Τρίτο κόμμα στους νέους η ΝΔ!

Ο προβληματισμός έγκειται κυρίως στο ενδεχόμενο -πιθανόν με τα σημερινά δεδομένα- στις επόμενες εθνικές εκλογές να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους αν διατηρηθεί το κλίμα αμφισβήτησης του δικομματισμού, η Νέα Δημοκρατία να είναι μεν πρώτο κόμμα, πλην όμως να μην πιάσει ούτε το νέο όριο αυτοδυναμίας που βάζει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου, που αύξησε το μπόνους που δίνει ο νόμος του Σκανδαλίδη στο πρώτο κόμμα. Έχουν ωστόσο τη βεβαιότητα ότι, ούτως ή άλλως, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και άρα θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εκτιμούν πάντως ότι αν στις πρώτες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία ο ελληνικός λαός, αφού θα έχει υποστεί το «σοκ» της ακυβερνησίας στις εκλογές που θα ακολουθήσουν σε έναν μήνα, θα δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο κι αν ακούγονται πρώιμες, ο Κ. Καραμανλής θα προσφύγει στις κάλπες με το δίλημμα «Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ή Ακυβερνησία», αφού το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελεί ακόμη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Παράλληλα, θα έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Τρίτο κόμμα

Αντικείμενο μελέτης στη Ρηγίλλης αποτελεί η μειωμένη απήχηση του κόμματος στους νέους και στις ηλικίες μέχρι τα 35 χρόνια. Με βάση όλες τις μετρήσεις η Νέα Δημοκρατία είναι τρίτο κόμμα, φαινόμενο που είχε διαπιστωθεί και καταγραφεί καθαρά στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Κομματικοί παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί η απήχηση στους νέους, αν και θεωρούν ότι θα είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Το άλλο κομμάτι της κοινωνίας που θα απασχολήσει κυβέρνηση και κόμμα τους επόμενους μήνες είναι οι γυναίκες που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από όλους από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Προς την κατεύθυνση αυτήν προετοιμάζονται μέτρα ανακούφισης και βελτίωσης των συνθηκών για τις γυναίκες. Μεταξύ αυτών και η υιοθέτηση της πρότασης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στις αγρότισσες στα 60. Κάτι ωστόσο που θα πρέπει να ισχύσει και για τους άνδρες αγρότες, για λόγους… ισότητας (!), διαφορετικά θα προσκρούσει στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετος με το συγκεκριμένο μέτρο είναι ο Γ. Αλογοσκούφης, καθότι το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και το ταμείο του ΟΓΑ δεν έχει ουσιαστικά έσοδα, αφού χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσοι το προτείνουν πάλι τονίζουν ότι η υλοποίησή του θα ενισχύσει τη θέση της ΝΔ στον αγροτικό πληθυσμό, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για την επικράτηση στις εκλογές του 2004, αλλά και σε εκείνες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η αίσθηση πάντως που επικρατεί στους βουλευτές της ΝΔ είναι ότι τελικά θα γίνει η μείωση στα 60 λίγο πριν από τις εκλογές…

Και νέα μέτρα

Στην κυβέρνηση μελετούν την εφαρμογή μέτρων τα οποία θα έχουν απήχηση ευρύτερα στη κοινωνία και θα «προσελκύσουν» ψήφους από άλλους χώρους. Ανάλογα δηλαδή με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο κρίνεται απολύτως προοδευτικό και συναντά τις θετικές κρίσεις από πολλές κοινωνικές τάξεις. Πάντως στη Ρηγίλλης επικρατεί ανησυχία για το συγκεκριμένο μέτρο, αφού καταγράφονται αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να διχάσει την κοινωνία, ενώ υπάρχει και κατηγορηματική διαφωνία της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές από την περιφέρεια, αλλά και από τη Β΄ Αθηνών, μεταφέρουν στη Ρηγίλλης ανησυχητικά μηνύματα από τους ψηφοφόρους, αλλά και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Αν δε ιερείς, ακόμη και Μητροπολίτες, ξεκινήσουν «αγώνα» κατά του μέτρου με κηρύγματα από άμβωνος θα υπάρξουν συνέπειες για την παράταξη στις επόμενες εκλογές.

Στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει η καθιέρωση μέτρων προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (φαρμακοποιών, ταξιτζήδων κ.ά.), κάτι άλλωστε που ζητά επιτακτικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εισροές από ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, παρά τις «οδηγίες» του Μαξίμου, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συζητούν ανοιχτά και δεν είναι αρνητικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Θεωρούν δε ότι, αν η κυβέρνηση ακολουθήσει σωστή τακτική τους προσεχείς μήνες, θα μπορέσει να προσεταιρισθεί ακόμη και να απορροφήσει στελέχη που κινούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τα οποία, βλέποντας ότι δεν έχουν μέλλον με το ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσουν τη Νέα Δημοκρατία, αν αυτή βέβαια κινηθεί στον κεντρώο χώρο και καλύψει το κενό που αφήνει ο Γ. Παπανδρέου μετακινούμενος διαρκώς προς τα αριστερά υπό το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ, που στις δημοσκοπήσεις καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά και φαίνεται να διεμβολίζει επικίνδυνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι στελέχη που κινούνται στην πτέρυγα του λεγόμενου «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» εκφράζονται με θετικά λόγια για τη στάση του Κ. Καραμανλή στην υπόθεση των Σκοπίων και την αντίσταση που επιδεικνύει στις πιέσεις που του ασκούνται από τις ΗΠΑ. Επισημαίνουν ότι μετά τον Α. Παπανδρέου είναι ο μόνος πρωθυπουργός που αντιστέκεται στις επιθυμίες της Ουάσινγκτον, έχοντας να τον συγκρίνουν με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Κ. Σημίτη με το «ευχαριστώ την Αμερική».


Σχολιάστε εδώ