Στο μανίκι του Καραμανλή ο άσος του ανασχηματισμού πριν από το καλοκαίρι
Με ξεκαθαρισμένο το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι στην Κεντροαριστερά αναζητούν νέες λύσεις μέσω νέων προσώπων, με δεδομένη τη φυλλοροή του Κινήματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θέλει να αποδείξει ότι παραμένει μια σταθερή δύναμη.
Κι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με ένα απλό «πυροτέχνημα» ανασχηματισμού, αλλά με ένα «πακέτο» αλλαγών που θα συμπεριλαμβάνει τον ανασχηματισμό και θα δίνει νέα δυναμική στην πορεία της διακυβέρνησης. Εκεί πριν από το καλοκαίρι κι ενώ θα έχει ξεπεραστεί η «εμπόλεμη» κατάσταση εξαιτίας του Ασφαλιστικού και των απεργιακών κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει.
Εν τω μεταξύ έχει σταθεροποιηθεί η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, η οποία θα είναι μεγαλύτερη από πέντε εκατοστιαίες μονάδες. Oι απώλειες, σε μια δεδομένη στιγμή, με ανοιχτά πολλά μέτωπα, είναι υπολογίσιμες, αλλά κανείς δεν έκανε σκέψεις για… συγκυβέρνηση και τα σχετικά σενάρια που ακούγονται τον τελευταίο καιρό μόνον θυμηδία προκαλούν στο Μαξίμου.
Στους σχεδιασμούς που συζητούνται και αποτελούν βάση προβληματισμού είναι και τα εξής:
• H προώθηση σε διάφορα πόστα συγκεκριμένων στελεχών που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ορισμένοι μίλησαν για «σχέδιο Σαρκοζί» χωρίς να υπολογίσουν βεβαίως ότι από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει βασισθεί κατά καιρούς στην ίδια λογική της «αποκλειστικής συνεργασίας», όπως την έχουν βαφτίσει πολλοί, με στελέχη της αντίπερα όχθης και μάλιστα με επιτυχία. Έτσι θα επιτευχθεί και η διεύρυνση προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συμπιεζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί εύκολα να αναπτύξει κεντρώες πολιτικές επιλογές. Με απλά λόγια, δίνεται η ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να δώσει το «τελικό κτύπημα» για την κατάληψη του κεντρώου χώρου. Άλλωστε η «επεκτατική πολιτική» της Νέας Δημοκρατίας προς την Αριστερά και η αξιοποίηση στελεχών της είναι η μοναδική λύση για να φθάσει η φιλελεύθερη παράταξη στην ανατροπή του συσχετισμού Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς υπέρ της πρώτης.
• H προώθηση νέων ανθρώπων ως έμμεση απάντηση στο φαινόμενο Τσίπρα. Η προώθηση αυτή θα αφορά κυρίως θέσεις υφυπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, διευθυντών και προέδρων οργανισμών. Ήδη γίνεται έλεγχος των σχετικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ώστε να είναι όλοι έτοιμοι για το… «νεανικό τσουνάμι» των αλλαγών που θα δώσουν το νέο στίγμα της κυβέρνησης.
• Η ολοκλήρωση των σχεδιασμών για πρόωρες εκλογές, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τη δρομολόγηση της πώλησης των λιμανιών και της Ολυμπιακής και τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην Παιδεία, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχουν άλλοι στόχοι που να περιμένουν την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών γνωστό: «Διεξάγονται με το παλαιό εκλογικό σύστημα και εάν δεν σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, γίνονται εκλογές αυτόματα με το νέο και εκλέγεται… η Νέα Δημοκρατία».
• H «ανακατανομή» προσώπων στον κυβερνητικό σχηματισμό και η προώθηση νέων «ευέλπιδων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Χρήστος Φώλιας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, στην ουσία δηλαδή σχεδόν όλοι οι υπουργοί, παραμένουν στη θέση τους. Αναρωτιέται επομένως κανείς πού θα κάνει αλλαγές ο πρωθυπουργός. Πρώτον, παραμένουν υπουργοί, μας λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουν στο ίδιο πόστο. Επίσης φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της εισόδου του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση, ενώ περισσότερα από δέκα στελέχη-νέοι βουλευτές αναλαμβάνουν θέση υφυπουργού, αφού τουλάχιστον έξι νυν υφυπουργοί βρίσκονται «πριν από την έξοδο». Εκεί όπου θα γίνουν ριζικές αλλαγές και θα δοθεί το στίγμα της ανανέωσης της… «νέας διακυβέρνησης» θα είναι στον τομέα των οργανισμών της περιφέρειας και των διαφόρων θέσεων προέδρων και διοικητών.
Στο σημείο αυτό, φυσικά, σημασία έχει και η… διάθεση του Κ. Καραμανλή. Αυτό που αποτελεί κανόνα και έχει σχεδόν… «θεσμοθετηθεί» είναι ταυτόχρονα και… ασθένεια. Πρόκειται για τις αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν και… δεν λαμβάνονται. Ο πρωθυπουργός σαφώς και δεν δέχεται υποδείξεις. Το ίδιο σαφές όμως είναι ότι απαιτούνται ορισμένες αλλαγές για να μη βρεθεί η Νέα Δημοκρατία και φυσικά η κυβέρνηση με «την πλάτη στο τοίχο». Καμιά φορά καταρρίπτονται οι κανόνες των ηγετών για να μπορέσει να σωθεί μια παράταξη. Είναι άλλωστε και η αλλαγή τακτικής ένα χαρακτηριστικό των ηγετών…