XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά την πρώτη αλλά «μεσοβδόμαδη» συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές μετά τις πολλές αργίες εμφανίστηκαν ορεξάτοι και προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.809,13 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο 1,29%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 497,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 113,7 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτοί των Τροφίμων-ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλειών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνοι των Πρώτων υλών, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Μέσων Ενημέρωσης και Προσωπικών-οικιακών προϊόντων. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.927,30 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 3,10%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 482,98 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 33,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 3,11%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 2,52% και ο FTSE ASE 80 έκλεισε με κέρδη 1,17%.

> Με αφορμή τα «κροκοδείλια δάκρυα» ορισμένων κομματικών στελεχών της ευρύτερης περιοχής, που έχουν να κάνουν με την πώληση της Βιομηχανίας Γάλακτος Ροδόπη ΑΕ, μετοχικού ενδιαφέροντος της ATEbank, στην εταιρεία ΑΕ ΤΥΡΑΣ, θα πρέπει να θυμίσουμε κυρίως στους εργαζομένους ότι οι εξελίξεις ήταν δρομολογημένες εδώ και πολλά χρόνια. Από τον Δεκέμβριο του 2001, επί υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη, φάνηκαν οι προθέσεις για τη σταδιακή εγκατάλειψη των επιχειρήσεων που ανήκουν στον ευρύτερο αγροτικό τομέα, ενώ τον Ιανουάριο του 2003, επί διοικήσεως κ. Λάμπρου, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Υποδιεύθυνσης Θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου, αποφάσισε ομόφωνα την απεμπλοκή της τράπεζας από όλες τις αγροτοβιομηχανίες, όπως είναι τα εργοστάσια τοματοπολτού ΣΕΒΑΘ, γάλακτος Ροδόπης, κ.λπ.

> Καιρός ήταν! Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά καλά το μελάνι μας και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της εγχώριας κεφαλαιαγοράς ανέλαβαν πρωτοβουλίες, προχωρώντας στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.

> Όλα γίνονται για τη «σφυγμομέτρηση» των αντιδράσεων! Από τη μια διοχετεύουν πληροφορίες για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε δύο δόσεις, ενώ από την άλλη βάζουν τα γιουσουφάκια να γράφουν ότι θα είναι χαμηλότερες στις «ακριβές» περιοχές και υψηλότερες στις «φθηνές».

> Αγνώμων ή εκ των υστέρων ειλικρινής; Μα καλά, κ. Κορωνιά, είναι δυνατόν ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, που μέχρι πρότινος υπηρετούσατε πιστά, να μην αποτελεί πλέον έναν από τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα;

> Τίποτε δεν είναι τυχαίο! Μήπως η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης για την Ημέρα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης 2008, που δεν ήταν άλλος από το μέγαρο της Εθνικής, έχει να κάνει με τις προσπάθειες της τράπεζας για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με τους εφοπλιστές;

> Για να δούμε αν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επέκταση σε άλλους τομείς εργασιών, οδηγήσει μεταξύ άλλων σε εξαγορές ασφαλιστικών επιχειρήσεων και απολύσεις προσωπικού; Περί του πολυδιαφημισμένου bancassurance ο λόγος.

> Μπορεί η μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής να είχε αρνητική επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα, η πώληση όμως της συμμετοχής της στην Tellas «έσωσε την παρτίδα» εκτοξεύοντας τα κέρδη της ΔΕΗ στα 222,3 εκατομμύρια ευρώ.

> Θα περιμέναμε περισσότερο φιλότιμο από τους αρμοδίους, λιγότερη ανανδρία από τους ειδικούς και μεγαλύτερη σοβαρότητα από τους εντολοδόχους τους. Οι ίδιοι που χειροκροτούσαν την αύξηση της συμμετοχής των ξένων στο ΧΑ κάνοντας διθυραμβικές αναφορές για την κυρίαρχη θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου στα Βαλκάνια, έρχονται σήμερα να ρίξουν αλλού τις ευθύνες της άναρχης πτώσης στις τιμές των μετοχών, μιλώντας για έλλειψη βάθους στην αγορά και αποστασιοποίηση των εγχώριων επενδυτών.

