Ο Γιώργος γύρισε σελίδα

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και πριν καταθέσει την πρόταση μομφής, ο Γιώργος Παπανδρέου κλιμάκωσε τα ανοίγματα και τις προσεγγίσεις προς τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Πολλοί λένε ότι οι κινήσεις του επιταχύνθηκαν μετά την ψηφοφορία για τον νέο Γραμματέα, επειδή θορυβήθηκε από το αποτέλεσμα. Ωστόσο συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι «ο Γιώργος κάνει όλα αυτά που είχε προγραμματίσει να κάνει μετά την εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου. Τα κάνει όμως με τον δικό του ρυθμό».

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με όλα σχεδόν τα στελέχη του «Ρεύματος Βενιζέλου», από την επομένη της εκλογής του νέου Γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου και ενώ προετοιμάζει τη «σκιώδη» κυβέρνηση. Πρωτίστως βρέθηκε σε ένα νέο τετ α τετ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ο ρόλος του οποίου αναμένεται πλέον να είναι σημαντικός), με τον οποίο συζήτησε και την ιδέα για κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση. Ακολούθησαν συναντήσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο (ο οποίος είναι πιθανόν να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ. Παπανδρέου να τον ορίσει εκπρόσωπο του κόμματος), τον Πάρι Κουκουλόπουλο, τον Γιώργο Φλωρίδη κ.ά. Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με τους Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου.

Πάντως και εν αναμονή της σκιώδους κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου με την πρόταση μομφής που κατέθεσε δημιούργησε μετά από καιρό θετικό κλίμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα.

Όπως τόνιζε στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «όποιος διαβάζει πίσω από την ενέργεια του Γ. Παπανδρέου μόνο την αγωνία να υπερκεράσει τον ΣΥΝ, διαβάζει τεμπέλικα» και επεσήμαινε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε περισσότερους του ενός λόγους να προχωρήσει στην πρόταση μομφής.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται ότι οι ενέργειες και η κινητικότητα του Αλέκου Αλαβάνου «στρίμωξαν το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν πως ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουν οι πρωτοβουλίες τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος στο Συνέδριο.

Το βάρος θα δοθεί στην κοινοβουλευτική δράση και στην αξιοποίηση όλων των θεσμικών όπλων που διαθέτει το Κοινοβούλιο.

Η αναγνώριση στον Ευάγγελο Βενιζέλο της πρωτοκαθεδρίας για την παρουσίαση της πρότασης μομφής, εξυπηρετεί την αξιοποίηση όλων των ηγετικών στελεχών, αποβλέπει στην ενότητα και υλοποιεί την υπόσχεση του προέδρου του κόμματος για ενωτική δράση των στελεχών.

Όμως η συνεχής παρακολούθηση των ενεργειών του ΣΥΝ συναντά πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλά κόμμα εξουσίας, άρα δεν μπορεί να τρέχει πίσω από τον ΣΥΝ, ούτε μπορεί να επαναλαμβάνει κινήσεις όπως συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι σέρνεται από ιδέες άλλων», επεσήμαινε σημαίνον στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να υπερκεράσει τον ΣΥΝ και τον Αλέκο Αλαβάνο, να μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της αντιπολίτευσης, έστω και αν αυτό είναι οφθαλμοφανές.

Εξέτασε σε πολύ στενό κύκλο τις πιθανότητες και αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόταση μομφής. Άλλωστε μεσολαβεί το καλοκαίρι και πλην απρόοπτου το ΠΑΣΟΚ δεν θα χρειαστεί ένα τόσο ισχυρό όπλο τους επόμενους μήνες. (Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση μομφής μπορεί να ξαναγίνει μετά από 6 μήνες, άρα μετά τον Σεπτέμβριο.)

Παρουσίασε την πρόταση σχεδόν σε όλα τα ηγετικά στελέχη, ζητώντας την άποψή τους μόνο για την αιτιολογική βάση της πρότασης, αφού η απόφαση είχε ήδη ληφθεί. Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις, ήταν εμφανές όμως ένα αρχικό μούδιασμα, αρκετών βουλευτών. Στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα κινητοποιήθηκε και υπήρξαν βουλευτές που αντιμετώπισαν θετικά την πρωτοβουλία του αρχηγού.

