ο Δαίμονας των δημαρχείων

Μόνο μπουνιές δεν πέφτουν κάθε φορά που ο ταλαίπωρος ο γραμματέας προσπαθεί να παρέμβει για να πει μια λέξη. «Ο ρόλος σου είναι να διεκπεραιώνεις την υπηρεσιακή αλληλογραφία και όχι να ασκείς πολιτική». Αυτή είναι μια από τις συνηθισμένες προτάσεις του Χαμπεσή προς τον γραμματέα, ο οποίος κατεβάζει τα μάτια και φεύγει από την αίθουσα της συνεδρίασης. Η αλήθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις του διορισμένου από τον δήμαρχο γραμματέα είναι πέραν των αρμοδιοτήτων του, κάτι που έχει εξοργίσει σχεδόν όλους τους συμβούλους της παράταξης, αλλά δεν μιλούν περιμένοντας την πιθανή αντιμισθία με τη συμμετοχή τους στη διοίκηση. Ο Χαμπεσής και παίρνει μισθό και τα χώνει. Αυτό θα πει λεβεντιά.

***

Μια χρήσιμη ημερίδα οργανώνει ο Δήμος Δραπετσώνας στις 12 Απριλίου που θ’ αφορά την ανάπλαση της βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου. Στόχος της ημερίδας είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ήδη κατατεθειμένη μελέτη από τον δήμο για τη γενικότερη βελτίωση της περιοχής. Εδώ βέβαια προκύπτει και ένα σοβαρό ζήτημα, αφού η νομαρχία έχει κάνει άλλη μελέτη με άλλους προσδιορισμούς. Η μία μελέτη δεν έχει σχέση με την άλλη. Έχει χαθεί ο έλεγχος και αυτό οφείλεται στο ότι η διοίκηση του δήμου και η διοίκηση της νομαρχίας έχουν άσχημες σχέσεις.

***

Βγήκαν τα μαχαίρια την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου εξαιτίας της απόφασης του δημάρχου Φώτη Μελά να διεξαχθεί η συνεδρίαση, ενώ ήταν σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων. Θα μου πείτε τι σχέση έχουν οι εργαζομένοι με το δημοτικό συμβούλιο. Έχουν και παραέχουν. Πολλές φορές τα θέματα της ημερήσιας διάταξης επιβάλλουν εξηγήσεις από υπηρεσιακά στελέχη, ιδιαίτερα της οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας. Στο συγκεκριμένο συμβούλιο μάλιστα πάρθηκε απόφαση για λήψη δανείου 3 εκατ. ευρώ, μπας και πληρωθεί κανένα τιμολόγιο από τα δεκάδες που εκκρεμούν στο λογιστήριο του δήμου. Βέβαια η απόφαση για δάνειο είναι η εύκολη λύση. Έτσι ξέρω κι εγώ να κάνω τον δήμαρχο. Το ζήτημα είναι να κάνεις κουμάντο με αυτά που έχεις. Η πλάκα είναι ότι, όπως προκύπτει από το αρχείο μου, ο σημερινός δήμαρχος όταν ήταν αντιπολίτευση είχε προσφύγει στην Περιφέρεια περισσότερες από επτά φορές με ενστάσεις και προσφυγές, εξαιτίας αποφάσεων της τότε δημοτικής αρχής για λήψη δανείων. Είδατε πώς αλλάζουν οι καιροί;

