Πάρτι… φοροαποφυγής με τα μπόνους του Αράπογλου!
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποτίθεται ότι μελετάει εδώ και μήνες την επιβολή φορολογίας στα εισοδήματα των στελεχών από τα προγράμματα διάθεσης φθηνών μετοχών
(stock options), καθώς την τελευταία τριετία γίνεται ένα πραγματικό πάρτι στη Σοφοκλέους, με ελάχιστους προνομιούχους να εξασφαλίζουν εισοδήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ στην εφορία.
Ο πρώτος που θα είχε λόγους να αισθάνεται δυσαρεστημένος από μια επιβολή φόρων στα προγράμματα stock options θα ήταν ο διορισμένος από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, και η ομάδα των ολίγων εκλεκτών του, που πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στο πάρτι με τις φθηνές μετοχές.
Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το «Π», και το επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Δραγασάκης, στην πενταετία 2005-2010 ο κ. Αράπογλου έχει προγραμματίσει τη διανομή εις εαυτόν και φίλους, δηλαδή περίπου σε 400 συνολικά στελέχη της Εθνικής, 18.000.000 μετοχών της τράπεζας.
Με πρόχειρους (και εξαιρετικά μετριοπαθείς…) υπολογισμούς του «Π», από κάθε μετοχή τα στελέχη αυτά θα βάλουν καθαρά στην τσέπη τουλάχιστον 15 ευρώ, δηλαδή θα δημιουργηθούν αφορολόγητα εισοδήματα συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ, ή 113 δισ. δραχμών! Αν τα εισοδήματα αυτά φορολογούνταν με την ισχύουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, και με τον ανώτατο συντελεστή του 40%, το Δημόσιο θα έβαζε στα ταμεία του περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Την τελευταία τριετία (2005-2007) έγινε στο χρηματιστήριο (βοηθούσης και της συνεχούς ανόδου των τιμών των μετοχών) πραγματικό «πάρτι» των μεγαλοστελεχών των εισηγμένων, που υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν το 2% του συνόλου των 300.000 απασχολούμενων στην «αφρόκρεμα» του ελληνικού επιχειρείν. Τα κέρδη που μοιράσθηκαν συνολικά από προγράμματα παροχής φθηνών μετοχών εκτιμάται με πρόχειρους υπολογισμούς ότι έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Καταγγέλλοντας αυτήν τη νόμιμη φοροαποφυγή, ο κ. Δραγασάκης ζητά με την ερώτησή του από τον υπουργό Οικονομικών να πληροφορηθεί «πόση ήταν η αξία των stock options που διετέθησαν από εισηγμένες εταιρείες σε στελέχη κατά τα έτη 2005, 2006, 2007 και πόση η προκύπτουσα ”φορολογική δαπάνη” λόγω της σχετικής φορολοαπαλλαγής».