Παράπλευρες απώλειες…

Προκάλεσε, όπως αναμενόταν, κλίμα έντασης στο Κοινοβούλιο, αλλά ταυτόχρονα πυροδότησε νέες κόντρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιος ασκεί καθήκοντα… αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην τριήμερη συζήτηση ο Γ. Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, την οικονομική πολιτική, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, τα σκάνδαλα κ.λπ. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί κατηγόρησαν την ηγεσία του
ΠΑΣΟΚ για παιχνίδια εντυπωσιασμού και πως με την πρόταση δυσπιστίας ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ σε πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού.

Πυροτεχνήματα
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος κάνει πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση. Τα ειρωνικά σχόλια του Αλ. Αλαβάνου για καθυστερημένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης προκάλεσαν τις σκληρές απαντήσεις κορυφαίων παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και στην πορεία στελέχη του κόμματος της Αριστεράς διευκρίνισαν ότι αντίπαλός τους δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση και η πολιτική της. Τα «πυρά» κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και άλλων συγκέντρωσε ο κ. Αλαβάνος για την πρωτοβουλία του να ζητήσει παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση του Ασφαλιστικού. Το ΚΚΕ διά στόματος Αλ. Παπαρήγα έκανε λόγο συνολικά για «ψευδεπίγραφη παράσταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην οποία μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι με την πρόταση δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, πάντα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, η ΓΣΣΕ μαζεύει υπογραφές, ανακοινώνει δημοσκοπήσεις, πλην όμως στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν. Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και πως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν κανονικά.

Στο βάθος «βέτο»…
Η ΥΠΟΘΕΣΗ των Σκοπίων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδηγείται σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση ετοιμάζεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να θέσει βέτο για την ένταξη της γειτονικής χώρας. Η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της γειτονικής χώρας, αν δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή οριστική, λειτουργική έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Από την πλευρά της προανήγγειλε το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αφού, όπως είπε, οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος θα συνεχισθούν και μετά το Βουκουρέστι. Στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις για την εξεύρεση «εδώ και τώρα» λύσης ακόμη και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ο ίδιος ο Τζ. Μπους άλλωστε με δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη ένταξης των Σκοπίων. Πάντως, το εσωτερικό μέτωπο φαίνεται να ραγίζει μετά τη σκληρή επίθεση του Γ. Παπανδρέου για τους ως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης. Η Ντόρα απάντησε ανάλογα και το θερμόμετρο ανέβηκε.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ερωτηματικά, αλλά και τριγμούς στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης προκαλεί η αγορά του 20% των μετοχών του ΟΤΕ από τις Γερμανικές Τηλεπικοινωνίες, αλλά κυρίως η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει και το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Οι εργαζομένοι ξεκίνησαν κύκλο κινητοποιήσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν «ξεπούλημα» και «ύποπτες μεθοδεύσεις», ο Γ. Σουφλιάς εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομίας, ενώ ο γραμματέας της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης διαφωνεί κατηγορηματικά. Ο Γ. Αλογοσκούφης επιμένει στην απόφασή του χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τη θέση του ως προς το μάνατζμεντ.

Δεν έπεισε
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην υπόθεση Ζαχόπουλου, όπου ο εργατολόγος, μετά την πολύωρη ομολογία του στον ανακριτή, κρίθηκε προφυλακιστέος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δικηγόροι του έκαναν λόγο για άδικη προφυλάκιση και πως ο εργατολόγος θυσιάσθηκε ως άλλη Ιφιγένεια, για να άρει τις αμαρτίες τρίτων. Στην απολογία του είπε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Χρ. Ζαχόπουλου και αρνήθηκε την κατηγορία της εκβίασης, λέγοντας ότι το αδίκημα αυτό διαπράχθηκε πριν από τις 20 Νοεμβρίου, όταν και συναντήθηκε για πρώτη φορά με την 35άχρονη. Ακόμη υποστήριξε ότι ζήτησε χρήματα μετά από απαίτηση της 35άχρονης και ότι ποτέ δεν είδε το περιεχόμενο του περίφημου DVD, κατέθεσε ωστόσο ότι υλικό είχε μόνο ο Θ. Αναστασιάδης στο «Πρώτο Θέμα», όχι όμως και το Mega.

Διχασμός στην Εκκλησία
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ του κατάγματος που υπέστη κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα δεν είναι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ο διχασμός που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, αλλά και η προσπάθεια των λεγόμενων «σκληρών» Μητροπολιτών να επιβάλουν τις απόψεις τους. Λόγω του ατυχήματος αναβλήθηκε και το ταξίδι του κ. Ιερώνυμου στην Κωνσταντινούπολη.


Σχολιάστε εδώ