Χωρίς ατζέντα στο Φανάρι!

Έτσι αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για το τρέχον Σαββατοκύριακο ταξίδι στο Φανάρι, που θα ήταν και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου εκτός Ελλάδας, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ελλαδικής Εκκλησίας. Γεγονός που, από την πλευρά σημαντικής μερίδας ιεραρχών, οι οποίοι δεν βλέπουν και με τόσο καλό μάτι τη δεδηλωμένη διάθεση του προκαθημένου να δώσει «γην και ύδωρ» στον Οικουμενικό Πατριάρχη, έγινε δεκτό με συγκρατημένο αναστεναγμό ανακούφισης.

Πρόκειται για όλους εκείνους τους μητροπολίτες οι οποίοι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου έθεταν μετ’ επιτάσεως εν όψει της επίσκεψης το θέμα της «γραμμής» και της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων μεταξύ των δύο ανδρών. Και τούτο διότι όλες οι πληροφορίες ήθελαν τον Αρχιεπίσκοπο να μεταβαίνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για μια δίωρη συζήτηση με τον Βαρθολομαίο χωρίς «ατζέντα» ή, αν προτιμάτε, με ανοιχτή «ατζέντα».

Στην επιμονή δε των ερωτώντων ιεραρχών για το περιεχόμενο των συνομιλιών και για μια γενική τουλάχιστον οριοθέτηση της θεματολογίας, η απάντηση του Μακαριώτατου ήταν ότι «για οτιδήποτε συζητηθεί θα σας ενημερώσω». Μια θέση που ήρθε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι γύρω από τα «διεθνή» ζητήματα της Εκκλησίας ασκείται ένα είδος μυστικής διπλωματίας, η οποία έχει ανατεθεί στην «τρόικα» των Αγίων Περιστερίου, Ζακύνθου και Ιωαννίνων.

Εν όψει δε και των όσων αναφέρονταν στο αναλυτικό ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου με τίτλο «Τα τρία ακριβά δώρα του κ. Ιερώνυμου στον κ. Βαρθολομαίο», είναι φανερό ότι οι γνωστοί κύκλοι των Φαναριωτών, με το έμφυτο ταλέντο των βυζαντινών μηχανορραφιών, άλλο δεν κάνουν από το να επιδίδονται σε σενάρια, σχέδια και συζητήσεις, έχοντας σχεδόν πάντα ξεκαθαρισμένες στοχεύσεις.

Όσα από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη δυσπιστία τα πρώτα βήματα του νέου Αρχιεπισκόπου είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στο «δόγμα Ιερώνυμου», ώστε να εκφράζουν τον φόβο ότι «παρέλαβε Εκκλησία, να μην παραδώσει Εξαρχία»!

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα είναι μάλλον βαρύ και μεταξύ εκείνων των μητροπολιτών που ψήφισαν τον Ιερώνυμο ελπίζοντας σε μια νέα δυναμική πορεία που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια ανησυχίας, γκρίνιας και απογοήτευσης, τα οποία επιτείνονται από μια διάχυτη αίσθηση ότι επίκειται η ολική επαναφορά ορισμένων παλιών «Ιερωνυμικών», δύο εξ αυτών υπερήλικες, και «οργανωσιακοί», κόντρα στο νέο και ανανεωτικό πνεύμα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρόκειται για τον κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη, που είχε εκλεγεί επί χούντας, επί Ιερωνύμου, στη θέση του Μητροπολίτη Αττικής και εν συνεχεία εξέπεσε του αξιώματος επί Σεραφείμ, λόγω απάδουσας προς τη θέση που κατείχε συμπεριφοράς και τέλεσης πράξεων που συνιστούσαν ευθεία παραβίαση της νομοθεσίας.

Εκτός του υπέργηρου κ. Νικόδημου, σχεδιάζεται και η εκλογή του «Χριστοδουλικού» Μητροπολίτη Αχελώου στη χηρεύουσα θέση Μητροπολίτη Λευκάδος.

Εν τω μεταξύ, και ενώ η μετεγχειρητική πορεία του Αρχιεπισκόπου εξελίσσεται ομαλά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το κάταγμα που υπέστη.


Σχολιάστε εδώ