***

Σήμερα οι δήμοι έχουν στήσει κάλπες για την ανάδειξη Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Κάτι σαν τη Βουλή των Εφήβων. Ως πράξη έκφρασης δημοκρατίας είναι πολύ καλή ενέργεια. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ιδιαίτερη προβολή αυτού του θεσμού, με αποτέλεσμα η συμμετοχή σχεδόν σε όλους τους δήμους να είναι μηδαμινή. Αφήστε δε που πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι βρήκαν την ευκαιρία να πατρονάρουν αυτήν την ιστορία για να φτιάξουν νεολαίους κομματάρχες τους σε κάθε γειτονιά. Θυμάστε τα συνοικιακά συμβούλια, έναν θεσμό που κατέρρευσε πριν δημιουργηθεί; Προβλέπω μια από τα ίδια. Χωρίς καθοριστικές αρμοδιότητες και πόρους, τίποτα δεν λειτουργεί. Τα δεκαπενταμελή συμβούλια των σχολείων θα επεκταθούν και στις γειτονιές. Πάντως η συμμετοχή θα είναι πολύ μικρή, όπως τουλάχιστον αναμένεται από τους τοπάρχες.

***

Έφτασε στα χέρια μου μια επιστολή με ΑΠ 1386/23/1/08, που έστειλε η διευθύντρια του Δήμου Δάφνης προς τον δήμαρχο. Αιτία ήταν η αναγκαστική μετακίνηση της υπαλλήλου από προϊσταμένη των διοικητικών υπηρεσιών σε προϊσταμένη του ΚΕΠ. Στην επιστολή της λοιπόν η αγαπητή και γοητευτική Ζωή Ανδριοπούλου, μεταξύ άλλων, γράφει, προκειμένου να εξηγήσει τον «πόλεμο» του τοπάρχη εις βάρος της: «Σαν διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών δεν συνυπέγραφα ποτέ αποφάσεις της δημαρχιακής επιτροπής, γιατί δεν μου προσκομίστηκαν ποτέ και με αντικαταστήσατε σε διαγωνισμό πρόσληψης, με το σκεπτικό ότι δήθεν απουσίαζα σε καλοκαιρινή άδεια. Με αφήνατε έξω από τη λήψη αποφάσεων και σε πλήρη άγνοια των επιδιώξεών σας». Αυτά και άλλα πολλά λέει η εκδιωχθείσα διευθύντρια. Δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια αυτά που γράφει, αλλά ούτε μήνυση ούτε καν ΕΔΕ έγινε για τα γραφόμενα, τα οποία θεωρώ πολύ σοβαρά. Δήμαρχέ μου, είναι αλήθεια;

***

Τελειώσανε και τα καρναβάλια στους δήμους και η καθημερινότητα της μιζέριας επέστρεψε. Γι’ αυτήν την απίθανη ιστορία, της διασπάθισης του δημοτικού χρήματος με άγνωστους αποδέκτες, αλλά και άγνωστα ποσά από τους περιβόητους χορηγούς, έχουμε ξαναγράψει. Το καρναβάλι της Πάτρας, διεθνώς αναγνωρισμένο, δυστυχώς απετέλεσε πρότυπο για κακές απομιμήσεις κάθε δήμου που, ενώ έχει απλήρωτους τους εργαζομένους στις δημοτικές επιχειρήσεις, αναλώνεται σε σουβλακοπόλεμο και κιτς διακόσμηση των φορτηγών του, που παριστάνουν τα αποκριάτικα άρματα. Κανείς δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις που με πολύ λίγα χρήματα οι δήμοι δημιουργούν εορταστικά τριήμερα για να διασκεδάσουν οι δημότες. Έμαθα ότι ο προϋπολογισμός του καρναβαλιού στο Αιγάλεω δεν ξεπέρασε τα 20.000 ευρώ, ενώ στον Δήμο Μεταμόρφωσης έφτασε τα 30.000 ευρώ.

***

Θυμηθείτε το. Δεν θα αργήσει η ώρα που ο εισαγγελέας θα στήσει αντίσκηνο στο περιβαλλοντολογικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», που βρίσκεται μεταξύ των ορίων Άνω Λιοσίων και Αγίων Αναργύρων. Όπως μου λένε στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ετοιμάζουν φάκελο με όλες τις χρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο μέχρι σήμερα προς τον φορέα που το διαχειρίζεται. Η συνολική χρηματοδότηση ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο είναι άθλια. Ένα χωράφι στην πλαγιά ενός βουνού. Έτσι μοιάζει. Και ένα μικρό παιδάκι καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά με τη διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων που δόθηκαν μέχρι σήμερα. Υπομονή και θα ακουστούν κανόνια.