> Πόσο θεμιτό μπορεί να είναι, για τους απανταχού εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτικούς οίκους αξιολόγησης, από τη μια να πληρώνονται από τους εκδότες ομολόγων, βλέπε τράπεζες, εταιρείες, κράτη κ.λπ. και από την άλλη να τους αξιολογούν με «καλές» βαθμολογίες;

> Πολύς λόγος για το τίποτε! Μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία αποφάσισε το ΔΣ της ΕΥΑΘ να ανακοινώσει τις οικονομικές καταστάσεις εταιρικής χρήσης 2007 και τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία της ίδιας περιόδου.

> Marfin, Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και Κούμπας Συμμετοχών είναι μεταξύ άλλων κάποιες από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο εγχείρημα της ίδρυσης του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών βόρειας Ελλάδας.

> Τις ίδιες απορίες είχαμε και εμείς! Με αφορμή την προθεσμία που έλαβε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για να καταθέσει στην Εισαγγελία τέθηκαν από τον πρόεδρό της κάποια εύλογα ερωτήματα. Πού ήταν ο κύριος Σανιδάς όταν έκλεβαν και βίαζαν ασύστολα τη δημόσια επιχείρηση; Πού κρυβόταν ο κύριος Εισαγγελέας όταν οι αυξήσεις στα τιμολόγια οδηγούσαν σε πάρτι των κρατικοδίαιτων επενδυτών; Έλα ντε.

> Πόσα υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμοί, εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη μοιρασιά των κονδυλίων του ΚΠΣ για την περιφέρεια; Η απάντηση καταδεικνύει και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους!

> Στην έκδοση ομολογιακών δανείων στρέφονται αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις προκειμένου να παρατείνουν τον ορίζοντα αποπληρωμής τού υφιστάμενου δανεισμού τους ή να μετατρέψουν τις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες, εξοικονομώντας κόστη. Πρόσφατο παράδειγμα η Sprider που συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έξι εκατ. ευρώ.

> Από τη στιγμή που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων, μήπως πρέπει πλέον να πουλήσει τα μετοχικά ποσοστά που εξακολουθεί να κατέχει σε ντόπιες επιχειρήσεις του ίδιου χώρου; Περί της RREEF Alternative Investment ο λόγος.

> Μπορεί να συμφωνούμε με τη διαδικασία της επανεπένδυσης μερισμάτων, που προσπαθούν να καθιερώσουν κυρίως οι τράπεζες με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, διαφωνούμε όμως πλήρως με την επιλογή της λήψης μετοχών σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές, καθώς οι άμεσες μαζικές πωλήσεις αυτών πιέζουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών.

> Επιλέχθηκε η πλέον «ανέξοδη» λύση! Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου για τον συμψηφισμό ζημιών προηγουμένων χρήσεων ύψους 4.420.000 ευρώ, αποφάσισε ομόφωνα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ακρίτας.

> Τι και αν τα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις είναι υπέρ το δέον ικανοποιητικά, τι και αν τα επιχειρηματικά deals που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε πολλούς εισηγμένους ομίλους είναι εντυπωσιακά, το κλίμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά παραμένει αρνητικό.

> Είναι γεγονός ότι πολλές από τις εγχώριες τράπεζες, για να αποφύγουν τις υψηλές προβλέψεις και τη μεγαλύτερη στάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας, προχωρούν σε άνευ λόγου και αιτίας αναχρηματοδοτήσεις των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής;

> Συνειδητή απαξίωση με στόχο την εγγραφή επιπλέον ζημιών και απώτερο σκοπό το ξεπούλημα; Είναι γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα πτήσεων, εν όψει πασχαλινής και καλοκαιρινής περιόδου, δεν συμβαδίζει με τον απαιτούμενο αριθμό αεροπλάνων για την ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων των Ολυμπιακών Αερογραμμών; Πάντως για «λύση» στο θέμα του εθνικού αερομεταφορέα, εντός του τρέχοντος έτους, έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης.

> Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα! Οι συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα φαίνεται να λειτουργούν προς όφελος του δεύτερου, καθώς οι κοινοπραξίες των ομίλων που ανέλαβαν την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων παίρνουν πλέον στα χέρια τους όλες τις αρμοδιότητες.

> Είναι δυνατόν να μην απαντά κανείς στις καυστικές δηλώσεις τού προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων που έχουν να κάνουν με την άρνηση των κυβερνητικών να βοηθήσουν τόσο στην ανανέωση του μεσογειακού τους στόλου όσο και στην εισαγωγή των εταιρειών του κλάδου στο ΧΑ;

> Με αφορμή τις ανακοινώσεις των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών, σχετικά με τις γνωστοποιήσεις ξένων επενδυτικών οίκων για αγοραπωλησίες μετοχών πέριξ του 5% των μετοχικών τους κεφαλαίων, ρωτάμε ποιοι είναι όλοι αυτοί οι «ανώνυμοι» επενδυτές και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν εμπλέκονται σε πράξεις παραπλάνησης (εικονική εμπορευσιμότητα, τεχνητή άνοδο των τιμών) του επενδυτικού κοινού;

> Ένα από τα ίδια! Διάθεση μειοψηφικού πακέτου στην αρχή, έτσι ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου, και διαδοχικές μετοχοποιήσεις στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκάστοτε μαύρες τρύπες των κρατικών ταμείων; Περί των ΕΛΤΑ ο λόγος.

> Αυτές δεν ήταν εκ παραδρομής παραλείψεις, ήταν ολοσέλιδες διορθώσεις που είχαν να κάνουν τόσο με τα Στοιχεία -Πληροφορίες όσο και με τις ετήσιες καταστάσεις! Μα καλά, όλοι αυτοί που ενεπλάκησαν στην διαδικασία της συλλογής, συγγραφής και υπογραφής των οικονομικών καταστάσεων, δεν πήραν «χαμπάρι» τι συνέβη; Περί της ΑΤΕ Ασφαλιστικής η αναφορά μας.

> Τι και αν το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό στις δύο από τις πέντε συνεδριάσεις του, αρκετές ήταν οι εισηγμένες επιχειρήσεις που αποφάσισαν να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα.

> Πού είναι κρυμμένες οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Μήπως ένας από τους λόγους που έτρεξε η μετοχή της ΑΕΓΕΚ ήταν η ανάγκη κάλυψης των ανοιχτών δανείων, που δόθηκαν με εγγύηση μετοχών από πλευράς πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες έχουν πλέον και τη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας;

> Ανεξαρτητοποιήθηκε ή απλώς παίζει παιχνίδι; Σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο περίοδο, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας εταιρεία National Sec- P&K, προχώρησε σε εντυπωσιακή μείωση της τιμής στόχου για τον ΟΤΕ, στα 20,5 ευρώ από τα 26,3 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση equalweight.

> Μπορεί οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου Vivartia να αυξήθηκαν κατά 17,8%, στα 1,1 δισ. ευρώ, τα προ φόρων όμως κέρδη μειώθηκαν σε σχέση με τα pro forma του 2006, ανερχόμενα τελικά στα 51,8 εκατ. ευρώ.

> Αλά ΓΕΝΟΠ και οι κατά παντός υπευθύνου μηνύσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ! Αυτό πάντως δεν είναι κράτος, αυτή δεν μπορεί να λέγεται κυβέρνηση. Πού ακούστηκε να στρέφουν τη μια κοινωνική – παραγωγική ομάδα κατά της άλλης;

> Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες! Λόγω απεργίας του παρόχου δεν κατέστη εφικτή η άμεση ανάρτηση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2007 στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Περί της BLUE STAR ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ ο λόγος.

