την ένταξη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε με σθένος τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα προβαίνει σε εκδηλώσεις αλυτρωτισμού. Το τελικό κείμενο της Συνόδου ικανοποιεί απόλυτα την ελληνική πλευρά και προκάλεσε τη βαθιά απογοήτευση στα Σκόπια. Για την πρόσκλησή τους προϋπόθεση αποτελεί η επίλυση του προβλήματος, ενώ δεν τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Από το Βουκουρέστι ο Κ. Καραμανλής απηύθυνε πρόσκληση προς τα Σκόπια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό της Ελλάδας για την ανάγκη ομοψυχίας και συναίνεσης στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων.

Στα θετικά της Συνόδου η στήριξη που είχαν οι ελληνικές θέσεις από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά., έτσι που ενισχύθηκαν σημαντικά οι προσπάθειες του έλληνα πρωθυπουργού.

Επιφυλάξεις

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις εξελίξεις είχαν μια ποικιλία: Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τον θρίαμβο της κυβέρνησης, ότι ουσιαστικά υιοθέτησε τη θέση του ΚΚΕ για γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι δεν τόλμησε ποτέ να προφέρει τη λέξη βέτο. Ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ότι το κόμμα του θα πανηγυρίσει, όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα και ζήτησε οι συνομιλίες με τα Σκόπια να γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα και ζήτησε από την κυβέρνηση η όποια λύση για τα Σκόπια να περάσει από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Μεγάλος ηττημένος της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Τζορτζ Μπους, αφού πέραν των Σκοπίων δεν κατάφερε να επιβάλει την ένταξη στη Συμμαχία τόσο της Ουκρανίας όσο και της Γεωργίας, μετά τη σθεναρή άρνηση ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που δεν θέλησαν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, η οποία είχε εκφράσει εξαρχής τις διαφωνίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

* ΠΟΡΕΙΑ προς τον λαό ξεκινάει το ΠΑΣΟΚ, καθώς πρόθεση του Γ. Παπανδρέου είναι να επισκεφθεί περιοχές της Επικράτειας και να επαναλάβει το πείραμα της Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέλαβε ο βουλευτής Γ. Παπακωνσταντίνου, παίρνοντας τη θέση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος εξελέγη γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.

* ΑΠΟ τα Ιωάννινα ξεκίνησε την «πορεία προς τον λαό» το ΚΚΕ, καλώντας τον ελληνικό λαό να δώσει τη μάχη για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Με κεντρικό σύνθημα

«Η Βουλή δεν είναι το κέντρο των εξελίξεων – Η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται στην κοινωνία». Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι σε πορεία φθοράς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του πολιτικού συστήματος και δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση. Μετά τα Ιωάννινα επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τις προσεχείς εβδομάδες θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

* ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαχειριστούν τα υψηλά ποσοστά που καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις και ήδη καταγράφονται οι πρώτες τριβές μεταξύ των τάσεων που συγκροτούν το κόμμα. Ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε ότι τελείωσε η περίοδος του μέλιτος και ότι στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί επιθέσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και από τα άλλα κόμματα. Παράλληλα κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό, τον ΟΤΕ κ.ά.

Θα συνεχίσουν

Η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό είχε την τύχη που αναμενόταν. Στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή συγκέντρωσε μόνο 146 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 180 για να εγκριθεί. Στη διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου στην κριτική του προς την κυβέρνηση, ενώ σημειώθηκε ένας ακόμη καβγάς μεταξύ του Αλ. Αλαβάνου και Β. Βενιζέλου. Από την πλευρά τους, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ολοκλήρωσαν τη συλλογή υπογραφών (πάνω από 400.000) και τις παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα. Παράλληλα, διεμήνυσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να αποτρέψουν την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

* ΜΕΤΑ από σχεδόν 50 χρόνια άνοιξε στη Λευκωσία το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Το γεγονός έσπευσαν να το χαιρετίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο τα προβλήματα που παρατηρούνται δείχνουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος και πολλές προσπάθειες, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης και επικοινωνίας.

* ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια μετά την πτώση του Σινούκ που στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, η δικαιοσύνη ανοίγει εκ νέου τον φάκελο. Διατάχθηκε έρευνα μετά την εκτίμηση ιατροδικαστή ότι ο θάνατος των επιβατών προήλθε μετά από έκρηξη, ενώ συνήγορος συγγενών θυμάτων ζήτησε την ανέλκυση από τη θάλασσα τμήματος του μοιραίου αεροσκάφους.


Σχολιάστε εδώ