Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Επικαλούμενος δημοσιεύματα που αποδεικνύουν «ότι η κρατική ασφάλεια στοχοποιεί πολίτες με βάση την ιδεολογία τους και ότι κυρίως παρακολουθεί κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος, μόνο και μόνο επειδή δεν ταυτίζονται με την κυρίαρχη πολιτική», καθώς και την «τηλεοπτική εικόνα με τη διμοιρία των ΜΑΤ να εφορμά μαζί με «χρυσαυγίτες» κατά διαδηλωτών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών πότε επιτέλους «θα διενεργηθεί σε βάθος έρευνα για τις διασυνδέσεις ορισμένων αστυνομικών υπαλλήλων με ακραίες ομάδες ναζιστών – νεοφασιστών, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από αστυνομικούς που σχετίζονται με την ιδεολογία του νεοναζισμού και με τις πρακτικές της βίας και της παρανομίας».
> «Ακτινογραφία» της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ζητά από τον υπουργό Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, «μετά την εικόνα αδράνειας και απαξίωσης που δίνουν οι συχνές αλλαγές του προέδρου του οργανισμού, που από το 2004 έχει αλλάξει τρεις φορές με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία παρέμενε ακέφαλος», και μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν «ότι ο ΟΕΚ κατέθεσε εξώδικο εναντίον του ΙΚΑ για χρέη του προς αυτόν από εισπραχθείσες εισφορές».
> Το θέμα των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών για την ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ώρα που η κυβέρνηση με το ΑΝΤΙ-ασφαλιστικό της νομοσχέδιο υποτίθεται πως επιχειρεί να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, η υπηρεσία ελέγχου του ΙΚΑ Πάτρας (για την ανασφάλιστη εργασία) δεν έχει σήμερα ούτε έναν υπάλληλο και οι έλεγχοι των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την άλλη πλευρά το 70% των απασχολουμένων στον κλάδο εστίασης και αναψυχής είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 80% των επιχειρήσεων έχουν να ελεγχθούν πάνω από 5 χρόνια».
> Ενώπιον των ευθυνών τους, για τον πρωτοφανή παραλογισμό να καλούνται πάνω από 20.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της πρόσθετης διδακτικής στήριξης να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί σε δεδουλευμένες αποδοχές του 2007, τις οποίες όμως το Δημόσιο δεν έχει ακόμη καταβάλει προς αυτούς, θέτει τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Εν ονόματι της λογικής και της χρηστής λειτουργίας του κράτους ο κ. Κουβέλης ζητά άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος από την κυβέρνηση.
> Την καταβολή των δεδουλευμένων στους απασχοληθέντες δασεργάτες στα αντιπλημμυρικά έργα του νομού Ηλείας ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Περιγράφοντας το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι δασεργάτες με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας ο κ. Κουβέλης ζητά να μάθει το χρονοδιάγραμμα της ολικής εξόφλησης των οφειλών που ανέρχονται συνολικά στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
> Τεράστιο είναι το κόστος για τα νοσοκομεία από τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς, Χαρακτηριστικά αναφέρει την περίπτωση του Γενικού Κρατικού Αθηνών, όπου το κόστος σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 1,73 εκατ. ευρώ ή 144.000 ευρώ τον μήνα, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να προσληφθούν 120 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, που τα έχει ανάγκη το συγκεκριμένο νοσοκομείο.
> Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των δασών και στη δασοπυρόσβεση διαπιστώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς. Αναφέρεται σε 4.000 κενά στην οργανική δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς και σε ελλείψεις σε μέσα και εξοπλισμό που περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της στην κατάσβεση των πυρκαγιών και ειδικά «μεγαπυρκαγιών» για τις οποίες συνεχίζουν να προειδοποιούν οι ειδικοί λόγω των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν άμεσα και σοβαρά και τη χώρα μας.
> Σχετικά με την αύξηση των ναύλων στη ακτοπλοΐα ερωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργος Νικητιάδης, Παναγιώτης Ρήγας και Νίκος Ζωίδης. Επισημαίνουν ότι είναι αποθαρρυντικά τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των εισιτηρίων της οικονομικής θέσης, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις τείνουν να ξεπεράσουν και το 20% σε σχέση με πέρυσι. Προβλέπουν παράλληλα να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις συγκοινωνίες, επειδή έχει δοθεί το μεγαλύτερο βάρος από τους ακτοπλόους στις γραμμές – φιλέτο και έχουν αραιώσει τα δρομολόγια στις υπόλοιπες γραμμές, παρά τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το κράτος.
> Για δραματική συρρίκνωση του δικτύου της ΟΑ ενόψει του Πάσχα και της θερινής περιόδου κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σημειώνει ότι ο στόλος της ΟΑ είναι μειωμένος κατά 5 έως 6 αεροσκάφη και εκτιμά ότι οι συνεχείς απώλειες γραμμών και επιβατών προς τους ανταγωνιστές της ΟΑ είναι δεδομένες και τεκμηριωμένες με σοβαρές πολιτικές και οικονομικές ευθύνες των διοικήσεών της και των πολιτικών της κυβέρνησης.
> Τραγικό χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου το γεγονός το 2008 ο φορολογούμενος πολίτης να νιώθει ανασφαλής με ευθύνη του ίδιου του κράτους, ιδιαίτερα σε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Ελλάδας, την Ανατολική Αττική, λόγω της εγκληματικότητας. Επισημαίνει ότι το υπουργείο περιορίζεται στο να τροφοδοτεί τον Τύπο με στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι ανακριβή και δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας την τελευταία διετία, τακτική που αν μη τι άλλο δημιουργεί εφησυχασμό και σε κάθε περίπτωση αδρανοποιεί τους κρατικούς μηχανισμούς.
> Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού κατά διαδηλωτών (πλαστικές σφαίρες, τάπες, χρωματοσφαιρίδια) ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης. Τονίζουν ότι, όπως έχει ήδη καταγραφεί, η χρήση τους ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και επικαλούνται την ταυτόχρονη με τη χρήση «ταπών» κατάθεση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας και υγιεινής των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.
> Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει την καθυστέρηση στην αναδάσωση της Πάρνηθας, που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Τονίζεται ότι η τεχνητή αναδάσωση του δρυμού, που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες, γίνεται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους κι αυτό επειδή η όποια δενδροφύτευση μετά τα μέσα του Μαρτίου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία όπως ισχυρίζονται οι δασολόγοι.
> Να δεσμευτεί η πολιτεία για την προστασία των πολιτών από διακρίσεις στην ασφάλιση βάσει των γενετικών τους δεδομένων ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Σημειώνει ότι η έρευνα του ανθρώπινου γονιδιώματος υπηρετεί την υγεία ως κοινωνικό δικαίωμα και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται από τέτοιου είδους πρακτικές.
> Να καταργηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που καθιστούν δύσκολη την προμήθεια αναλώσιμου υλικού για τα άτομα με αναπηρία προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Τονίζει ότι οι συνέπειες της δυσκίνητης διαδικασίας συνταγογράφησης ταλαιπωρούν και τους δικαιούχους, αλλά και τους οικείους τους, που στηρίζουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να υποστούν όλη αυτή την πολύπλοκη διαδικασία.
> Τι μέτρα έχει λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας και να αποφευχθεί η εισαγωγή από χώρες με αμφίβολης ποιότητας γάλακτος όπως είναι τα Σκόπια, ερωτά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι μετά το 2004 υπήρξε κατάργηση δύο ελληνικών τελωνείων στα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ δεν γίνεται ενδελεχής έλεγχος του εισαγόμενου γάλακτος από τη χώρα αυτή.


Σχολιάστε εδώ