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που την κατέθεσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου, έγινε δεκτή στους κόλπους του κόμματος με ανάμεικτα συναισθήματα. Από την πλευρά της κυβέρνησης η γραμμή άμυνας εθεωρείτο δεδομένη. Εν χορώ, τα στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν συνεχώς «στα σχοινιά του ριγκ», δεχόμενο σφυροκόπημα από τις απανωτές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποκορύφωμα ήταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ασφαλιστικό με την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για δημοψήφισμα, το οποίο αφενός μεν δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου όμως όχι μόνο αιφνιδιάστηκε, αλλά έγινε και αποδέκτης ειρωνικών σχολίων, ότι τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο τον έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ βαθύτερο. Η ραγδαία άνοδος που σημειώνει στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τη θετική αποδοχή που έχει ο νέος πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, και η διαρροή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά του έχουν δημιουργήσει μεγάλο άγχος στη Χαριλάου Τρικούπη, που ορισμένες φορές είχε αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νευρικής κρίσης. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχε ξεσπάσει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στα δύο κόμματα για την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου να εμπλέξει, όπως λένε, στην υπόθεση του ασφαλιστικού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την «μέγα λάθος». Προσπάθησε να αξιοποιήσει και την ειρωνική φράση του Αλαβάνου «καλώς τα παιδιά», μιλώντας για αλαζονεία που δεν επιτρέπεται σε ένα κόμμα της Αριστεράς.

Στην Κουμουνδούρου πάντως τα χαμόγελα περισσεύουν και υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι που αφουγκράζονται την ανησυχία των πολιτών και ότι οι πρωτοβουλίες τους το επιβεβαιώνουν.

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τα μελλοντικά κέρδη της πρότασης μομφής.

Η κίνηση άλλωστε ικανοποίησε και τα συνδικάτα, αφού η κριτική κατά της κυβέρνησης στη Βουλή συμπλήρωσε τις κινητοποιήσεις των πολιτών που αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα ο γραμματέας του κόμματος, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα, το αποσυνέδεσε από το Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι αφορά ένα σύνολο δράσεων της κυβέρνησης, από το ξεπούλημα του ΟΤΕ μέσω μεσαζόντων μέχρι τα σκάνδαλα, ακόμη και τις ποινικές διώξεις κατά συνδικαλιστών. Στην πραγματικότητα όμως το ΠΑΣΟΚ θέλησε να κάνει το βήμα μπροστά, προκαλώντας, πράγμα που πέτυχε, την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, προσδοκώντας κορύφωση των αντιδράσεων, όπου επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πάντως, η αγωνία των επιτελών της Χαρ. Τρικούπη εστιάζεται στα αποτελέσματα των επόμενων δημοσκοπήσεων, όπου θα φανεί ένα πρώτο δείγμα για το πώς η κοινή γνώμη υποδέχτηκε αυτήν την ηχηρή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ όλοι αναμένουν και τις επόμενες κινήσεις του κ. Παπανδρέου στο εσωτερικό του κόμματος και κυρίως τη σύνθεση της «σκιώδους» κυβέρνησης, όπου θα αξιοποιηθούν τα πρωτοκλασάτα κοινοβουλευτικά στελέχη. Οι θέσεις είναι πάντως λιγότερες από τους ενδιαφερομένους και μαζί με τους πρωτοκλασάτους υπάρχουν και κάποιοι από τη νεώτερη γενιά των βουλευτών που επιδιώκουν να καταλάβουν κάποιες θέσεις.

Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν άλλες καίριες θέσεις και τι μετακινήσεις θα γίνουν μέσα στο ίδιο το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου.

Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου πλην των Πάνου Μπεγλίτη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν εισηγήσεις να αξιοποιηθεί σε αυτήν τη θέση ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ακόμα και έμπειρος και άφθαρτος δημοσιογράφος.


Σχολιάστε εδώ