> Μια ακόμη προχειρότητα απo πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης. Η υπέρβαση των στόχων του προγράμματος σε συνολική ισχύ είναι ένας από τους λόγους που ανεστάλη η υποβολή αιτήσεων για τη λήψη αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

> Τι επιδιώκει μ’ αυτόν τον τρόπο ο «ποιητής»; Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα στην ημερήσια διάταξη της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής είναι και αυτό της αύξησης κεφαλαίου μέσω εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών, που αποτελούν ένα είδος δανεισμού ο οποίος έρχεται να ενισχύσει αποκλειστικά και μόνο τα ίδια κεφάλαια και τους δείκτες φερεγγυότητας.

> Αποτελεί δείγμα γραφής! Προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές αναμένεται να είναι ακόμα και οι καλύψεις των υπηρεσιών της ΕΧΑΕ που αφορούν γνωστοποιήσεις συναλλαγών από πλευράς των μελών της χρηματαγοράς προς την αρμόδια εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

> Για να δούμε αν οι επικείμενες αναθεωρήσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που έχουν να κάνουν με τις κατώτατες υποχρεωτικές καλύψεις των ασφαλίστρων, λειτουργήσουν προς όφελος των εταιρειών του κλάδου και σε βάρος των ασφαλισμένων;

> Το μείζον ζήτημα της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που έθεσε έστω και καθυστερημένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν προκύπτει μόνο από τις αλλαγές στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον καταστατικό της, αλλά από την παραμονή της στο ταμπλό της Σοφοκλέους, την ανυπαρξία προληπτικών ελέγχων, τις διαχρονικές σχέσεις εξάρτησης των διοικούντων της με τα εκάστοτε οικονομικά επιτελεία και τους φίλα προσκείμενους τραπεζίτες.

> Με αφορμή την έγκριση της γενικής συνέλευσης της Pasal Development για πώληση παγίων στοιχείων σε θυγατρικές της εταιρείες, ρωτάμε κάτω από ποιες διαδικασίες και με ποιους ανεξάρτητους εκτιμητές αναμένεται να γίνουν οι αποτιμήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων;

> Στη βράση κολλάει το σίδερο! Με αφορμή το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά από την κυβέρνηση την αντικατάσταση του τέλους υπέρ ΟΤΑ, που βαρύνει μόνο τους ίδιους, με έναν ενιαίο φόρο επιτηδεύματος επί των κερδών που θα καλύπτει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

> Από τη στιγμή που η μητρική δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της εταιρείας, η ισχυροποίηση των μετοχικών της ποσοστών σ’ αυτήν δεν μας λέει απολύτως τίποτε. Περί των Alpha Bank και Alpha Αστικά Ακίνητα ο λόγος.

> Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ ξύπνησε από τον εσωκομματικό του λήθαργο, αποφάσισε να πάρει θέση στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, στις προσχηματικές μεταρρυθμίσεις που βλάπτουν σοβαρά τα εργασιακά κεκτημένα, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και κατηγορώντας πλέον ευθέως το βαθύ κράτος της Δεξιάς για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΕΝΟΣΕ, λιμάνια, Ολυμπιακή και αεροδρόμια.

> Ο υπουργός της «γαλάζιας» προπαγάνδας, ο ακριβοθώρητος καθηγητής κ. Αλογοσκούφης, σήκωσε τα χέρια ψηλά, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

> Και πού είστε ακόμη! Μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2007. Το θέμα πάντως δεν είναι η ενίσχυση των μετόχων, αλλά η εκμετάλλευση των χρημάτων προς όφελος της εταιρείας. Περί ALTEC o λόγος.

> Υψηλό κόστος κρατικού δανεισμού, δυσκολίες στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων, πιθανή αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και ενδεχόμενος ανοδικός κύκλος της αγοράς καυσίμων, είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η εγχώρια οικονομία.

>Αυξήσεις κερδών, πωλήσεων και μερίσματος, χαρακτήρισαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2007, καθώς τα πρώτα εκτοξεύθηκαν κατά 19,4% σε 608,9 εκατ. ευρώ, οι δεύτερες κατά 9,3%, ανερχόμενες σε 5.065,8 εκατ. ευρώ, ενώ το τρίτο κατά 10,1% σε 1,74 ευρώ ανά μετοχή.

