Απεργία κατά ΓΣΕΕ και κυβέρνησης

Και ενώ το ΠΑΜΕ προετοιμάζει δυναμικές εμφανίσεις, «καζάνι που βράζει» μοιάζει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που δέχεται οξύτατες επιθέσεις για «εργατοπατερισμό» και «συναίνεση» με τις κυβερνητικές αποφάσεις και στα αντεργατικά-αντιασφαλιστικά μέτρα και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων να χαρακτηρίζονται «ξεπουλημένοι και υποταγμένοι». Ήδη:
• Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) χαρακτήρισε την απεργιακή πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συνθηματολογία που τη συνοδεύει «βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», ο γενικός γραμματέας Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) μιλά για «αποδυνάμωση του κύρους και της ισχύος του συνδικαλιστικού κινήματος», ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλ. Καλύβης (Αυτ. Παρέμβαση) υποστηρίζει πως «τέτοιες κινήσεις ανοίγουν τον δρόμο για όλα τα δεινά…».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος υποστηρίζει πως η πολιτικο-συνδικαλιστική πρωτοβουλία για την κήρυξη της απεργίας «ανησύχησε την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, αλλά ανησύχησε και τη ΓΣΕΕ». Ο συνδικαλιστής επιτίθεται και κατά «των δυνάμεων του κεφαλαίου, που είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», αλλά και κατά του ΣΥΝ, που υιοθετεί τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αιχμή της απεργίας της 16ης Απριλίου είναι ο νόμος για το Ασφαλιστικό, αλλά και η νέα 2ετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ στοχεύει «να ενεργοποιήσει την αποπροσανατολισμένη εργατική τάξη», αλλά και να ασκηθεί πίεση για ανατροπή και υπονόμευση του ασφαλιστικού νόμου αλλά και για διεκδίκηση υψηλότερων ποσοστών αύξησης στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Πάντως:
Η σταθερή και συνεχής διαφοροποίηση του ΠΑΜΕ από κεντρικές επιλογές της ΓΣΕΕ πυροδοτεί αντιδράσεις πολλών «σκληρών» στελεχών, κυρίως από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που θέτουν ξανά ζήτημα ξεκαθαρίσματος της σχέσης ΠΑΜΕ με τη Συνομοσπονδία. Τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν πως ως παράταξη το ΠΑΜΕ έχει κάθε δικαίωμα ιδεολογικής διαφοροποίησης, όμως η λειτουργία της παράταξης, μονίμως εκτός ΓΣΕΕ (ξεχωριστές συγκεντρώσεις, πορείες και τώρα απεργίες), ίσως πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση των σχέσεων του με τη Συνομοσπονδία. Σημειώνεται πως σε μετωπικές αντιπαραθέσεις σε συνεδριάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ συνδικαλιστικά στελέχη επανειλημμένως έχουν απευθυνθεί προς τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, λέγοντας πως «δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τους μηχανισμούς της Συνομοσπονδίας και στη συνέχεια να εκτοξεύετε λάσπη κατά της ηγεσίας».
Είναι προφανές πως σε μια χρονιά όπου στο σύνολό του το συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται αλλεπάλληλα κτυπήματα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η εσωσυνδικαλιστική όξυνση και κρίση μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων. Αξίζει να σημειωθεί πως πολύ πρόσφατα στη Γαλλία, όπου εξελίσσονται ανάλογα με τα δικά μας νεοφιλελεύθερα σενάρια, οι 4 Συνομοσπονδίες που λειτουργούν εκεί, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, αποφάσισαν να αποκρούσουν τα κυβερνητικά μέτρα, με κοινό αγωνιστικό πρόγραμμα (απεργίες, συλλαλητήρια, πορείες και άλλες κινητοποιήσεις).
Απεργούν στις 16 Απριλίου
Απεργιακό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην Ομόνοια θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου. Συμμετοχή στην απεργία πήραν μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων τα ΕΚ.: Λάρισας, Λευκάδας, Κω, Ρόδου, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Σάμου, Λέσβου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Οι Ομοσπονδίες που κήρυξαν απεργία είναι των Οικοδόμων, Γάλακτος, Τροφίμων – Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Λογιστών, Φαρμάκου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος, Θεάματος – Ακροάματος κ.λπ.
Στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα παρευρεθεί η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βουλευτών και στελεχών του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