Στάθηκαν όλοι προσοχή μπροστά στον Μπουγιούκανιτ

«Η Κύπρος είναι τουρκική»!
Η επίσκεψη Μπουγιούκανιτ γίνεται μετά τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Με την άφιξή του στο παράνομο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου την περασμένη Τετάρτη, ομάδες εθνικιστών γκρίζων λύκων φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «η Κύπρος είναι τουρκική».
Μπράβο στον στρατό
Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ είχε συναντήσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον ψευδοπρωθυπουργό Φερντί Σογιέρ, που φιγουράρει ως ο διάδοχος του κ. Ταλάτ στα κατεχόμενα, καθώς και με τον ίδιο τον κ. Ταλάτ. Ο Σογιέρ και ο Ταλάτ έπλεξαν το εγκώμιο του τουρκικού στρατού και της παρουσίας του στην Κύπρο. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο τουρκικός στρατός ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, και βρίσκεται στην Κύπρο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Σογιέρ, ο οποίος ευχαρίστησε τον τουρκικό στρατό για τον ειρηνικό του ρόλο στην Κύπρο, καθώς και για την κοινωνική και πολιτιστική του προσφορά! Διερωτήθη ταυτοχρόνως γιατί οι Ελληνοκύπριοι διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Τούρκου στρατηγού, ο οποίος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και αυτόν τον σκοπό υπηρετεί στο νησί.
Ευρωβουλή
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε παράνομη και προκλητική την επίσκεψη του κ. Μπουγιούκανιτ και πρόσθεσε ότι αυτή η πρακτική δεν βοηθά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ανάλογη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Στέφανου Στεφάνου, καθώς και των κυπριακών κομμάτων. Ενώ ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ βρισκόταν στα κατεχόμενα, την περασμένη Πέμπτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πιο συγκεκριμένα στην Επιτροπή Εξωτερικών συζητιόταν το προσχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Εισηγήτρια της έκθεσης είναι ο ολλανδή ευρωβουλευτής Ρία Όομεν Ράιτεν. Στην έκθεση τονίζεται ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει από την Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η λύση του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των Ην. Εθνών και να είναι σύμφωνη με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.
Καταδίκη
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι έχει αποστείλει επιστολές προς την κ. Ράιτεν και προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν όπου αναφέρει ότι η επίσκεψη Μπουγιούκανιτ εμποδίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ταυτοχρόνως, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καλεί να τοποθετηθεί, κατά πόσο δηλαδή καταδικάζει ή όχι την επίσκεψη Μπουγιούκανιτ και αν θα λάβει πρακτικά μέτρα και ποια για να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας έδαφος τελεί υπό τουρκική κατοχή.
Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ περάτωσε την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο χθες Σάββατο.


Σχολιάστε εδώ