> Τρέχουν και δεν φτάνουν, μήπως έστω και την ύστατη στιγμή καταφέρουν να καλλωπίσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και μπορέσουν να βάλουν σε τάξη τα πολυδιαφησμένα business plan τους. Ο λόγος για τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τριμήνου.

> Με την αγοραστική του «επέλαση» συνεχίζει ακάθεκτος σε όλα τα «μέτωπα». Στο 19,41% ανήλθε το συνολικό ποσοστό του κ. Βίκτωρα Ρέστη επί του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Multirama.

> Οι αντικαταστάσεις υψηλόβαθμων στελεχών που κατέχουν καίριες θέσεις ευθύνης εισηγμένων επιχειρήσεων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων οικονομικού διευθυντή στον Όμιλο Υγεία.

> Με αφορμή τα θέματα των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με τις απαλλαγές των μελών των ΔΣ και των ορκωτών ελεγκτών, αναρωτιόμαστε κατά πόσο μια τέτοια συνήθης κατά τα άλλα πρακτική μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο αθωότητας και ενώπιον της Δικαιοσύνης;

> Ούτε τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχει ξοδέψει για τη διαφημιστική της καμπάνια ούτε τα παχυλά προγράμματα δωρεών και χορηγιών στα πλαίσια της εταιρικής της ευθύνης ούτε καν ο πακτωλός των αραβικών επενδυτικών κεφαλαίων για εξαγορές επιχειρήσεων ήταν ικανά να σταματήσουν την ομοβροντία των πυρών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των παλαιών τζακιών και των καναλαρχών. Περί της MIG ο λόγος. Και κάτι ακόμα με αφορμή την ανακοίνωση των ενοποιημένων μετά φόρων κερδών της, που για τη χρήση του 2007 διαμορφώθηκαν στα 330 εκατ. ευρώ, ποιος ήταν ο μεγαλομέτοχος που ζήτησε την αναβολή της Επαναληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευση των μετόχων της;

> Οι τράπεζες έπαιξαν άσχημο παιχνίδι τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς ο υπέρμετρος δανεισμός στα κάθε είδους επενδυτικά κεφάλαια για αγοραπωλησίες προϊόντων που έκρυβαν μεγάλο ρίσκο έχει γυρίσει μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες συμπληρωματικής χρηματοδότησης ή οι προοπτικές πτωχεύσεων να είναι πλέον ορατές.

> «… Η ΓΣ ενέκρινε με ποσοστό 96,13% του εκπροσωπουμένου μετοχικού κεφαλαίου τη σύναψη σύμβασης προμήθειας-αγοράς πρώτων υλών μεταξύ των εταιρειών DALL SA (100% θυγατρική της ALAPIS ABEE) και ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ και την παροχή εγγύησης από την ALAPIS ABEE υπέρ της DALL SA εξουσιοδοτώντας το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει τους ειδικότερους όρους…»! Κάτι τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να προβληματίζουν ακόμα περισσότερο τόσο τους μετόχους των εταιρειών όσο και τους αρμοδίους της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

> Αν δεν αποσυνδεθούν οι παχυλές αμοιβές και τα εξωπραγματικά bonus των απανταχού ειδικών της εγχώριας χρηματαγοράς από τις αντίστοιχες αποδόσεις των επενδύσεών τους, ειδικά αυτών που εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο, τότε θα είμαστε για πάντα έρμαια των αδηφάγων ορέξεών τους.

> «Αντίθετο» με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, καθώς θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τον επίσημο στόχο.

> Η αδυναμία του δολαρίου, σε συνδυασμό με την πτώση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ και την ανατίναξη ενός εκ των δύο βασικών αγωγών πετρελαίου στο νότιο Ιράκ, ώθησε τον μαύρο χρυσό πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι.


Σχολιάστε εδώ