ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

Αν είναι δυνατόν, να κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή μια στρατηγικής σημασίας υποχώρηση, την οποία απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία που θα συμπεριλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία», να συζητάει με τον Νίμιτς επί μήνες, να αποδέχεται συνομιλίες κορυφής με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων και η κατάληξη όλων αυτών να είναι η υποβολή αυτής της εξοργιστικής πρότασης!

Είναι εκ του αποτελέσματος φανερό ότι οι Αμερικανοί ούτε υπολόγισαν ως σοβαρό εμπόδιο το ελληνικό βέτο ούτε εκτίμησαν καθόλου την ελληνική υποχώρηση και έτσι αντί να υποβάλουν κάποια συμβιβαστική πρόταση που να προσεγγίζει πλέον τις ελληνικές απαιτήσεις (αφού η Αθήνα έκανε ήδη τη μεγάλη υποχώρηση), δεν ζήτησαν κανέναν συμβιβαστικό βήμα από τα Σκόπια ως αντάλλαγμα. Θεώρησαν δεδομένες τις ελληνικές υποχωρήσεις και υπέβαλαν μια πρόταση «μηδενικής βάσης», σαν να άρχιζαν τώρα τα πάντα, σαν να μην είχε προηγηθεί καμιά διαπραγμάτευση.
Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε έτσι ταπεινωμένη, έχοντας ηττηθεί πανηγυρικά στο διπλωματικό πεδίο. Έκανε μια θεμελιώδη υποχώρηση χωρίς αντάλλαγμα, την οποία είναι τώρα πρακτικά αδύνατο να την πάρει πίσω – εκτός εάν πια δεν υπάρξει ποτέ καμιά συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομά τους! Μόνο τότε δεν θα μας κοστίσει η παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία.
Πριν πάμε τόσο μακριά όμως, ας δούμε πώς μπορεί να μαζευτεί άμεσα η κατάσταση μετά τα σοβαρά κυβερνητικά λάθη και την «μπαμπεσιά» των Αμερικανών.
ξ
Βέτο και σκλήρυνση
Το πρώτο που πρέπει φυσικά να γίνει είναι να βάλει οπωσδήποτε βέτο, χωρίς δεύτερη κουβέντα, ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί πρέπει να δουν με τα μάτια τους για να το πιστέψουν ότι η Αθήνα δεν μπλοφάριζε λέγοντας ότι θα βάλει βέτο. Σε καμιά περίπτωση ο Κ. Καραμανλής δεν πρέπει να ταλαντευτεί ή να δείξει ότι ταλαντεύεται στο θέμα αυτό. Δεν πρέπει να υποκύψει σε κανενός είδους πίεση των Αμερικανών, ούτε να φοβηθεί τον Μπους – ο οποίος στο κάτω κάτω είναι τελειωμένος ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δεν πρέπει επίσης σε καμιά περίπτωση ο έλληνας πρωθυπουργός να δεχθεί να συναντήσει στο Βουκουρέστι τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο κι αν επιμείνουν οι προστάτες του, οι Αμερικανοί. Αποδείχθηκε ότι ο Κ. Καραμανλής έκανε σοβαρότατο λάθος που υποχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις και έστειλε την Ντόρα να συναντήσει τον Γκρούεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Μιλόσοσκι στις Βρυξέλλες κατ’ απαίτηση των Αμερικανών, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση πολύ σωστά διακήρυσσε ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη συναντήσεων κορυφής Αθήνας – Σκοπίων.
Η κυβέρνηση παραβίασε η ίδια τη γραμμή της και το μετάνιωσε πικρά. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να επαναλάβει το ίδιο λάθος ο πρωθυπουργός για να ταπεινωθεί και ο ίδιος προσωπικά.
Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής πρέπει να δώσει στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αν προηγουμένως δεν λυθεί με κοινά αποδεκτό τρόπο το θέμα της ονομασίας. Ποτέ!
Αν δεν το χωνέψουν αυτό οι Αμερικανοί, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις με προοπτική υποβολής από την Ουάσινγκτον κάποιας σοβαρής πρότασης που να έχει ελπίδες επιτυχίας.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε κατηγορηματικά την Πέμπτη ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ «χάραξε με απόλυτη σαφήνεια την “κόκκινη γραμμή” της εθνικής μας θέσης: Σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα καθαρό “όχι” σε όποια μορφή διπλής ονομασίας».
Οι θέσεις αυτές διευκολύνουν τον στόχο της χάραξης μιας αμετακίνητης, τουλάχιστον δικομματικής, πολιτικής στο θέμα της ονομασίας απέναντι στην Ουάσινγκτον, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα Σκόπια. «Η αποφασιστική στάση της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είναι το ελάχιστο που περιμένει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενισχύοντας σημαντικά τον πρωθυπουργό στην προβολή του βέτο.
ξ
Αποθρασύνθηκαν τα Σκόπια
Όπως θα περίμενε κανείς, αυτή η στάση των Αμερικανών αποθράσυνε υπέρ το δέον την ηγεσία των Σκοπίων.
Την Τετάρτη, στην ηλεκτρονική έκδοση του παγκοσμίως γνωστού αμερικανικού περιοδικού «Νιούσγουικ» δημοσιεύτηκε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Πρόκειται για μια πολύ βρώμικη συνέντευξη, προφανώς ενορχηστρωμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα Σκόπια βάζουν θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα – και όχι μόνο!
Ιδού τι αναφέρει σχετικά ο Μιλόσοσκι:
«Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι το όνομα, αλλά η μακεδονική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια από τις σπάνιες χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τη φράση “μειονοτικά δικαιώματα”. Έχουν ακόμη την αντίληψη ενός καθαρού έθνους – ένα κράτος, ένα έθνος, μια θρησκεία, ένας πολιτισμός, τα πάντα ελληνικά. Και δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη τουρκική μειονότητα, μια μεγάλη αλβανική μειονότητα και μια μικρή μακεδονική μειονότητα. Έτσι, το θέμα του ονόματος ξεκίνησε το 1991 επειδή φοβούνταν ότι η ανεξάρτητη Μακεδονία θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να επηρεάσει το θέμα των δικαιωμάτων αυτής της μειονότητας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό επέμειναν ν’ αλλάξει η Μακεδονία το όνομά της. Αυτό είναι πολύ αντιδημοκρατικό και αντιευρωπαϊκό»!
Φτάσαμε στο σημείο να μας δίνουν τα Σκόπια και μαθήματα… «ευρωπαϊσμού»! Οι άνθρωποι έχουν καβαλήσει το καλάμι, είναι προφανές.
Ο Μιλόσοσκι, όταν ερωτάται για το εθνικό πρόβλημα της χώρας του, απαντά ότι… «αξίζουμε την ετικέτα της επιτυχημένης ιστορίας των Βαλκανίων και θα μπορούσαμε να χρησιμεύσουμε ως παράδειγμα»!
Εδώ το 2001 σφάζονταν Αλβανοί και Σλάβοι, με εκατοντάδες νεκρούς, επί οχτώ μήνες, κι αυτός μας λέει ότι η χώρα του είναι… υπόδειγμα!
ξ
Μακριά από τους Αμερικανούς
Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα δεν είναι τι λέει η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία εξάλλου σε λίγους μήνες μπορεί να μην είναι καν στην εξουσία, αλλά το τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Αποδείχθηκε ότι ήταν σοβαρό λάθος η στήριξη των ελπίδων του Καραμανλή και της Ντόρας στους Αμερικανούς. Ενώ όλοι γνωρίζουμε πως μόνο οι Αμερικανοί μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικά τα Σκόπια ώστε να εμφανιστούν με διαλλακτικότερες θέσεις, διαπιστώσαμε παράλληλα πως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ευοδωθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις κορυφής με τα Σκόπια υπό αμερικανική επιδιαιτησία.
Ο μόνος τρόπος είναι ν’ αρχίσει κλιμάκωση ενεργειών πίεσης προς τα Σκόπια στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς και αποκλεισμός τους με ελληνικό βέτο από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Διαθέτει η Αθήνα αυτό το δικαίωμα και υπομονή έως ότου τα ίδια τα Σκόπια και οι αμερικανοί προστάτες τους πειστούν ότι η Ελλάδα θα μείνει ανυποχώρητη για δεκαετίες.
Έτσι κι αλλιώς, εμάς καθόλου δεν μας νοιάζει ούτε πότε θα μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ η ΠΓΔΜ ούτε αν θα μπει ποτέ. Δικό τους πρόβλημα. Ούτε μας νοιάζει καθόλου αν θα συνέτεινε η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στη χαλάρωση ή ακόμη και στη χαλιναγώγηση των εθνοτικών συγκρούσεων μεταξύ των σλάβων και των αλβανών κατοίκων της χώρας αυτής.
Στο κάτω κάτω της γραφής, ελάχιστα μας ενδιαφέρει αν θα επιζήσει μακροπρόθεσμα ως ενιαίο κράτος η ΠΓΔΜ ή αν θα διαλυθεί και θα διαμελιστεί μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, στον βαθμό που τα Σκόπια εξακολουθούν να τηρούν εχθρική στάση εναντίον της χώρας μας.
Αν η ΠΓΔΜ ήταν ένα φιλικό κράτος, βεβαίως και θα μας ενδιέφερε και η εδαφική της ακεραιότητα και η συνέχιση της ύπαρξής της. Αν όμως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα κράτος που αποτελεί μόνιμη εστία αναταραχής, γιατί να ενδιαφερόμαστε για την τύχη του;
ξ
Οι παγίδες της ύστατης ώρας
Φυσικά, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να τα παρατήσουν χωρίς τουλάχιστον να προσπαθήσουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση για να δουν αν τους παίρνει να υποβάλουν κάποιαν άλλη πρόταση για το όνομα (όπως π.χ. Νέα Μακεδονία), με στόχο να υφαρπάξουν τη συναίνεση του Κ. Καραμανλή στην πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι όμως μηδαμινές. Θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον πρωθυπουργό να πέσει σε τέτοια παγίδα. Αντιθέτως, ο ίδιος δείχνει να «θωρακίζει» μεθοδικά το βέτο που προτίθεται να βάλει στο Βουκουρέστι.
«Καταστήσαμε σαφές ότι δεν επαρκούν απλές δηλώσεις συμφωνίας», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και διευκρίνισε τι εννοεί: «Απαιτείται λύση που δεν θα επιτρέπει παρασπονδίες ούτε υπαναχωρήσεις. Λύση με την επικύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση με τη σφραγίδα του ΟΗΕ».
Οι θέσεις αυτές είναι σαφείς και δεν υπάρχει φυσικά απολύτως κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν αυτές οι ορθότατες προϋποθέσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός πριν ή κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό ο Κ. Καραμανλής διαμήνυσε στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ότι το βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου είναι πλέον εκ των προτέρων δεδομένο, όσα κόλπα κι αν επιχειρήσουν την ύστατη ώρα.
Αν οι Αμερικανοί χωνέψουν την ελληνική στάση, τότε ούτε καν που θα αποπειραθούν να στήσουν παγίδα στην Ελλάδα. Διαφορετικά, η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα έχει πολύ και πυρετώδες παρασκήνιο.


Σχολιάστε εδώ