ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Το κόστος των ζωοτροφών, που έχει διπλασιαστεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2008, έδωσε ένα γερό χτύπημα στη λαβωμένη ελληνική πτηνοτροφία, ενώ την ταφόπλακα βάζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσουν τα μέτρα ελαφρύνσεων στη φορολόγηση στην παραγωγή πουλερικών, τα οποία είχαν επιβληθεί κατά την περίοδο της γρίπης των πτηνών ως ενίσχυση στους έλληνες πτηνοτρόφους. Η αύξηση φορολόγησης που προτείνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών για τον κλάδο των πουλερικών είναι της τάξεως του 55-96%. Αυτό σημαίνει ότι οι έλληνες πτηνοτρόφοι ή θα βάλουν λουκέτο ή θα αναγκαστούν, παρά το ρίσκο του ανταγωνισμού, να περάσουν στην κατανάλωση αυτές τις αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός μπορεί να δημιουργήσει ανατιμήσεις στα νωπά πουλερικά, καθώς η νέα υψηλή φορολόγηση, αλλά και οι επιβαρύνσεις του κόστους παραγωγής λόγω ζωοτροφών, αφορά ολόκληρο τον κλάδο και όχι επιμέρους επιχειρήσεις.
Κραδασμοί και
στα οπωροκηπευτικά
Την ίδια ώρα αναμένονται ανατιμήσεις στα μεταφορικά μέχρι 13%, λόγω πετρελαίου αλλά και της αύξησης των τιμών στα διόδια. Οι ανατιμήσεις αυτές θα πιέσουν αφόρητα τις τιμές χονδρικής των φρούτων και κηπευτικών τα οποία μεταφέρονται ως επί το πλείστον από την περιφέρεια στο κέντρο και δεν αποκλείεται να περάσουν στις τιμές καταναλωτή. Οι χονδρέμποροι φρούτων και λαχανικών της αγοράς του Ρέντη διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα θα απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς των τιμών χωρίς να επιβαρύνουν τον έλληνα καταναλωτή, όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να μη συμβεί από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ακόμη και από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Το Πάσχα άλλωστε είναι σίγουρο ότι οι παραγωγοί της Κρήτης θα ανεβάσουν σημαντικά την τιμή της ντομάτας, (αυτό είναι κάτι σαν… πασχαλιάτικο έθιμο), η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα υπόλοιπα κηπευτικά.
ΚΤΕΛ
και τουρισμός
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών προβλέπει μάλιστα μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και υπηρεσίες, ανατιμήσεις οι οποίες εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 150%.
«Οι αυξήσεις στα διόδια που επέβαλε η κοινοπραξία των εταιρειών αυτών θα πλήξει άλλη μια φορά τους έλληνες καταναλωτές», σημειώνει το ΙΝΚΑ.
Για να συνεχίσει σε σχετική ανακοίνωσή του: «Δυστυχώς τα ανταποδοτικά τέλη για παρεχόμενες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά για τα οποία ως έλληνες πολίτες πληρώνουμε με φόρο αίματος στις απαράδεκτες ασφάλτους των υποτιθέμενων εθνικών οδών της Ελλάδος.
Αυτή η πρακτική θα συμπαρασύρει και αυξήσεις στις κατηγορίες υπηρεσιών, όπως μεταφορές – ΚΤΕΛ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – αγαθά.
Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτές τις αυξήσεις και να κάνει πιο ασφαλείς τους δρόμους της χώρας.»
Και η απορία που μένει είναι: Από πού και ποιον θα ζητήσει αποζημίωση ο καταναλωτής για τους δρόμους καρμανιόλα, όπως Κορίνθου – Πατρών, Τεμπών – πέταλου Μαλιακού, στους οποίους, προσθέτουμε εμείς, έχουμε σπάσει ουκ ολίγες φορές τα αυτοκίνητά μας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουμε θρηνήσει και θύματα;


Σχολιάστε εδώ