***

Το διήμερο της Αποκριάς εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να διαρρήξουν το δημαρχείο Γέρακα και να πάρουν από το χρηματοκιβώτιο, που ήταν στο λογιστήριο, αρκετές επιταγές και λίγα μετρητά που υπήρχαν μέσα. Ανάμεσα στ’ άλλα όμως υπήρχαν και κάποια έγγραφα. Το γεγονός καταγράφηκε ως μια διάρρηξη από κάποιους αγνώστους. Γιατί εγώ όμως θεωρώ ότι κάτι άλλο συμβαίνει; Προς το παρόν δεν έχω αποδείξεις, αλλά ενδείξεις. Υπομονή. Σ’ αυτήν τη ζωή όλα φανερώνονται αργά ή γρήγορα.

***

Είδα πριν από λίγες ημέρες τον δήμαρχο Ν. Σμύρνης Γιώργο Κουτελάκη σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Μου έδωσε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος νομίζει πως είναι το κέντρο του κόσμου. Με την παρουσία του θυμήθηκα ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να πληρώνει τη λάθος επιλογή που έκανε στις προηγούμενες εκλογές, δίνοντας το χρίσμα σ’ έναν παντελώς άγνωστο υποψήφιο, την ώρα που το διεκδικούσε και η γενική διευθύντρια της Περιφέρειας Αττικής Κατερίνα Γιαβάση. Τι να πω, ρε παιδιά. Ένας άνθρωπος, έχοντας δέκα τσουβάλια γνώσεων στην πλάτη του, εκδηλώνει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την αιρετή αυτοδιοίκηση, έχοντας μάλιστα διατελέσει και νομάρχης, και κάποιοι αποφασίζουν να υποστηρίξουν τον… καβαλάρη με τα μαύρα. Πάντως, διαβάζοντας τα πρακτικά που έρχονται στα χέρια μου από τα δημοτικά συμβούλια, δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιος είναι ο δήμαρχος και ποιος η αντιπολίτευση. Όλοι μαζί μια παρέα. Μπράβο, παιδιά. Αυτή είναι η νέα μορφή αντιπολίτευσης.

***

Συχνά πυκνά πίνω το καφεδάκι μου στην όμορφη καφετέρια «Εμπόριο» που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Δάφνης και Αγίου Δημητρίου. Εκεί δίνω ραντεβού με έναν διαπλεκόμενο εργολάβο που έχει κάνει «δωράκια» στους μισούς δημάρχους της Ελλάδας και μαθαίνω διάφορες λεπτομέρειες επί αυτού του σπορ. Εκεί λοιπόν είδα προχθές τον υποψήφιο δήμαρχο Δάφνης Γιώργο Δαουλάρη να κουβεντιάζει με έναν εκ των εφοπλιστών που επιθυμεί να γίνει κυρίαρχος στα ΜΜΕ. Αυτές είναι καλές γνωριμίες. Δεν ξέρω τι έλεγαν και δεν με ενδιαφέρει άλλωστε. Η είδηση είναι η γνωριμία του Γιώργη με τον αυτοκράτορα των θαλασσών. Άμα έχεις τέτοιες επαφές τι το θέλεις το δημαρχιλίκι, βρε Γιώργο;

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Αυτό ήταν. Πάει και ο Θεμιστοκλής, πάνε και οι καταγγελίες, πάνε όλα. Ξεχάστηκε το θέμα. Α, ρε λαέ. Τα πακέτα έπεσαν και πλάκωσαν τις γκρίνιες. Αυτό είναι το παιχνίδι.


Σχολιάστε εδώ