Ολοκληρώθηκε η παράδοση της Παιδείας στον Λαμπράκη!

Το ανοσιούργημα που λέγεται «Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία για την Παιδεία» και το υπογράφουν το Ίδρυμα Λαμπράκη κι άλλα 7 παρόμοια ιδρύματα της πλουτοκρατίας αποτελεί από την περασμένη Πέμπτη τον αντίστοιχο «πολιορκητικό κριό» της εκπαίδευσης των νέων μας. Που πλέον αντί για επιστήμονες θα «βγαίνουν» από το νέο εκπαιδευτικό σύστημα του Λαμπράκη εξειδικευμένοι υπάλληλοι, έτοιμοι να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις του και τις επιχειρήσεις των εταίρων του!

Όταν πριν από δέκα μέρες ακούσαμε ότι ο υπουργός Παιδείας ανέβαλε για μία βδομάδα την υπογραφή του μνημονίου, θεωρήσαμε ότι ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης θα έβρισκε τον τρόπο να αποφύγει τελικά να το υπογράψει.

Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο υπουργός εν χορδαίς και οργάνω παρέδωσε την εκπαίδευση στον Λαμπράκη και την… παρέα του, προκαλώντας ανατριχίλα σ’ εκείνους που είναι υποψιασμένοι και ξέρουν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η πρωτοβουλία αυτή.

Αλλά και το υπουργείο Παιδείας στο δελτίο Τύπου της 26ης Μαρτίου αναφέρεται αόριστα στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του και της «Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας», χωρίς να αναφέρει λέξη για το τι είναι η «πρωτοβουλία» αυτή και πώς θα βοηθήσει την εκπαίδευση στη χώρα μας. Απλώς περιορίζεται να αναφέρει τα 8 ιδρύματα που βρίσκονται πίσω απ’ αυτήν.

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας σε δήλωσή του για το γεγονός τονίζει:

«Το μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη Μορφωτική και Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία, στην οποία μετέχουν τα 8 μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, δείχνει τον δρόμο σ’ όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων».

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, ο υπουργός δεν αναφέρει λέξη για το τι περιλαμβάνει η «Πρωτοβουλία» ούτε πόσο μπορεί να επηρεάσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είπαμε, η σιωπή των αμνών…

Το ΚΚΕ καταγγέλλει

Από τα πολιτικά κόμματα μόνο το ΚΚΕ αντέδρασε στην υπογραφή του Μνημονίου. Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και οκτώ επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί συνέχεια της πιο ωμής παρέμβασης του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην εκπαίδευση με πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία της κυβέρνησης με το μονοπώλιο της Microsoft. Αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβώνας για την επέμβαση των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση, με στόχο να γίνει αυτή πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Η συμφωνία αυτή αναγορεύει τις επιχειρήσεις σε επίσημους συνεργάτες – συνεταίρους της κυβέρνησης στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής και καθιστά το μονοπωλιακό κεφάλαιο «οδηγό» των εξελίξεων στην εκπαίδευση και μοχλό πίεσης για την παραπέρα αντιδραστική προσαρμογή της Παιδείας στις δικές τους ανάγκες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι επιχειρήσεις βρίσκουν έναν νέο χώρο κερδοσκοπίας, αλλά και καθορίζουν από πρώτο χέρι τα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη στροφή της εκπαίδευσης προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που περισσότερο από ποτέ έχει καταστήσει την εκπαίδευση «υπηρέτη των αφεντάδων» του κεφαλαίου και συνθλίβει τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα της νεολαίας, το ΚΚΕ καλεί τον λαό να ορθώσει εμπόδια με την πάλη του στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, διεκδικώντας μια πραγματικά λαϊκή και ενιαία δημόσια δωρεάν παιδεία».


Σχολιάστε εδώ